Tuunaa turvallisesti − maltti on valttia piha- ja mökkiaskareissa

Kevään myötä ovat alkaneet taas kotipihoilla ja mökeillä askareet. Putsataan rännejä, sammaloitunutta kattoa tai asennetaan kesänaapureille pikkuisia mökkejä pikkuisen korkeammalle puuhun. Nurkalta löytyy ehkä ne tikkaat, joilla aina ennenkin on kiivetty. Mitähän se kaveri sanoikaan syksyllä, olikohan niissä oikeasti kaikki puolat paikoillaan?

Ei tarvitse olla Aku Ankka, että astuu haravan päälle ja saa varren vauhdilla päähän. Tätä ei aina tule muistaneeksi työntouhussa ja vaikka muistaisikin, voi silti sattua ja tapahtua.

Turvallisuusalalla työskentelevänä pohdin usein jo ennen homman aloittamista monia eri vaihtoehtoja siihen, miten toimia, jos tätä tai tuota sattuu. Tämä voi toisinaan ulkopuolisten silmissä näyttää turhalta hidastelulta.

Otetaan esimerkiksi oma maalausurakkani mökillä. Koska hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, käytin viime vuonna maalin valintaan ja moneen muuhunkin valmisteluun reilusti aikaa. Hyvän maalin lisäksi piti varmistaa, että on kunnon telineet, pitkä varsi pensseliin, suojalasit ja –hanskat. Aikaa kului lopulta niin paljon, että innokkaimmat päättivät aloittaa hommat ihan itse. Lopputuloksena oli ihan eri maalilla maalatut matalammat rakennukset ja se alkuperäinen kohde – no, se on vielä kesken. Nyt vain odotellaan siis lisää hyviä maalaussäitä tälle kesälle!

Kyseinen projekti on ehkä vienyt aikaa, mutta mieluummin sitä kuin terveyttä. Eikä se nopeinkaan hoitoketju aina varmista hyvää kesää, jos oikein pahasti käy.

Samalla turvallisuusammattilaisen ajatuksella katson myös television lifestyle-ohjelmia. Niissä uudistetaan pihoja ja mökkejä ammattimiesten toimesta. Välillä oma silmä kiinnittyy siihen, onko kavereilla kaikki suojaimet käytössä. Ainahan näin ei ole. Kuulonsuojaus, silmien suojaus ja putoamissuojauskin on hoidettu kuin muinaisissa talkoissa - ei siis mitenkään.

Kaikesta televisiossa nähdystä ei siis kannata ottaa mallia, ja maltti on valttia kesän kunnostustöissä.

Miten sinä valmistaudut piha- ja mökkiaskareisiin? Otatko riskin jos toisenkin? Tietoisesti vai tiedostamatta? Turvallinen tekeminen on valintoja. Voisiko päiväsi tänään olla turvallisempi kuin eilinen?

Tuoreimmat
Yrittäjä, muista höllentää tahtia: lue työterveyspsykologin ohjeet lomailuun
Yrittäjä, muista höllentää tahtia: lue työterveyspsykologin ohjeet lomailuun
Lomailu on hyvinvoinnin ja työssä jaksamisen kannalta tärkeää kaikille. Jos pitkän kesäloman pitäminen tuntuu mahdottomalta, jo lyhyet lomapätkät ja töiden jaksottaminen tuovat kaivattua palautumista.
Unelmana lehmät
Unelmana lehmät
Tällä viikolla yksi isoista unelmistani toteutuu, kun emolehmät saapuvat tilallemme. Vajaa kymmenen vuotta sitten siat lähtivät ja tilamme muuttui kasvinviljelytilaksi. Silloin vanhat sikalat...
Kotoa pois muuttava nuori: ota haltuusi oman talouden selviytymispakkaus
Kotoa pois muuttava nuori: ota haltuusi oman talouden selviytymispakkaus
Kuinka monta pankkikorttia tarvitsen? Perustaisinko tyttö- tai poikaystävän kanssa yhteisen tilin? Onko kotivakuutus pakollinen? Millainen matkavakuutus on hyvä? Ota haltuusi tämä tietopaketti...
Älä heitä tölkkejä luontoon – Vahingot voivat olla tuhoisat
Älä heitä tölkkejä luontoon – Vahingot voivat olla tuhoisat
Pellolle heitetty metallitölkki on naudoille hengenvaarallinen uhka. Nuoren Macy-lehmän kohtalo on vältettävissä viemällä roskat niille kuuluviin paikkoihin.

OP sosiaalisessa mediassa