Kuuntele ja anna kokeilla – näin valitset lapselle sopivan harrastuksen

Parhaimmillaan harrastukset rikastuttavat koko perheen arkea. Mistä tietää, mikä on sopiva laji – ja mitä tehdä, jos lapsi kyllästyy?

Kuuntele lasta

Harrastusta mietittäessä on tärkeintä kuunnella lapsen toiveita ja tarpeita. Sopiva harrastus on sellainen, josta lapsi on itse kiinnostunut, ja joka tuottaa hänelle iloa ja onnistumisen kokemuksia. Harrastuksen tulee olla lasta, ei vanhempien unelmien toteutusta varten. Yhtä oikeaa ikää aloittaa tiettyä lajia ei ole, vaan vanhemman tehtävä on arvioida, milloin lapsi on valmis.

Älä pakota

Kaikkien ei ole pakko harrastaa mitään. Varsinkin pienemmille lapsille riittää aktiviteetiksi normaali arki ja uusien asioiden opettelu. 3­–4-vuotias lapsi saattaa jo kaivata enemmän omanikäistään seuraa, varsinkin jos hän on kotihoidossa. Silloin harrastus voi tuoda kaivattua vaihtelua. Päivähoidossa oleva lapsi ei tarvitse muuta toimintaa, vaan vanhempien kanssa vietetty aika riittää iltaohjelmaksi. Myöskään vanhemmalla lapsella ei ole pakko olla harrastuksia, jos hän ei itse niitä kaipaa.

Mieti, mikä on realistista

Harrastuksen valintaan vaikuttaa paitsi lapsen oma kiinnostus, myös perheen tilanne. Yksi olennainen kysymys on, onko harrastukseen varaa. Tarvitaanko kalliita varusteita, onko odotettavissa kisamatkoja? Tärkeää on myös arvioida, onko perheellä aikaa: pääsevätkö vanhemmat kuljettamaan harjoituksiin, pitääkö osallistua esimerkiksi seuratoimintaan?

Anna kokeilla

Lapsi saattaa olla kiinnostunut monestakin lajista, mutta innostus ei välttämättä jatku lajin aloittamisen jälkeen. Hyvä tapa selvittää kiinnostuksen vakavuus on antaa lapsen osallistua tutustumistunnille tai kokeilujaksolle, jonka jälkeen voi päättää, jatkuuko lajin harrastaminen koko kauden. Vanhemman tehtävä on myös opettaa lasta kestämään pettymyksiä: kaikkia lajeja ei voi harrastaa.

Tee sopimuksia

Kun lasta ilmoitetaan harrastukseen, hänen kanssaan on hyvä sopia pelisäännöt. Lapselle voi esimerkiksi kertoa, että jos nyt ostetaan tarvittavat varusteet ja maksetaan maksut, täytyy harjoituksiin sitoutua kauden loppuun saakka. Yhdessä tehtyyn sopimukseen on hyvä vedota silloin, jos lapsi kesken kauden kyllästyy tai ei halua osallistua harjoituksiin. Kauden päätyttyä kannattaa myös käydä keskustelu siitä, jatketaanko harrastusta.

Juttua varten on haastateltu MLL:n perhekeskustoiminnan päällikköä Tarja Satuli-Kukkosta.

Muista myös lajikohtainen vakuutus

Urheilevan lapsen vakuuttaminen on tärkeää. Jos lapsi urheilee seurassa, kannattaa selvittää, kuuluuko automaattisesti seuran tai liiton jäsenyyteen. Mikäli näin ei ole, OPn Sporttiturva –vakuutus vastaa seuraurheilijan lajikohtaisiin vakuutustarpeisiin. Sporttiturva on voimassa yli 80 lajiliiton järjestämässä toiminnassa, ja voit ostaa vakuutuksen helposti lisenssin yhteydessä verkosta. Sporttiturva on urheiluvakuutus kaiken ikäisille, ja ensisijaisen tärkeä turva urheilijalle, mikäli jäsenyyteen ei sisälly vakuutusturvaa.

Urheillessa tapahtuvat äkillisten tapahtuminen aiheuttamat loukkaantumiset korvataan magneettitutkimusta ja leikkaushoitoa myöden. Korvausta maksetaan niistä kuluista, jotka ovat aiheutuneet kolmen vuoden sisällä vamman aiheuttaneesta tapahtumasta, hammasvammoissa ei ole enimmäiskorvausaikaa. Myös hoidossa tarvittavat ortopediset tuet korvataan. Useimpien liittojen kanssa on sovittu, että alle 12-vuotiailla vakuutus on voimassa myös muissa urheilulajeissa. Lue lisää Sporttiturvasta.

Tuoreimmat
Iso ketju jäi toiseksi ‒ franchaising-yrittäjyys vaihtui omaan myymälään
Kymmenen vuotta Musti ja Mirri -ketjussa franchising-yrittäjänä vakuutti Maarit Karhu-Teiskosen siitä, että yrittäjyys on hänen juttunsa. Lopulta hänestä tuli kuitenkin yksityisyrittäjä.
Mitä pakkaat jääkiekon nuorten MM-kisoihin mukaan, Miro Heiskanen?
Jääkiekon nuorten MM-kisat pelataan 26.12.2017-6.1.2018 Yhdysvaltojen Buffalossa. Nuoret Leijonat starttasivat MM-leirityksen Vallilassa OPn tiloissa 15.12. Yksi joukkueen jäsenistä on Miro...
Miten saada rahaa?
Google listasi juuri trendaavimmat hakunsa vuodelta 2017. Henkilökategoriassa voiton vei edesmennyt presidentti Mauno Koivisto, mutta kiinnostavimmat asiat löytyivät hakukoneelta kysytyistä...
Korkoa korolle -ilmiö: tunnetko jo automaatin, joka moninkertaistaa säästösi?
Oletpa kaksi-, kolme- tai nelikymppinen, ehdit vielä kartuttaa muhkean säästöpotin, kun annat korkoa korolle -ilmiön tehdä työn. Asiantuntija kertoo, miten onnistut.

OP sosiaalisessa mediassa