Pikaruokaa, joka on sekä laadukasta että edullista - voiko tämä olla totta?

Samuli Karjulan ja Jouni Toivasen luotsaama ravintola Egg avasi ovensa maaliskuussa Helsinkiin. Täysin uudenlainen fast casual -ravintola tarjoilee eettistä ja ravitsevaa pikaruokaa.

Keväällä 2015 Samuli Karjula meni salitreenin jälkeen nälkäisenä espoolaiseen ostoskeskukseen etsimään ruokaa. Tarjolla oli vain pikaruokapaikkoja, ja istuutuessaan yhden sellaisen pöytään sämpylänsä kanssa Karjula alkoi miettiä, miksi kaikki pikaruokapaikat tarjoavat samaa: hampurilaisia, pizzaa, ehkä salaatteja. Vuodesta toiseen, vaikka ruokatrendit muuttuvat ja niitä huomioidaan kaikkialla muualla.

Idea laadukasta, mutta silti edullista pikaruokaa tarjoilevasta ravintolasta alkoi kypsyä. Myöhemmin samana vuonna Karjula otti asian puheeksi useaa ravintolaa ja muun muassa ruoka-aiheista radio-ohjelmaa pyörittäneen Antti Tuomolan kanssa, joka oli sitä mieltä, että konseptissa oli potentiaalia. Ideaa jalostettiin ja palloteltiin, mutta molemmilla oli kiire muiden projektien kanssa, joten ravintola jäi pöytälaatikkoon.

Vuonna 2016 Karjula huomasi Facebookista, että keittiömestari Jouni Toivanen etsi Helsingistä kahvilatilaa. Miehet olivat tutustuneet keväällä, kun Toivanen kirjoitti Karjulan ja tämän vaimon ja veljen pyörittämän Satokausikalenterin blogiin villiyrteistä. Karjula lähetti viestin, että tilaa hänellä ei ole, mutta loistava ravintolakonsepti löytyisi.

– Ajattelin, että laadukasta, tuoreista raaka-aineista valmistettua pikaruokaa tarjoileva ravintola sopisi Jouninkin arvomaailmaan, Karjula kertoo.

Mikä ihmeen fast casual?

Toivanen innostui ideasta, ja fast casual -ravintola Eggiä alettiin puuhata tosissaan.

– Konseptissa yhdistämme fast foodin ja casual diningin, siitä termi fast casual. Se tarkoittaa, että ruoka on hyvää ja mahdollisimman laadukasta, mutta kohtuuhintaista ja annoksen saa eteensä nopeasti, Karjula kertoo.

Ravintola Egg löytyy Helsingin Kanavarannasta. Nimikin vihjaa, että ravintolan perusannos on munakas, josta tarjolla on neljä eri vaihtoehtoa: liha, kala, kasvis ja vegaaninen. Ruokalista vaihtuu kuusi kertaa vuodessa satokausien mukaan, mikä mahdollistaa aina tuoreiden raaka-aineiden käytön ja monipuolisuuden. Vaihtuvan listan lisäksi tarjolla on kananmunista valmistettuja klassikkoannoksia, kuten espanjalainen munakas, shakshuka-pannu sekä toast.

– Kananmuna on paitsi ravitsemuksellisesti loistava, myös ympäristöystävällinen raaka-aine. Kananmunan hiilijalanjälki on puolet vaikkapa possunlihan tuotannosta, Karjula avaa.

Ravintola Eggin annoksissa käytettävät kananmunat ovat eettisesti toimivan Vaahteramäen ulkokanalan Friida-munia.

Parasta mahdollista ruokaa kaikille

Myös vegaaneille on tarjolla oma ”munakas”, jonka pääraaka-aineena käytetään suomalaisen Jalotofun luomutofua.

– Haluamme tarjota myös erikoisruokavaliota noudattaville parhaan mahdollisen kokemuksen. Monesti esimerkiksi vegaanit joutuvat tyytymään ravintolassa vähän vähempään, kuin sekasyöjät, Karjula sanoo.

Tuoreuden, laadun ja hyvän hinta-laatusuhteen lisäksi ravintolan valttikortti on nopeus.

– Kaikki pikaruoka ei ole pikaruokaa: hampurilaista saattaa joutua odottelemaan vartin. Eggissä lupaamme, että annos on pöydässä viiden minuutin sisällä tilaushetkestä, Karjula kertoo.

Ravintoloita on tarkoitus perustaa useampi, eri puolille Suomea. Helsingin jälkeen suunnitelmissa on avata Egg Jyväskylään.

– Meitä on 17 henkeä osakkaana, joten kasvu ja laajentuminen on mahdollista nykyresursseilla. Haluamme mennä sinne, missä ravintolatarjonta on heikointa, jotta ihmisillä olisi kaikkialla aidosti vaihtoehto nykyisille pikaruokapaikoille, Karjula visioi.

www.reggstaurant.com

OP sosiaalisessa mediassa