Istumatyöläisen kuntoremontti – hyvinvointivalmentajalla ja crossfitillä potkua muutokseen

Hiilihydraattipitoinen ruokavalio ja liikkumaton linja olivat vieneet Heikki Sateilalta ­puhdin ja tuoneet vyötärölle liikakilon jos toisenkin. Elämäntapamuutos onnistui ­hyvinvointivalmentajan avulla.

Verkkokauppojen tukiasiantuntijana työskentelevän Heikin arki kuluu tietokoneruudun ääressä. Istumatyö, heikko lihaskunto ja vääränlaiset eväät alkoivat vähitellen tuntua kropassa.

– Pelasin junnuna lätkää, mutta sen jälkeen liikuntarintamalla oli hiljaisempaa. Niska- ja hartiaseudun kivut vaivasivat, välillä oli huimaustakin. Syyksi paljastuivat sitkeät lihasjumit, Heikki kertoo.

Jyväskylässä asuva Heikki tutustui työnantajansa järjestämissä viikoittaisissa valmennuksissa hyvinvointivalmentaja Emma Pekkalaan POWERIKSI Liikunta- ja hyvinvointipalveluista. Emman suosituksesta Heikki kokeili 28 päivän cell reset -kehokuuria, joka puhdistaa kehoa, käynnistää aineenvaihduntaa ja poistaa kuona-aineita.

Kuurilla ruuanvalmistukseen käytetään vain prosessoimatonta ruokaa, kuten lihaa, kanaa, kalaa, kananmunia ja hedelmiä. Sokeri jätetään kokonaan pois. Tarpeellisten ravintoaineiden saanti varmistetaan hivenaineilla ja vitamiineilla.

– Ensimmäiset pari päivää päätä särki, mutta sitten olo virkistyi ja jaksoin touhuta enemmän lasten kanssa. Vuorokauteen tuntui tulevan lisää tunteja.

Tavoitteena 60 kiloa kevyempi mies

Heikin ruokavalio on pysynyt aiempaa terveellisempänä myös kuurin päätyttyä ja kasviksetkin mahtuvat lautaselle. Tulokset näkyvät: painoa hävisi ensimmäisen neljän kuukauden aikana 23 kiloa. Tavoitteena Heikillä on huikea 60 kilon pudotus.

Elämäntapamuutos ei kuitenkaan jäänyt pelkästään ravinnon varaan, vaan Emma sai innostettua Heikin muotilaji crossfitin pariin. Treenaamisen aloittamista auttoi perheen tuki ja työnantajan joustaminen työajoissa.

Heikki aloitti peruskurssilta, jossa opeteltiin liikkeiden oikeat suoritustekniikat. Sen jälkeen hän on käynyt kaksi–kolme kertaa viikossa ohjatuilla tunneilla. Samassa ryhmässä ahertavat niin kilpaurheilijat kuin kunnostaan huolehtivat senioritkin.

Hyvinvointivalmentaja Emman mukaan crossfitin perusohjelma voidaan muuttaa jokaiselle harjoittelijalle sopivaksi vastuksia ja toistomääriä vaihtelemalla sekä liikkeitä muokkaamalla. Intensiteetti on kova, mutta tekniikasta ei tingitä. Valmentaja tarkkailee, että liikkeet tehdään oikein ja turvallisesti.

Heikin asenteelle Emma näyttää peukkua.

– Heikki lähti rohkeasti cell reset -kuurille ja kokeili ennakkoluulottomasti crossfitia. Rauta nousee puhtaasti ja hyvällä asenteella, Emma kehuu.

Heikkiä crossfitin raju maine ensin arvelutti, mutta laji olikin positiivinen yllätys. Hän ei välttele vaikeitakaan liikkeitä, sillä ne vievät kehittymistä nopeasti eteenpäin.

– Tavoitteenani on painonpudotuksen ja yleiskunnon parantamisen lisäksi saada vedettyä leukoja. Ne eivät ole minulta ennen onnistuneet.

Heikin vinkit kuntoilun aloittajalle:

  • Keskustele treenaamisen aloittamisesta ja ajankäytöstä puolisosi kanssa. Perheen tuki on tärkeä etenkin vaikeina hetkinä.
  • Jätä treeniohjelman ja ruokavalion laatiminen ammattilaiselle. Personal Trainer varmistaa alkuvaiheessa, että suoritustekniikka on kunnossa ja patistaakin tarvittaessa. Riittää hyvin, että valmentajan tapaa ajoittain.
  • Älä luovuta, vaikka kehitys tuntuisi välillä pysähtyvän. Se kuuluu asiaan.
Tuoreimmat
Suunnittele työuran jälkeinen elämäsi – lue eläköitymisvalmentajan vinkit
Piilaakso ei ole vain nuoria startup-yrittäjiä. Teknologialaaksoa rakentamassa olleet ovat nyt eläkeläisiä, jotka toteuttavat unelmiaan ja tekevät asioita, mihin työelämässä ei ollut aikaa. Kaiken...
Rahat kaverin tilille saman tien? Näin se onnistuu
Miten puhelinnumerolla maksaminen oikein toimii? Missä tilanteissa Siirto-palvelua kannattaa hyödyntää? Entä onko se nyt varmasti turvallista ja helppoa?
Hyvällä työntekijäkokemuksella kohti parempia tuloksia
Asiakas on ykkönen yrityksen arvoasteikossa, ja odotukset ylittävän asiakaskokemuksen tuottaminen on melkein jokaisen työntekijän tavoitelistalla. Kovana kakkosena tulevat työnhakijat. Tänä päivänä...
6 vinkkiä, joilla saat vanhan asuntosi kaupaksi
Pitääkö keittiö tai kylpyhuone remontoida, jotta vanha asunto menisi kaupaksi? Tuskin, mutta pieni ehostus on paikallaan. Asiantuntija kertoo, mitä muuta vanhojen asuntojen ostajat arvostavat.