Hyvinvointi ei rakennu ravinnon, liikunnan eikä unen varaan

Jos et ole asunut viimeistä viittä vuotta pimeässä luolassa, tietoosi on varmasti tuotu sosiaalisen ja perinteisen median toimesta satoja erilaisia vinkkejä ja työkaluja, joiden avulla voit parantaa omaa terveyttäsi, hyvinvointiasi ja suorituskykyäsi.

Omissa valmennuksissamme ja kerätessäni osallistujien toiveita ennen yritysluentojani, huomaan yhä suuremman määrän ihmisiä olevan valveutuneita sekä erilaisista yksittäisistä asioista, että monesti niiden riippuvuussuhteista toisiinsa nähden. Kaikki lähtee unesta ja sitä on hyvä saada kahdeksan tuntia yössä. 10 000 askelta päivässä on hyvä tähtäin ja kuntosalilla voi kasvattaa toimintakykyä parantavia lihaksia sekä ostaa laadukasta lisäaikaa luille ja jänteille. Ravinnossa tasapaino ja monipuolisuus kunniaan sekä tavoitteena löytää itselleen parhaiten sopiva kokonaisuus. Tämä ei ollut arkipäivää aloittaessamme valmennukset kahdeksan vuotta sitten, joten suunta on oikea.

Herää kuitenkin kysymys, että jos kerran ihmiset tietävät näinkin paljon, niin miksi terveys ja hyvinvointi on monella livennyt luiskaan ja päivittäinen energiataso vilkuttaa punaisella? Toki meillä on vielä paljon ihmisiä, joilla tieto- ja taitotasossa olisi parannettavaa, mutta jokainen valmennukseen tuleva yksilö ja apua työyhteisöönsä tilaava henkilöstöpäällikkö lausuu aina samat sanat: Onhan tuota stressiä aivan liikaa, syömisetkin aika lailla mitä sattuu ja istumatyötä tehdään ja siksi liikuntaa ei tule lähimainkaan tarpeeksi.

Mikä tässä oikein mättää, miksi se muutos on niin vaikeaa?

Se on selvää, että ihmiset ovat selkeästi oikeilla jäljillä sen suhteen mihin asioihin omaa fokusta kannattaa suunnata ja mitkä asiat kaipaavat muutosta. Mutta jos miettii tarkemmin ja käyttää vanhaa kunnon omakotitalo-vertausta, niin ravinto, liikunta ja palautuminen ovat enemmänkin seinät, katto ja ikkunat kuin kivijalka. Ilman muuta siis tärkeitä ja oleellisia elementtejä, mutta mikä sitten on se perusta, jonka päälle kaikki muu rakentuu? Minulla on sinulle vastaus, joka kestää käytännön elämän väkevääkin kenttäkoetta:

Arjenhallinta.

Sen merkityksen ymmärtää muutamalla yksinkertaisella esimerkillä. Minun on nimittäin mahdotonta laatia sinulle sellaista liikuntasuunnitelmaa tai treeniohjelmaa, että se tuottaisi tuloksia, jos ehdit ja pystyt noudattamaan sitä nolla kertaa viikossa. Jokainen täysijärkinen ravitsemusfilosofia tuottaa tuloksia, mutta vain silloin, kun niiden opettelulle ottaa aikaa ja ehdit viemään ne osaksi arkeasi. Uni ja palautuminen saavat aikaan pieniä ihmeitä terveyden ja hyvinvoinnin kaikilla osa-alueilla, mutta vain silloin, jos niille kykenee ottamaan riittävästi aikaa.

Olen huomannut, että moni käyttää tästä teemasta puhuessaan eri termejä, kuten ajanhallinta, elämänhallinta ja arvomaailman kirkastaminen, tarkoittaessaan kuitenkin jokseenkin samaa asiaa. Teemahan voisi viedä meidät monituntisiin filosofisiin keskusteluihin, mutta jos haluat tehdä täsmäiskuja tämän kivijalan muurauksen aloittamiseksi, tässä viisi suositustani:

  1. Laadi hyvinvointiasi tukeva to-do -lista. Mitkä ovat niitä asioita, jotka tehdään silloin kun on kivaa ja kiinnostaa, mutta myös silloin, kun ei juurikaan huvittaisi.
  2. Laadi hyvinvointiasi tukeva not-to-do -lista. Mitkä ovat niitä asioita, jotka kerta toisensa jälkeen ruostuttavat terveyttäsi ja käynnistävät syöksykierteen, josta takaisin nousemiseen kuluu kuukausia.
  3. Suunnittele etukäteen tulevat viikot näiden kahden yllä olevan listan pohjalta. Suunnitelma on erityisen tärkeä siinä vaiheessa, kun muutosta tehdään. Vanhat huonot tavat kaappaavat sinut mielellään mukaansa ja havahdut tilanteeseen vasta viikkojen kuluttua.
  4. Sovi arjenhallinnan parantamisesta lähipiirisi kanssa. Tehkää kotona koko perheellä suunnitelmat lastenhoitovuoroista, yhteistreeneistä ja vastuiden jakamisesta niin, että kaikille jää riittävästi aikaa omalle hyvinvoinnilleen. Keskustele myös työpaikalla esimiehen kanssa millä kaikilla tavoilla kukin voi joustaa, että työn kuormitus pysyy sopivana.
  5. Hyväksy, että arjenhallinta on monesti kaikkein vaikeinta. Arkea on mahdoton saada 100 prosenttiseen kontrolliin ja vaikka itse tekisit parhaasi, elämä kyllä pitää huolen, että säätötarvetta riittää loputtomiin. Arjenhallinta on siis tavallaan koko ajan vähän rikki.

Ravinto ja syöminen, liikunta ja treeni sekä uni ja palautuminen ovat usein yksinkertaisuudessaan ja selkeydessään hyviä tapoja aloittaa oma projekti. Mutta muista, että terveys, hyvinvointi ja suorituskyky rakentuvat sen varaan, että niille on ylipäätään aikaa.

Tuoreimmat
Jaana Komscha-Härkönen: "Tiimiä voi motivoida pienillä arjen teoilla"
Jaana Komscha-Härkönen: "Tiimiä voi motivoida pienillä arjen teoilla"
Hobby Agency -yritystään luotsaava Jaana Komscha-Härkönen tietää, miten tekijöitä kannustetaan ja motivoidaan.
Luminen luonto kutsuu hiihtäjiä ja moottorikelkkailijoita – missä on lupa liikkua?
Luminen luonto kutsuu hiihtäjiä ja moottorikelkkailijoita – missä on lupa liikkua?
Varsinkin moottorikelkkailijan on suunniteltava reittinsä huolella. Hiihtäminen kuuluu puolestaan jokamiehenoikeuksiin, ja liikkuminen on vapaampaa.
Lentopalloa täydellä tunteella
Lentopalloa täydellä tunteella
Kuopiolaisen lentopalloseuran Puijo Wolleyn naisten edustus pelaa täydellä tunteella naisten 1-sarjassa.
Omistaja-asiakas päättää ja vaikuttaa
Omistaja-asiakas päättää ja vaikuttaa
OP Pohjois-Savo on asiakkaidensa omistama osuuskunta, jonka perusarvo on jäsen ja ääni periaate. Siksi on tärkeää, että omistaja-asiakkaiden ääni kuuluu pankin toiminnassa. Ylin päätösvalta on...

OP sosiaalisessa mediassa