Lapioi lumet helposti – käytä naruniksiä nostoapuna

Tuliko lunta tupaan? Kertyikö pihamaalle jälleen hyvä kinos ja illalla on luvassa lumitreenit? Ota käyttöön helppo naruniksi ja vältä kumartelu.

Naru avuksi

Kevyissä lumitöissä voi käyttää apuna narua, joka säästää sinua kumartelulta. Sido naru ensin lapion terän tyveen kiinni pitävällä solmulla. Sido toinen pää kahvaan ja jätä naru hieman löysäksi. Ota toisella kädellä kiinni kahvasta ja toisella narun puolivälistä. Työnnä lapio lumeen ja nosta kuorma narua hyödyntäen.

Muista tukea narusta kiinni pitävän käden kyynärvartta kylkeä vasten. Selkäliiton asiantuntija kehottaa vaihtelemaan kättä lapioinnin aikana.

-Jos päätyy käyttämään naruniksiä lapioinnin yhteydessä, ei kannata ottaa liian suurta määrää lunta lapioon. Se voi kuormittaa narua pitelevää kättä ja hartiaseutua, kuvailee Selkäliiton kordinaattori Hanna Kääriäinen.

Käytä jalkojasi

Jos päätät tehdä lumitöitä perinteisellä tavalla, paras tekniikka on käyttää jalkojen ja keskivartalon lihasvoimaa. Pidä niska-hartiaseudun lihakset rentoina. Nosta lunta, mutta säilytä alaselän luonnollinen notko. Juosta polvista ja lonkista ja käytä jalkojen lihaksia nostoon.

Varsinkin selkäkipuisen kannattaa pitää lapiolla nostettu taakka mahdollisimman lähellä vartaloa. Kun heität lumen lapiosta, käännä koko vartalo heittosuuntaan jaloista lähtien. Muista vaihdella kättäsi.

Oikeat välineet

Oikean pituinen lapio yltää kainaloon. Pitkä varsi tekee taakasta liian raskaan ja lyhytvartisen lapion kanssa rasitat alaselkää.

Käytä lumikolaa, jollet jaksa nostaa lunta lapiolla tai jos selkä on kipeä. Kolalla voit työntää lunta - ja muista jälleen maltillinen määrä.

Helpotat omaa urakkaasi pukiessasi yllesi kengät, joissa on pitävä pohja. Asento pysyy tukevana lumitöiden ajan.

Asiantuntijana jutussa oli Selkäliiton järjestö- ja liikuntatoiminnan koordinaattori Hanna Kääriäinen.

Sido lapion teräosan ylle pitävä solmu. Sido toine pää käsikahvaan ja jätä naru hieman löysäksi.

Tuoreimmat
Rahat pankkitililtä sijoituksiin – ”Suomalaisten tileillä makaa 87 miljardia euroa”
Rahat pankkitililtä sijoituksiin – ”Suomalaisten tileillä makaa 87 miljardia euroa”
Nollakorkoisten pankkitilien sijaan rahat kannattaa sijoittaa tuottavampiin kohteisiin, sillä pankkitileillä makuuttaessa jo inflaatio syö osan säästöjen arvosta. Toisin kuin moni mieltää...
Viljakaupan ostajat ja myyjät kohtaavat nyt verkossa
Viljakaupan ostajat ja myyjät kohtaavat nyt verkossa
Viljatori.fi tuo viljakaupan verkkoon ja auttaa ostajia ja myyjiä löytämään toisensa entistä helpommin. Tarkoituksena on, että yhdestä paikasta saisi hyvän katsauksen kauppatilanteeseen.
Kolme vaatekomeroa, kuraeteinen ja ”liikaa” säilytystilaa – OPn Kotoisa rakennetaan lapsiperheen tarpeisiin
Kolme vaatekomeroa, kuraeteinen ja ”liikaa” säilytystilaa – OPn Kotoisa rakennetaan lapsiperheen tarpeisiin
Juha Kartastenpään ja Sanna Kuusikarin nelihenkinen perhe rakentaa OPn Kotoisaa Porin asuntomessualueelle. Perhe on osallistunut rakentamiseen paljon, mutta myös ammattilaisten apuun luotetaan.
Työterveyshuollon tärkein tehtävä ei ole sairauslomalappujen kirjoittaminen
Työterveyshuollon tärkein tehtävä ei ole sairauslomalappujen kirjoittaminen
Työterveyden tärkein tehtävä on ennaltaehkäisy.

OP sosiaalisessa mediassa