Estä loppuunpalaminen ‒ Nämä seitsemän vinkkiä auttavat

Työuupumuksen voi selättää hyvällä itsetuntemuksella.

Yksinyrittäjän on syytä ottaa uupumus vakavasti, sanoo Pohjola Sairaalan työpsykologi Anneli Romana.

Jo pelkästään uupumuksen riskiin on osattava varautua.

‒ Jos tiedät, että sinulla on taipumusta tehdä liikaa töitä, huolehtia asioista tai stressaantua, anna ystäväsi puuttua tilanteeseesi. Voit sopia jonkun läheisen kanssa, että hänen täytyy viheltää peli poikki ennen kuin olet uupunut.

Uupumusta voi ennaltaehkäistä monin keinoin. Itsetuntemus ja -tutkistelu auttavat myös yksinyrittäjää.

Näillä vinkeillä voit estää loppuunpalamisen.

1. Esitä itsellesi kysymyksiä

‒ Pysähdy miettimään, mitä sinulle kuuluu? Miten pitkiksi työpäiväsi venyvät? Entä mitä muuta tärkeää elämääsi mahtuu työn lisäksi? Tai onko mukavilla asioille riittävästi aikaa, Romana luettelee.

2. Ajattele positiivisesti

Kiinnitä huomiota siihen, millaisia asioita pohdiskelet ja millaisella sävyllä keskustelet itsesi kanssa. Tapa puhua ja kohdella itseään vaikuttaa myös työskentelytapoihisi.

‒ Myönteinen mieliala avaa näköaloja ja ratkaisut ongelmiin löytyvät helpommin. Alavireinen ja uuvahtanut mieli kiertää helposti kehää negatiivisten asioiden ympärillä. Lisäksi se palauttaa mieleen negatiivisia ja kurjia muistoja sekä aiheuttaa mielialan laskua.

3. Anna mielen levätä

Älä anna huolille valtaa koko päiväksi eli muista pitää huolivapaita hetkiä.

‒ Jos homma ei suju, on syytä pitää tauko. Katsele ulos ikkunasta tai käväise ulkona haukkaamassa raitista ilmaa. Suuntaa huomiosi siihen, mitä näet: huomaa ohikulkevat ihmiset, katsele luontoa, kuuntele mitä kuulet ja aisti tuuli, ilman viileys tai lämpö.

4. Ota ilta rennosti

Lopeta työn tekeminen vähintään pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Äläkä harrasta kovasykkeistä liikuntaa myöhään illalla. Näin varmistat, että unen laatusi on mahdollisimman hyvä ja että nukahdat varmemmin. Muista, että unen tärkein tehtävä on palauttaa päivän urakasta.

‒ Keskity hetkeksi lukemaan jotain mieleistäsi kirjaa. Yrittäjän päivät venyvät helposti, mikä lisää väsymystä ja sen mukana turhautuminen, riittämättömyyden kokemukset ja alavireisyys heräävät. Monesti turhautumisen taustalla luuraa juuri uupumus.

5. Muista syödä tarpeeksi

‒ Syö säännöllisesti muutaman tunnin välien, jotta virtaa riittää ajatustyöhön ja toimintaan. Välipalat esimerkiksi hedelmä tai rahkaa aamu- ja iltapäivällä tehostavat työskentelyäsi.

6. Älä unohda liikuntaa

Jos et vielä liiku riittävästi aloita se lyhyillä kävelylenkeillä luonnosta nauttien. Punnitse omia kiinnostuksen kohteitasi ja etsi niistä sopivin. Muista, että liikunta auttaa vointiisi ja lisää hyvänolon tunteita.

‒ Tee sitä, mikä sinua kiinnostaa. Se rentouttaa parhaiten. Periaate on, että hiljaa ja nautiskellen hyvä tulee. Peruskunto rakennetaan pitkäjänteisellä matalan tehon liikunnalla. Rapakuntoisena ei kannata lähteä rehkimään ilman ammattilaisen apua.

7. Muista heittää vapaalle

‒ Yksinyrittäjän voi olla vaikea irtautua työstä, mutta on hyvä muistaa kuitenkin hetkellisesti vapauttaa itsensä työstä. Pidä lomaa mahdollisuuksien mukaan ja muista, ettei loman tarvitse kestää neljää viikkoa, muutamakin päivä riittää. Tärkeintä on kuitenkin, että loma palauttaa.

Vinkit on laatinut Pohjola Sairaalan työterveyslääkäri Auli Havulinna yhdessä työpsykologi Anneli Romanan kanssa. Tutustu Pohjola Sairaalan työterveyspalveluihin.

Kolmiosaisessa juttusarjassa käsitellään yksinyrittäjän jaksamista työssä.

Tuoreimmat
Rakennusalan työvoimavuokrauksen mullistanut yrittäjä panostaa ihmisiin: “oikeilla osaajilla mikä tahansa on mahdollista”
Rakennusalan työvoimavuokrauksen mullistanut yrittäjä panostaa ihmisiin: “oikeilla osaajilla mikä tahansa on mahdollista”
Vuokratyöfirman perustanut Tommi Hämäläinen haluaa tehdä rakennusalan työnvälityksestä joustavampaa ja läpinäkyvämpää. Tekoäly on mahdollistanut uudenlaisen palvelun kehittämisen, mutta tärkeintä...
Korporaatiosta yrittäjäksi – Kokeneesta yhtiökumppanista ollut suuri apu
Korporaatiosta yrittäjäksi – Kokeneesta yhtiökumppanista ollut suuri apu
Suunnittelutoimisto Tikka & Talvenheimon luova johtaja Miikka Tikka päätyi yrittäjäksi yli kymmenen vuoden mediatalouran jälkeen.
Sijoittaja, nämä asiat sinun kannattaa lukea osavuosikatsauksesta
Sijoittaja, nämä asiat sinun kannattaa lukea osavuosikatsauksesta
Pörssiyhtiöiden osavuosikatsaukset tarjoavat parhaan tiedon yksittäisen yrityksen asioista. OPn osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen kertoo, mitkä tiedot ovat alkaneella tuloskaudella erityisen...
Yhteiskäyttöautolla minne vaan, milloin vaan
Yhteiskäyttöautolla minne vaan, milloin vaan
Mitä tehdä kun bussi kaasuttaa etuajassa pysäkiltä tai sateinen pyörämatka töihin ei houkuta? Tienvarresta voi napata yhteiskäyttöauton, joka tuo joustavuutta liikkumiseen.

OP sosiaalisessa mediassa