Tuunaa turvallisesti − maltti on valttia piha- ja mökkiaskareissa

Kevään myötä ovat alkaneet taas kotipihoilla ja mökeillä askareet. Putsataan rännejä, sammaloitunutta kattoa tai asennetaan kesänaapureille pikkuisia mökkejä pikkuisen korkeammalle puuhun. Nurkalta löytyy ehkä ne tikkaat, joilla aina ennenkin on kiivetty. Mitähän se kaveri sanoikaan syksyllä, olikohan niissä oikeasti kaikki puolat paikoillaan?

Ei tarvitse olla Aku Ankka, että astuu haravan päälle ja saa varren vauhdilla päähän. Tätä ei aina tule muistaneeksi työntouhussa ja vaikka muistaisikin, voi silti sattua ja tapahtua.

Turvallisuusalalla työskentelevänä pohdin usein jo ennen homman aloittamista monia eri vaihtoehtoja siihen, miten toimia, jos tätä tai tuota sattuu. Tämä voi toisinaan ulkopuolisten silmissä näyttää turhalta hidastelulta.

Otetaan esimerkiksi oma maalausurakkani mökillä. Koska hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, käytin viime vuonna maalin valintaan ja moneen muuhunkin valmisteluun reilusti aikaa. Hyvän maalin lisäksi piti varmistaa, että on kunnon telineet, pitkä varsi pensseliin, suojalasit ja –hanskat. Aikaa kului lopulta niin paljon, että innokkaimmat päättivät aloittaa hommat ihan itse. Lopputuloksena oli ihan eri maalilla maalatut matalammat rakennukset ja se alkuperäinen kohde – no, se on vielä kesken. Nyt vain odotellaan siis lisää hyviä maalaussäitä tälle kesälle!

Kyseinen projekti on ehkä vienyt aikaa, mutta mieluummin sitä kuin terveyttä. Eikä se nopeinkaan hoitoketju aina varmista hyvää kesää, jos oikein pahasti käy.

Samalla turvallisuusammattilaisen ajatuksella katson myös television lifestyle-ohjelmia. Niissä uudistetaan pihoja ja mökkejä ammattimiesten toimesta. Välillä oma silmä kiinnittyy siihen, onko kavereilla kaikki suojaimet käytössä. Ainahan näin ei ole. Kuulonsuojaus, silmien suojaus ja putoamissuojauskin on hoidettu kuin muinaisissa talkoissa - ei siis mitenkään.

Kaikesta televisiossa nähdystä ei siis kannata ottaa mallia, ja maltti on valttia kesän kunnostustöissä.

Miten sinä valmistaudut piha- ja mökkiaskareisiin? Otatko riskin jos toisenkin? Tietoisesti vai tiedostamatta? Turvallinen tekeminen on valintoja. Voisiko päiväsi tänään olla turvallisempi kuin eilinen?

Tuoreimmat
Paras päivä aloittaa sijoittaminen on tänään – laadi sijoittajaprofiilisi nyt verkossa
Paras päivä aloittaa sijoittaminen on tänään – laadi sijoittajaprofiilisi nyt verkossa
Oletko sijoittaja tai kiinnostunut sijoittamisesta? Täytä oma sijoittajaprofiilisi op.fi:ssä. Sijoittajaprofiilin avulla selvitämme, millainen sijoittaja olet ja voimme tarjota juuri sinulle...
Saippuakauppiaaksi alakoulussa? Pikkuyrittäjät-ohjelma opettaa taloustaitoja koululaisille
Saippuakauppiaaksi alakoulussa? Pikkuyrittäjät-ohjelma opettaa taloustaitoja koululaisille
Yrittäjyyskurssit opettavat lapsille ja nuorille paitsi yritteliäisyyttä myös talouden hallintaa ja rahan arvoa.
Näin tunnistat sydänkohtauksen – lievät oireet sekoittuvat joskus närästykseen
Näin tunnistat sydänkohtauksen – lievät oireet sekoittuvat joskus närästykseen
Tiedätkö mistä oireista tunnistat sydänkohtauksen? Sydäninfarktin sattuessa jokainen minuutti on arvokas – näin toimit oikein.
Henkka Hyppönen: "Muutos vaatii itsensä kuuntelua ja emotionaalista hyppyä"
Henkka Hyppönen: "Muutos vaatii itsensä kuuntelua ja emotionaalista hyppyä"
Muutoksen aikaansaaminen vaatii paitsi itsensä kuuntelua, myös ajatusten jakamista muiden kanssa.

OP sosiaalisessa mediassa