Mitä yhteistä on ilmastonmuutoksella, talouskriisillä ja hyvinvointiongelmilla?

Joni Jaakkola
Joni Jaakkola

Olen alkuperäiseltä koulutukseltani diplomi-insinööri. Vuonna 2010 loikkasin uraltani perustaakseni vaimoni Kaisa Jaakkolan kanssa Optimal Performance -valmennusyrityksen, joka auttaa ihmisiä kohti terveellisempää elämää. Väkevä Elämä - viisaampi mieli, vahvempi keho -esikoisteokseni löytyy kirjakaupoista. Päätyöni on tällä hetkellä yritysluentojen ja -valmennusten avulla auttaa työyhteisöjä parempaan työkykyyn maanläheisellä otteella ja ihmiselämän monitahoisuuden huomioivasti.

Istuin vuosia takaperin Nordic Business Forum -tapahtuman yleisössä kuuntelemassa Yhdysvaltain varapresidentti Al Goren puhetta ilmastonmuutoksesta. Hyvinvointialan vaikuttajana ja terveysongelmien syy-seuraus -suhteita päivät pitkät pohtivana valmentajana päädyin illan myöhäisinä tunteina pohtimaan miten paljon hyvinvointialan ongelmat muistuttavat ilmastonmuutosta ja siihen liittyviä kysymyksiä, vastauksia ja ongelmia.

Joni Jaakkola
Joni Jaakkola

Olen alkuperäiseltä koulutukseltani diplomi-insinööri. Vuonna 2010 loikkasin uraltani perustaakseni vaimoni Kaisa Jaakkolan kanssa Optimal Performance -valmennusyrityksen, joka auttaa ihmisiä kohti terveellisempää elämää. Väkevä Elämä - viisaampi mieli, vahvempi keho -esikoisteokseni löytyy kirjakaupoista. Päätyöni on tällä hetkellä yritysluentojen ja -valmennusten avulla auttaa työyhteisöjä parempaan työkykyyn maanläheisellä otteella ja ihmiselämän monitahoisuuden huomioivasti.

Kun ilmastonmuutoksen vaikutukset alkavat näkymään ekosysteemissämme, talouskriisi puhaltaa hyvinvointiyhteiskunnan ytimeen pakkastuulen lailla tai ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin tilasta voidaan nähdä, että käsissämme on huolestuttavia haasteita, puhutaan ns. wicked problem - tyylisestä ongelmasta. Wicked problem -ongelmat ovat kuin liukas saippuanpala suihkussa. Niiden tunnusmerkkejä ovat mm. se, että tuntuu mahdottomalta löytää osapuolien kesken yhteisymmärrys siitä mistä ongelmat oikeasti johtuvat, kuka tämän kaiken aloitti, kenen vastuulla on tilanteen korjaaminen, kuka maksaa laskun ja jos lähdetään korjaamaan tilannetta niin mistä ihmeestä pitäisi edes aloittaa?

Vedän vuodessa noin 50-70 luentoa yrityksissä, verkossa ja omissa tapahtumissamme. Ennen jokaista settiä pyrin ennakkoon tiedustelemaan mitkä asiat kuulijoita tuntuvat hiertävän terveyteen, hyvinvointiin, ravintoon, liikuntaan ja elämäntapoihin liittyen. Kerta toisensa jälkeen tulos on aina lähes identtinen: osallistujien kuvaukset ongelmista alkavat tyypilliseen wicked problem -henkeen sananparsilla “kyllähän minäkin mutta tässä on nyt niin paljon kaikenlaista…”, “aikaa on niin vähän nykyään, että missä välissä tässä mitään ehtii…” ja “tuntuu, että mihinkään ei voi enää luottaa, se, mikä tänään korjaisi kaiken, on viimeistään ensi viikolla kaiken pahan alku ja juuri…”

Mutta, fear no my friend. Vaikka tällaisia ongelmia ei nopeasti, helpolla tai kokonaan saisikaan heti ratkaistua, aina on olemassa työkaluja, jotka kestävät tieteen ja arkielämän koeponnistukset ja joilden avulla jokainen voi ryhtyä työstämään tilannetta parempaan suuntaan. Ratkotaan ilmastonmuutokset ja talouskriisit myöhemmällä kertaa ja otetaan hyvinvointiongelmien parhaat työkalut käsittelyyn nyt. Valtaosassa skenaarioista tilanne kääntyy parempaan suuntaan kun seuraavat asiat otetaan työn alle.

Uni. Kun unen laatu ja määrä eivät ole kunnossa, sinussa tapahtuu jo lyhyessä ajassa pitkä lista fysiologisia ja käyttäytymiseesi liittyviä muutoksia, jotka eivät minkäänlaisten lasien läpi katsottuna ole sinulle eduksi. Kun uni laitetaan kokonaisuutena kuntoon, lähes tulkoon kaikki terveyttä ja hyvinvointia edistävä tekeminen helpottuu. Jaksat liikkua useammin ja intensiivisemmin, noutaa ja kokkailla fiksua ruokaa ja muutenkin maailma näyttää valoisammalta paikalta.

Elinympäristö. Katsele ympärillesi niissä paikoissa, joissa vietät suurimman osan ajastasi: työpaikka, koti ja makuuhuone. Ovatko ne sellaisia paikkoja, jotka edistävät terveyttäsi ja hyvinvointiasi vai lyövätkö ne kapuloita rattaisiin? Tee kaikkesi, jotta näissä paikoissa hyvän valinnan tekeminen ja onnistuminen (ravinto, liikkuminen, elämäntavat) olisi mahdollisimman helppoa ja todennäköistä ja samaan aikaan huonon valinnan tekeminen olisi mahdollisimman vaikeaa ja epäonnistuminen käytännössä mahdotonta.

Yhdessä tekeminen. Ihmiskunnan suurimmat ongelmat on ratkaistu ja tullaan ratkaisemaan jatkossakin siten, että riittävän iso joukko ihmisiä saavuttaa yhteisen arvomaailman ja konsensuksen siitä mitä seuraavaksi ruvetaan tekemään. Ihminen ei yksin pääse juuri jääkaappia pidemmälle, varsinkaan suurimmalla hädän hetkellä. Siksi elämäntapamuutokset on parasta tehdä yhdessä koko perheen kera, esimiehen, työnantajan ja työympäristön tukemana ja tietysti samalla itse vastuuta kantaen sen verran minkä vain suinkin pystyy.

Riippumatta siitä miten mahdottomalta tilanteesi tänään näyttää tai miten monta vuotta olet ongelman kanssa paininut, haluan muistuttaa siitä, että aina on tehtävissä jotain tilanteen parantamiseksi. Maailma on lopulta hyvin reilu paikka uusien asioiden opettelulle ja siitä rakentuvalle laadukkaammalle tekemiselle.

OP sosiaalisessa mediassa