Ärhäkkä silmätulehdus jyllää ‒ hyvä hygienia ennaltaehkäisee tartuntaa

HUSin silmäklinikan ylilääkäri Marita Uusitalo sanoo, että Uudellamaalla silmätulehdus on yltynyt epidemiaksi. Vaikka hoitokeinoa ei ole, syytä paniikkiin ei hänen mukaansa ole.

Adenoviruksen aiheuttamaa ärhäkkää silmätulehdusta on esiintynyt huomattavasti tavallista enemmän muutaman viime viikon aikana Uudenmaan alueella.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin silmäklinikan ylilääkäri Marita Uusitalo sanoo, että 2. marraskuuta päivitetyn tilaston mukaan syyskuun alun jälkeen viruksen aiheuttamaan vakavaan silmätulehdukseen oli sairastunut 80 ihmistä.

‒ Yleensä vaikeaan adenoviruksen aiheuttamaan silmätulehdukseen sairastuu yksittäisiä potilaita. Kahden viime viikon aikana sairastuneita on ollut 59, mikä on silmäklinikalla ennennäkemättömän iso määrä, Uusitalo arvioi.

Viime viikon perjantain jälkeen uusia tapauksia on tullut kolmesta seitsemään päivässä, joten voidaan puhua jo Suomessa jylläävästä epidemiasta.

Toistaiseksi Uusitalolla ei ole tietoa siitä, onko silmätulehdusvirus levinnyt myös muualle Suomeen. Virustartuntojen merkittävän lisääntymisen vuoksi HUSin silmäklinikka on tiedustellut asiaa muilta Suomen yliopistollisilta keskussairaaloilta. Toistaiseksi asiaan ei ole saatu vahvistusta.

Virus säilyy hengissä pitkään

Adenovirus tarttuu yleensä loka‒maaliskuussa, jolloin myös muut räkätaudit pitävät pintansa.

Infektioita aiheuttavia adenoviruksen eri tyyppejä on 57 erilaista. Valtaosa näistä aiheuttaa lieviä silmätulehduksia, joihin voi myös liittyä flunssan tai vatsataudin oireita. Pieni osa adenovirustyypeistä aiheuttaa vaikeaa silmätulehdusta.

Se, mikä virustyyppi tällä kertaa on kyseessä, on Uusitalon mukaan vielä arvoitus. Asiaa selvitetään parhaillaan. Kyseessä voi esimerkiksi olla paikallisesti äkäiseksi muuntunut kanta tai se on voinut tulla Suomeen ulkomailta.

Adenovirus on aiheuttanut maailmalla vastaavia paikallisia epidemioita, mutta HUSin silmäklinikalla tällaista ei ole aiemmin nähty.

Adenoviruksen ongelma on se, että se tarttuu helposti pitkään ‒ jopa useiden viikkojen ajan.

‒ Riittää, että silmätulehdusviruksen kantaja hieroo silmäänsä ja koskee vaikkapa ovenkahvaan. Seuraavaksi ovenkahvaan koskeva voi saada tartunnan koskettamalla silmiään tai kasvojaan, Uusitalo kuvailee.

Kivulias, muttei sokeuttava

Syytä paniikkiin ei kuitenkaan ole. Uusitalo muistuttaa, ettei hankalakaan silmätulehdus ole vaarallinen. Yksikään potilas ei ole menettänyt näkökykyään vuosien varrella tulehduksen vuoksi.

Silmätulehduksen oireina voivat olla esimerkiksi silmän punoitus tai ärsytys. Hankalassa silmätulehduksessa silmä on arka ja kipeä. Rähmivä silmä taas on merkki jostain muusta tulehduksesta.

Adenoviruksen aiheuttamaan silmätulehdukseen ei ole hoitoa. Se paranee itsestään hitaasti. Yleensä silmä on terve parissa, kolmessa viikossa. Pisimmillään paraneminen voi kestää kuusi viikkoa.

Lievään silmätulehdukseen Uusitalo suosittelee silmiä kosteuttavia tippoja. Jos silmätipat eivät auta, kannattaa tarkistaa tilanne lääkärin vastaanotolla.

Hankalissa tapauksissa virus rikkoo silmän pinnan sarveiskalvolta ja ala- ja yläluomen alta. Tällöin syntyy arpia, joiden hoitamiseen tarvitaan silmälääkäriä. Näin estetään pysyvien muutoksien synty.

‒ Kyse on rajusta kivuliaasta silmätulehduksesta, joten potilaat kyllä osaavat tunnistaa itse, milloin on hakeuduttava silmälääkärille.

Silmälääkärissä arpimuutokset puhdistetaan ja avataan, jottei silmään jäisi pysyviä arpia tai samentumia.

Paras tapa estää adenovirustartunta on hyvä käsihygienia.

‒ Vältä koskettelemasta silmiäsi tai kasvojasi, kun olet julkisilla paikolla. Pese kädet aina tullessasi kotiin, Uusitalo neuvoo.

‒ Lievääkin silmätulehdusta sairastavien tulee olla erityisen huolellisia. Sairastuneiden kannattaa pestä kädet aina, kun koskettaa silmiä ja aina ennen ruokailua. Poikkeuksellisesti voi myös käyttää käsien pesun jälkeen käsidesiä. Lisäksi sairastuneen pitää käyttää omaa käsipyyhettä.

Lue myös: Näin peset kädet oikein

Varaa aika Pohjola Sairaalaan.

Pohjola Sairaalan omistaa OP Vakuutus Oy.

OP sosiaalisessa mediassa