Saako sairauslomalla somettaa?

Sosiaalisessa mediassa kerromme usein mitä teemme, mitä ajattelemme ja mitä juuri nyt tapahtuu. Mutta mitä muut ajattelevat, jos olet sairauslomalla ja samaan aikaan aktiivinen sosiaalisessa mediassa? Ja onko sillä mitään väliä?

Tiistaina tärisin ja palelin sikiöasennossa peiton alla. Kuumemittari näytti 38,2 astetta ja lämpö oli kovasta palelusta päätellen vain nousussa. Pari 800mg buranaa naamariin ja nukuin kellon ympäri. Aamulla laitoin työkavereilleni sähköpostia, että kuumetta edelleen ja olen poissa töistä ainakin vielä tämän päivän. Nukuin lisää, katsoin Netflixiä ja selailin somea. Itselle tämä oli itsestään selvää, siis että sairauslomalla voi tehdä niitä asioita, mitkä eivät haittaa paranemista.

Mutta onko kaikille? Tiedän, että oma mielipide ei ole universaali totuus, joten pistin työkaverilleni viestiä, että voisimmeko kysyä asiasta OPn Twitter-tilillä. Yleinen mielipide kiinnosti. Muistan kouluajoiltani, miten kaupassakäynnistäkin joutui ”tilivelvolliseksi”, jos oli poissa koulusta sairauden vuoksi. Twitterissä Mika Honkalammi tiivisti asian hyvin:

- Saikku on jotenkin syntinen asia meille. Ikään kuin pitää kitua enemmän ne työtunnit, vaikka siihen ei mitään syytä.

Kysymys kuului: ”Saako sairaslomalla somettaa?” Vastauksia kertyi huimat 722 ja vastausjakauma oli seuraavanlainen.

”Ei”, 4 %

”Kyllä, miksipä ei?” 86 %

”Riippuu sairaudesta” 10 %

Vastauksia tulkitessa on hyvä huomioida, että kysely järjestettiin Twitterissä. Suhtautuminen sosiaalisen median käyttöön on siellä käyttäjien keskuudessa todennäköisemmin myönteisempää, kuin verrattuna vaikka niihin, jotka eivät sosiaalista mediaa käytä.

Suuri enemmistö (86 %) suhtautui varauksettomasti sairauslomalla somettamiseen. Kuitenkin ”Ei” ja ”Riippuu sairaudesta” vastauksia kertyi yhteensä yli 100. Ehkä asiaan ei suhtaudutakaan niin yksiselitteisesti, kuin olin kuvitellut? Laadullinen palaute jakautui suunnilleen saman suuntaisesti. Enemmistö kommenteista oli ihmetteleviä ja sarkastisia, mutta mukaan mahtui myös niitä, jotka kokivat ettei sairauslomalla somettamista välttämättä kaikkialla katsota hyvällä.

Juridisesti asia on selkeä. Työntekijä voi käyttää sairauslomallaan somea siinä missä puhelinta tai televisiotakin. Ehkä kyse ei olekaan siitä, käyttääkö somea, vaan mitä sinne päivittää?

Kysely kommentteineen löytyy tästä linkistä: https://twitter.com/OP_Ryhma/status/857217047490646016

Tuoreimmat
Irene saunoo joka päivä
Juhannuksena kuuluu sataa ja saunoa. Suomen saunaseuran jäsen Irene Dahlman saunoi ensimmäistä kertaa kolmen viikon iässä. Hänen lempisaunansa on viisikymmentä vuotta vanha kotisauna. Mitä...
Tuulilasi ja pyyhkimet kuntoon
Vain pieni rapsahdus moottoritiellä. Vauriota ei välttämättä edes heti huomaa, kunnes pienestä osumakohdasta alkaa levitä halkeama. Edessä on tuulilasin vaihto – tai ainakin korjaus.
Paljonko palkkaa toivot unelmatyöstäsi?
Mikä on hyvä kesätyöpalkka? Entä kuinka paljon palkkaa aikuisena olisi hyvä saada haaveammatista? Nuoret kertovat videolla.
Juhannus vesillä – Miten veneilijän tulee huomioida keskikesän juhla?
Tulevana viikonloppuna valtaosa suomalaisista siirtyy mökeille juhannuksen viettoon. Meripelastusseuran vapaaehtoiset pelastajat päivystävät läpi viikonlopun ja huolehtivat, että vesillä liikkujat...