Tulosta syntyy, kun on sopivasti, mutta ei liikaa

Pelastaessamme ihmisiä jojolaihduttamisen syöksykierteestä, henkisen ja fyysisen ylikuormittumisen suosta ja epäterveellisten elämäntapojen karhunraudoista, törmään kerta toisensa jälkeen tosiasiaan, jonka päihittäjää en ole vielä löytänyt: onnistumisia syntyy, kun tekee sopivasti, mutta ei liikaa.

Valitettavasti tämä kaikille parhaiten toimivan kultaisen keskitien mantra on niin mediaseksitön, että se hautautuu julkisessa keskustelussa pikadieettien ja superonnistujien maagisten tarinoiden jalkoihin. Mutta katsoessani ihmisiä, jotka vuosien saatossa ovat kanssamme onnistuneet vihdoin löytämään pysyvämpää terveyttä ja erinomaista suorituskykyä, jokainen on tämän yhden ja saman ajattelutavan - sopivasti mutta ei liikaa - pariin lopulta päätynyt.

Voidaksemme hyvin, meille tekee hyvää viettää pääosa vuorokaudesta mukavuusalueella ja tehdä sieltä hyvin suunniteltuja ja ajoitettuja vierailuja epämukavuusalueelle. Kehittyäksemme ja kasvaaksemme ihmisenä nämä täsmäiskut ovat käytännössä välttämättömiä. Kuntosalilla ja lenkkipolulla on hyvästä tehdä muutama toisto niin, että lihaksissa polttelee jokseenkin epämiellyttävästi ja hengityselimissä lähtee turha karsta liikkeelle. Mutta sen jälkeen palataan ruokapatojen ääreen, laitetaan pää tyynyyn ja näin mahdollistetaan kasvu, joka lopulta tapahtuu aina levossa. Jos epäsäännöllisestä ateriarytmistä ja ravinneköyhästä ruuasta on tullut sinun mukavuusalueesi, on perusarjen ja erityisesti pitkän iän kannalta pakko ottaa vierailu epämukavuusalueelle ja opetella säännöllistä syömistä terveyttä ja suorituskykyä tukevan ravinnon parissa.

Tämä ajattelutapa ei ole pelkästään liikkumisen ja syömisen yksinoikeus. Samassa hengessä edistysaskeleet työelämässä ja muissa arjen vastuissa vaativat usein sellaisia ponnistuksia, jotka kroonisiksi yltyessään vetävät kehon ja mielen ruvelle, mutta oikealla volyymilla toteutettuna tuottavat niitä irtiottoja, jotka vievät eteenpäin ja tuottavat meille mielekkäitä kokemuksia.

Moni valitettavasti kokee sopivasti mutta ei liikaa -henkisen kultaisen keskitien löytämisen ja varsinkin sillä pysymisen kohtuuttoman vaikeaksi. Tämä harhakuvitelma johtuu siitä, että kultainen keskitie kuvitellaan hyvin kapeaksi vuoristopoluksi, jossa valittavissa olevat vaihtoehdot ovat hyvin rajalliset ja onnistumisen kriteeristö superkorkealla. Todellisuudessa kultainen keskitie on enemmänkin kahdeksan kaistainen valtaväylä, jossa voi ajaa monilla eri nopeuksilla, kyyti on tasaista ja tekemisen intensiteettiä voi vaihdella tarpeen mukaan vaikka päivittäin. Hyvä uutinen on myös se, että ihminen ei mene pysyvästi rikki kovinkaan helposti. Jos paino seilaa viisi kiloa sinne tai tänne, treenit jäävät pariksi viikoksi työmatkan takia tai taloremontin vuoksi unet ovat miinuksella tovin, niin pysyviä vaurioita tästä ei jää. Kunhan muistaa, että näillä epämukavuusalueilla samoillaan sopivasti, mutta ei liikaa.

Valmennettuani yhden kauden lisää Duunikunto-ohjelmaan osallistuneita ja käytyäni luennoimassa lukuisissa työyhteisöissä, muistui mieleeni jälleen eräs tosiasia: Suomi on täynnä ihmisiä, joiden elämä ja arjen rytmi on hyvin paljon muuta kuin meillä hyvinvointialan kuplassa asuvilla ammattilaisilla. Siksi on tärkeää, että mustavalkoisuuden sijaan jaksaisimme väsymättä levittää kultaisen keskitien ja monipuolisten mahdollisuuksien ilosanomaa ravinnossa, liikunnassa ja elämäntavoissa. Sillä vain joustavalla suhtautumisella on mahdollista tehdä hyvästä elämänlaadusta, energisestä arjesta ja pitkästä iästä koko kansan huvia.

Kun tänään päädyt pohtimaan omaan terveyteesi ja hyvinvointiisi liittyvää valintaa syömisessä, liikunnassa ja elämäntavoissa, väitän tietämättä tilannettasi, että oikea vastaus kuuluu: sopivasti mutta ei liikaa.

Tuoreimmat
Sukupuolineutraalius on hömppää. Vai onko?
Kun Aamulehti ilmoitti ryhtyvänsä käyttämään lehdessään sukupuolineutraaleja nimikkeitä, ajattelin tehdä itselleni kattilallisen popcorneja ja seurata siitä kirpoavaa keskustelua. Hetken...
Nämä raha-asiat on hoidettava, kun läheinen kuolee
Surun keskellä käytännön asioiden järjesteleminen tuntuu usein raskaalta. Muistilista hoidettavista raha-asioista auttaa menehtyneen omaisia.
Viimeinen oljenkorsi ‒ halu auttaa sai yrittäjän liittymään kantasolurekisteriin
Yrittäjä Jaakko Puolakka on kuulunut kantasolurekisteriin 12 vuotta. Kaksi kertaa hän olisi sopinut luovuttajaksi. Silti hän ei ole voinut toimia luovuttajana vielä kertaakaan.
Joskus riski kannattaa ‒ yhä useampi pk-yrittäjä vaurastuu tällä kikalla
Sijoittaminen on mahdollista jokaiselle pk-yrittäjälle. Lisätuotot voi käyttää esimerkiksi investointeihin.