Naisen euro on 83 senttiä ja nuoren naisen sentti on viisi

Muutama ilta sitten viidesluokkalainen tyttäreni pullisteli eri suuntiin vatsaansa saunan lasiovesta heijastustaan katsoen. Homma näytti ensin hauskalta, mutta kun olin valmis ottamaan erän tuossa kisassa, selvisikin että hänen ajatuksensa ovatkin painossa ja sen liiallisuudessa.

Tyttäreni on hoikka kuin riukukeppi. Teeman ympärillä on kierrelty tänä vuona muutenkin – pahin loukkaus mitä viidesluokkalainen ilmeisesti voi toiselle keksiä, on haukkua läskiperseeksi. Minua huolestuttaa viidesluokkalaisten autuas mielikuvituksettomuus ja ihmetyttää se, että, joko nyt ollaan tässä? Vasta puolitoista vuotta sitten samainen tyttö piti naapurin tytön kanssa muotinäytöksen erilaisine asuineen uimapuvuista kaupunkiasuihin. Nykyään pelkästään uimahalliin meno aiheuttaa päänvaivaa sekä tyttärelle, että sen oikean uimapuvun etsimisessä auttavalla äidille.

Potilastyössäni törmään toistuvasti samaan. Esikouluikäiset nuoret neidit ovat ujoudestaan päästyään vastaanotollakin selkeän varmoja, että ovat ihastuttavimpia luomuksia päällä maan (kuten ovatkin), ja että kauneus paistaa rupisten polvien ja hiekkaisten hiusten läpi niin että häikäisee. Kuten oma tyttäreni esikouluikäisenä aikoinaan sanoi: ”Tietenkin olen maailman kaunein ja ihanin, sinähän sanoit niin jo”.

Jotenkin harmillista, että ala-asteen aikana tilalle tulee epävarmuus. Isän tai äidin vakuuttelut siitä, että tyttö ei muistuta enemmän jyrsijää kuin ihmistä, tai että hän ei voi millään asteikolla olla niin ruma, että luokan pojat oksentavat, eivät enää vakuuta häntä samoin. Pahinta on, että oman olemuksen vääristynyt arviointi on lähes maailmanluokan show myös kaveriporukassa. Ilmeisesti voittaja on se, joka inhoaa itseään eniten. Käsitykseni mukaan tämä ala-asteikäisenä alkava kisa saavuttaa finaalin vasta yläasteella ja rippeitä itsetunnosta keräillään vielä pitkään kouluvuosien jälkeenkin.

Jokunen vuosi sitten joulukuussa päivystysvastaanotolle saapui lukion toista luokkaa käyvä sievä ja solakka nuori nainen. Syy vastaanotolle oli murtunut nilkka, mutta pian tajusin, että neitokaisen kyyneleet eivät liittyneet kipuun tai varsinaisesti edes suoraan vammaan. Hän oli huolissaan, että nyt nilkan ollessa kipsissä hän ei pystyisi juoksemaan ja jumppaamaan niin, että ehtisi laihtua ajoissa vanhojen tansseihin. Katsellessani nuoren ja kauniin naisen tuskaa, tunsin ison pistoksen sydämessäni. Tällaisen maailmankuvanko me nuorille naisille tosiaan annamme – että terveys ja luonnollinen sievyys eivät ole mitään? Että onni on aina muutaman kilon ja sentin takana? Juttelin tämän potilaan kanssa huomattavasti kauemmin kuin aikataulu olisi periksi antanut. Lopputuloksena oli ensin tytön itkua ja lopulta naurua. Jälkikäteen sain tytön äidiltä ihanan kirjeen, ja lohduttavan tiedon siitä, että en ole ainoa joka yrittää todistaa omalle ihmistaimelleen, että hän on arvokas.

Tyttäreni mahan pullistelu päättyi siihen, että aikani pullisteltuani mukana, julistimme minut Kylpyhuoneen Isoin Maha-kisan voittajaksi. Mutta iltapalaa syödessäni jäin miettimään, onko omassa käytöksessäni syytä siihen, että ihmisarvo muuttuu ihmisarvottomuudeksi? Pöydällä olevan naistenlehden kuvissa on vieri vieressä kauniita ihmisiä päällään sama mekko, jutun ainoana tarkoituksena vertailla, kumpi puki sen paremmin – tai toisin sanoen, kumpi mokasi senkin. Viikon ajan olen pitänyt ruokapäiväkirjaa valmentajaani varten, mutta onko tyttärelleni selvää, että haluan voimaa ja kestävyyttä, en Lumikin äitipuolen taikapeiliä? Kun itse vaihdan myöhästymisenkin uhalla hameen tilalle housut huonon mahapäivän koittaessa, miten tyttäreni sen näkeekään?

Neljän parhaan ystävättäreni kesken tehty pikagallup ei tuonut yhdenkään Elämäni Onni Top 3-listalle mitään ulkonäköön liittyvää, kuten ei minullakaan. Luulen, että naisten euron devalvaatio on kovinkin korjaantumassa, sama lienee syytä tehdä mittanauhalle ja käyttää sitä vain siihen pisimpään suuntaan.

Lopuksi vielä kaikkien poikalasten vanhemmille - en väheksy poikien itsetunto-ongelmia. Omilla pojillani huolet vain tuntuvat liittyvän pelkästään siihen, että he tulevat kanssani nähdyiksi ostoksilla tai elokuvissa. Kuten nyt jo armeija-ikäinen poikani viidennen luokan vanhempainillan koittaessa totesi: ”Voisitsä ees esittää normaalia?”.

Tuoreimmat
Rakennusalan työvoimavuokrauksen mullistanut yrittäjä panostaa ihmisiin: “oikeilla osaajilla mikä tahansa on mahdollista”
Rakennusalan työvoimavuokrauksen mullistanut yrittäjä panostaa ihmisiin: “oikeilla osaajilla mikä tahansa on mahdollista”
Vuokratyöfirman perustanut Tommi Hämäläinen haluaa tehdä rakennusalan työnvälityksestä joustavampaa ja läpinäkyvämpää. Tekoäly on mahdollistanut uudenlaisen palvelun kehittämisen, mutta tärkeintä...
Korporaatiosta yrittäjäksi – Kokeneesta yhtiökumppanista ollut suuri apu
Korporaatiosta yrittäjäksi – Kokeneesta yhtiökumppanista ollut suuri apu
Suunnittelutoimisto Tikka & Talvenheimon luova johtaja Miikka Tikka päätyi yrittäjäksi yli kymmenen vuoden mediatalouran jälkeen.
Sijoittaja, nämä asiat sinun kannattaa lukea osavuosikatsauksesta
Sijoittaja, nämä asiat sinun kannattaa lukea osavuosikatsauksesta
Pörssiyhtiöiden osavuosikatsaukset tarjoavat parhaan tiedon yksittäisen yrityksen asioista. OPn osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen kertoo, mitkä tiedot ovat alkaneella tuloskaudella erityisen...
Yhteiskäyttöautolla minne vaan, milloin vaan
Yhteiskäyttöautolla minne vaan, milloin vaan
Mitä tehdä kun bussi kaasuttaa etuajassa pysäkiltä tai sateinen pyörämatka töihin ei houkuta? Tienvarresta voi napata yhteiskäyttöauton, joka tuo joustavuutta liikkumiseen.

OP sosiaalisessa mediassa