Pokémon GO sai pelaajat liikkumaan, mikä avuksi muille?

Pokémon GO onnistui tekemään erityisesti lasten ja nuorten liikunnalle sen, missä kukaan muu ei ole aiemmin onnistunut. Pelitalo Niantic Labs loi pelin, jonka ansiosta juniorit ovat viimeisen vuoden ajan mankuneet päästä pitkälle kävelylenkille. Siinä sivussa liikkuneeksi ovat tulleet myös suuri joukko vanhempia pelaajia. Mutta mikä saisi loput sohvaperunat liikkeelle?

Pokémon GO ei alkuperäiseltä tarkoitukseltaan ole liikuntaa edistävä sovellus vaan viihdepeli – jatkoa vuonna 1996 julkaistulle Nintendo-pelille ja tuotesarjalle. Pocket monster –hahmojen jahtaaminen kuitenkin sai monet liikkumaan ikään kuin vahingossa.

– Pelaajat ovat kertoneet, että he eivät välttämättä kokeneet pelaamisen aikana harrastavansa liikuntaa. Kävelyä saattoi kuitenkin tulla 10-15 kilsaa päivän aikana, kertoo Jyväskylän Yliopiston tutkijatohtori Tuomas Kari.

Tuomas Kari on tutkinut pelaamisen ja liikkumisen yhdistämistä tuoreessa väitöskirjassaan. Sen mukaan digitaalisilla liikuntapeleillä voidaan ehkäistä istumisen haittoja ja lisätä sosiaalista hyvinvointia.

Pelillisyys hyödyttää liikuntamielessä erityisesti ihmisiä, jotka eivät muuten ole kiinnostuneet liikunnasta. Sen tuominen osaksi liikuntasuoritusta voi olla motivoivaa, sillä haasteet ja vertailu tuovat liikkumiseen uuden ulottuvuuden.

– Toisten suorituksien tarkastelu luo vertaispainetta, joka rohkaisee toimimaan paremmin. Myös omien tuloksien vertaaminen keskenään koetaan motivoivaksi.

Liikunta-applikaatioista ei ole haittaa

Kaikille vertailu ei sovi. Sama pätee liikuntasovelluksiin ylipäänsä, sillä monelle liikkuminen on meditaatiota. Sen avulla päästään pakoon digitaalista maailmaa, joka muuten on läsnä elämässä jatkuvasti. Tällaisille ihmisille liikunta- ja peliapplikaatiot voivat jopa olla motivaatiota laskevia. Muuten Kari ei näe peleistä ja teknologiasta olevan haittaa liikkumisen aikana.

– Negatiiviset kokemukset tulevat lähinnä siitä, jos laitteet eivät suorituksen aikana toimi kuten niiden pitäisi. Jos liikunta-applikaatio ei tallenna koko harjoitusta, niin osa ihmisistä saattaa kokea, että koko suoritus menee hukkaan, pohtii Tuomas Kari.

Liikuntasovellusten maailmaa riivaa sama ilmiö kuin muutakin sosiaalista elämää: toiminta pitäisi jakaa sosiaalisille ympyröille. Omien liikuntasuoritusten jakamisessa on kahta koulukuntaa. Toiset postaavat mielellään kuvia ja tarinoita maratoneista ja muista urheilusuorituksista. Toinen puoli haluaa pitää kuntoilun omana asianaan. Eroja on myös sen välillä, missä suorituksia jaetaan ja seurataan.

– Pääsääntöisesti ihmiset eivät halua seurata sosiaalisesta mediasta kuinka toiset urheilevat.

Tilanne on toinen silloin kun tietoja jaetaan applikaation ja yhteisöjen sisällä. Silloin käyttäjät ovat lähtökohtaisesti kiinnostuneita muiden tekemisestä ja saattavat kannustaa toisiaan liikkumisen suhteen.

Suomalaisen Next Gamesin lisättyä todellisuutta ja liikuntaa hyödyntävä Walking Dead -peli julkaistaan iPhonelle ja Androidille lähitulevaisuudessa.

Liikuntaa ja kilpailua muita vastaan

Pokémon GO:n imussa erilaisia liikunnallisia mobiilipelejä alkaa tulla enenevissä määrin. Älypuhelimille ladattavia liikuntasovelluksia tulee markkinoille tasaiseen tahtiin ja myös niissä pelilliset ominaisuudet alkavat näkyä yhä enemmän. Yksi uusista sovelluksista on WeFitter, joka yhdistää arkiliikkumisen, urheilun ja pelillisyyden. Siinä pelaaja saa pisteitä kaikesta suorittamastaan liikunnasta ja kilpailee muiden kanssa liikkumismäärässä.

WeFitterin kaltaisten sovellusten ohella liikuntapelien tulevaisuus lienee jatketun todellisuuden sovelluksissa. Suomalainen Next Games on juuri julkaissut trailerin uudesta Walking Dead –TV-sarjaan perustuvasta pelistä, jossa elävien kuolleiden lahtaamisen lisäksi liikutaan. Tarkempi julkaisuaika on vielä auki.

– Näitä pelejä pelataan ulkona ja se vaatii liikuntaa. Monissa tapauksissa liikunta tulee pelin sivutuotteena ikään kuin huomaamatta.

Vastaavanlaisia pelejä tulee varmasti jatkossa lisää, sillä lisätty todellisuus eli AR (Augmented Reality) tulee jatkossa olemaan kiinnostava kehityksen suunta applikaatio- ja pelimaailmassa. Kun mukaan pystytään ymppäämään liikkuminen, voidaan AR:n mahdollisuuksia käyttää edistämään terveyttä.

OP ja WeFitter ovat käynnistäneet pilotin, jossa jokaisella on mahdollisuus päästä kokeilemaan hyvinvointia pelillisyyden kautta. Mukaan pilottiin pääset lataamalla puhelimeesi sovelluskaupasta löytyvän WeFitter-sovelluksen. Lisätietoa pilotista löydät OP Labin sivuilta.

OP sosiaalisessa mediassa