Tuunaa turvallisesti − maltti on valttia piha- ja mökkiaskareissa

Kevään myötä ovat alkaneet taas kotipihoilla ja mökeillä askareet. Putsataan rännejä, sammaloitunutta kattoa tai asennetaan kesänaapureille pikkuisia mökkejä pikkuisen korkeammalle puuhun. Nurkalta löytyy ehkä ne tikkaat, joilla aina ennenkin on kiivetty. Mitähän se kaveri sanoikaan syksyllä, olikohan niissä oikeasti kaikki puolat paikoillaan?

Ei tarvitse olla Aku Ankka, että astuu haravan päälle ja saa varren vauhdilla päähän. Tätä ei aina tule muistaneeksi työntouhussa ja vaikka muistaisikin, voi silti sattua ja tapahtua.

Turvallisuusalalla työskentelevänä pohdin usein jo ennen homman aloittamista monia eri vaihtoehtoja siihen, miten toimia, jos tätä tai tuota sattuu. Tämä voi toisinaan ulkopuolisten silmissä näyttää turhalta hidastelulta.

Otetaan esimerkiksi oma maalausurakkani mökillä. Koska hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, käytin viime vuonna maalin valintaan ja moneen muuhunkin valmisteluun reilusti aikaa. Hyvän maalin lisäksi piti varmistaa, että on kunnon telineet, pitkä varsi pensseliin, suojalasit ja –hanskat. Aikaa kului lopulta niin paljon, että innokkaimmat päättivät aloittaa hommat ihan itse. Lopputuloksena oli ihan eri maalilla maalatut matalammat rakennukset ja se alkuperäinen kohde – no, se on vielä kesken. Nyt vain odotellaan siis lisää hyviä maalaussäitä tälle kesälle!

Kyseinen projekti on ehkä vienyt aikaa, mutta mieluummin sitä kuin terveyttä. Eikä se nopeinkaan hoitoketju aina varmista hyvää kesää, jos oikein pahasti käy.

Samalla turvallisuusammattilaisen ajatuksella katson myös television lifestyle-ohjelmia. Niissä uudistetaan pihoja ja mökkejä ammattimiesten toimesta. Välillä oma silmä kiinnittyy siihen, onko kavereilla kaikki suojaimet käytössä. Ainahan näin ei ole. Kuulonsuojaus, silmien suojaus ja putoamissuojauskin on hoidettu kuin muinaisissa talkoissa - ei siis mitenkään.

Kaikesta televisiossa nähdystä ei siis kannata ottaa mallia, ja maltti on valttia kesän kunnostustöissä.

Miten sinä valmistaudut piha- ja mökkiaskareisiin? Otatko riskin jos toisenkin? Tietoisesti vai tiedostamatta? Turvallinen tekeminen on valintoja. Voisiko päiväsi tänään olla turvallisempi kuin eilinen?

Tuoreimmat
Jaana Komscha-Härkönen: "Tiimiä voi motivoida pienillä arjen teoilla"
Jaana Komscha-Härkönen: "Tiimiä voi motivoida pienillä arjen teoilla"
Hobby Agency -yritystään luotsaava Jaana Komscha-Härkönen tietää, miten tekijöitä kannustetaan ja motivoidaan.
Luminen luonto kutsuu hiihtäjiä ja moottorikelkkailijoita – missä on lupa liikkua?
Luminen luonto kutsuu hiihtäjiä ja moottorikelkkailijoita – missä on lupa liikkua?
Varsinkin moottorikelkkailijan on suunniteltava reittinsä huolella. Hiihtäminen kuuluu puolestaan jokamiehenoikeuksiin, ja liikkuminen on vapaampaa.
Lentopalloa täydellä tunteella
Lentopalloa täydellä tunteella
Kuopiolaisen lentopalloseuran Puijo Wolleyn naisten edustus pelaa täydellä tunteella naisten 1-sarjassa.
Omistaja-asiakas päättää ja vaikuttaa
Omistaja-asiakas päättää ja vaikuttaa
OP Pohjois-Savo on asiakkaidensa omistama osuuskunta, jonka perusarvo on jäsen ja ääni periaate. Siksi on tärkeää, että omistaja-asiakkaiden ääni kuuluu pankin toiminnassa. Ylin päätösvalta on...

OP sosiaalisessa mediassa