Saako sairauslomalla somettaa?

Sosiaalisessa mediassa kerromme usein mitä teemme, mitä ajattelemme ja mitä juuri nyt tapahtuu. Mutta mitä muut ajattelevat, jos olet sairauslomalla ja samaan aikaan aktiivinen sosiaalisessa mediassa? Ja onko sillä mitään väliä?

Tiistaina tärisin ja palelin sikiöasennossa peiton alla. Kuumemittari näytti 38,2 astetta ja lämpö oli kovasta palelusta päätellen vain nousussa. Pari 800mg buranaa naamariin ja nukuin kellon ympäri. Aamulla laitoin työkavereilleni sähköpostia, että kuumetta edelleen ja olen poissa töistä ainakin vielä tämän päivän. Nukuin lisää, katsoin Netflixiä ja selailin somea. Itselle tämä oli itsestään selvää, siis että sairauslomalla voi tehdä niitä asioita, mitkä eivät haittaa paranemista.

Mutta onko kaikille? Tiedän, että oma mielipide ei ole universaali totuus, joten pistin työkaverilleni viestiä, että voisimmeko kysyä asiasta OPn Twitter-tilillä. Yleinen mielipide kiinnosti. Muistan kouluajoiltani, miten kaupassakäynnistäkin joutui ”tilivelvolliseksi”, jos oli poissa koulusta sairauden vuoksi. Twitterissä Mika Honkalammi tiivisti asian hyvin:

- Saikku on jotenkin syntinen asia meille. Ikään kuin pitää kitua enemmän ne työtunnit, vaikka siihen ei mitään syytä.

Kysymys kuului: ”Saako sairaslomalla somettaa?” Vastauksia kertyi huimat 722 ja vastausjakauma oli seuraavanlainen.

”Ei”, 4 %

”Kyllä, miksipä ei?” 86 %

”Riippuu sairaudesta” 10 %

Vastauksia tulkitessa on hyvä huomioida, että kysely järjestettiin Twitterissä. Suhtautuminen sosiaalisen median käyttöön on siellä käyttäjien keskuudessa todennäköisemmin myönteisempää, kuin verrattuna vaikka niihin, jotka eivät sosiaalista mediaa käytä.

Suuri enemmistö (86 %) suhtautui varauksettomasti sairauslomalla somettamiseen. Kuitenkin ”Ei” ja ”Riippuu sairaudesta” vastauksia kertyi yhteensä yli 100. Ehkä asiaan ei suhtaudutakaan niin yksiselitteisesti, kuin olin kuvitellut? Laadullinen palaute jakautui suunnilleen saman suuntaisesti. Enemmistö kommenteista oli ihmetteleviä ja sarkastisia, mutta mukaan mahtui myös niitä, jotka kokivat ettei sairauslomalla somettamista välttämättä kaikkialla katsota hyvällä.

Juridisesti asia on selkeä. Työntekijä voi käyttää sairauslomallaan somea siinä missä puhelinta tai televisiotakin. Ehkä kyse ei olekaan siitä, käyttääkö somea, vaan mitä sinne päivittää?

Kysely kommentteineen löytyy tästä linkistä: https://twitter.com/OP_Ryhma/status/857217047490646016

Tuoreimmat
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Tänä vuonna puukaupalle on erinomaiset edellytykset ja odotettavissa on jälleen uusi hakkuuennätys. Näin metsätalouden edustajat kommentoivat puumarkkinaa.
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Tutkimuksen mukaan suomalaiset kuluttavat juhannuksena eniten rahaa tarjoiluihin ja ruoanlaittoon. Tutut keskikesän juhlaperinteet elävät edelleen, mutta juhannushäiden sijaan nuoret suuntaavat...
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Puolen vuoden lomautus ja sitä seurannut työnantajan konkurssi sysäsivät viisikymppisen Keijo Korhosen lopulta työhön, joka sopii hänen luonteelleen. Vaikka kolmen vuoden työttömyys ketutti...
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Oman talouden hallitseminen on elintärkeä taito. Nuorena aloitettu omien menojen suunnittelu ja säästäminen opettavat järkevään rahankäyttöön.

OP sosiaalisessa mediassa