7 vinkkiä parempaan ergonomiaan ‒ Pidä huoli asennosta myös liikkuvassa työssä

Repulla, hyvillä kengillä ja asennon vaihtelulla voit pitää kroppasi kunnossa myös työpaikan ulkopuolella.

Työn liikkuvuus ja etätyö tuovat omat haasteensa yrittäjän ja työntekijöiden työergonomian ylläpitoon, vahvistaa Pohjola Sairaalan työfysioterapeutti Piia Hammarén-Luoso.

Tuki- ja liikuntaelimistö kertovat keholle, milloin asento on huono. Hammarén-Luoson mukaan ilman sähköpöytää ja ergonomista tuoliakin pärjää, kunhan kuuntelee omaa kehoaan.

Tässä seitsemän vinkkiä liikkuvan yrittäjän parempaan työergonomiaan.

1. Vaihda asentoa kahden tunnin välein

‒ Siitä kannattaa lähteä, ettei työskentele pitkiä aikoja samassa asennossa. Vähintään kahden tunnin välein asentoa pitäisi vaihtaa. Esimerkiksi puhelinpalaverin ajan voit kävellä ympäriinsä tai mietintätyön ohella tehdä aktiivisesti jumppaliikkeitä. Asennon vaihtelu, seisominen ja kävely vaativat vartalolta erilaisia asioita ja kehittävät eri lihaksia. Hyvä peruskunto myös auttaa oikean työasennon säilyttämisessä.

2. Käytä omaa mielikuvitustasi

‒ Töitä voi tehdä esimerkiksi jumppapallolla istuen tai tietokoneen voi nostaa piirongin päälle, jolloin työskentely onnistuu seisten. Työasennon parantamiseksi käytä tukena esimerkiksi tyynyjä.

3. Investoi tarvittaessa

‒ Jos työskentelee vähintään kolme päivää viikosta kotitoimistolla, mieti sähköpöydän ja ergonomiaa tukevan tuolin hankkimista. Työpäivän jälkeen niitä voivat käyttää muutkin perheenjäsenet, kuten kouluikäiset lapset. Kunnollisista työvälineistä voivat hyötyä myös muutkin kuin oma kehosi.

4. Valitse oikeat jalkineet

‒ Vältä piikkikorkoja ja lättäpohjaisia avokkaita, jotka kuormittavat jalkaa liiaksi. Valitse sen sijaan kengät, jotka tukevat jalan asentoa, jalkapohjaa ja jalkaholvin rakennetta. Kunnolliset kengät ehkäisevät virheasentoja ja vähentävät myös kiputiloja. Kannattaa myös kiinnittää huomioita lattiamateriaaliin, jolla työskentelee. Liian kova tai pehmeä alusta voi lisätä tahattomasti kiputiloja.

5. Pistä reppu selkään

‒ Vaikka läppärit ovat nykyisin kevyitä, kanna tietokonetta mukanasi mieluummin koko selkää tukevassa repussa tai perässä vedettävässä kassissa kuin esimerkiksi käsilaukussa. Liian raskaan laukun kantaminen olkapäällä aiheuttaa varsinkin niska- ja hartiakipuja. Reppu kuormittaa selkää tasaisemmin kuin käsilaukku ja ennaltaehkäisee näin kiputiloja.

6. Ota käyttöön apuvälineet

‒ Jos puhut työssäsi paljon puhelimessa, käytä kuulokkeita tai kaiutinta. Tällöin vältyt asennolta, jossa kuormitat hartioitasi liiaksi. Moni puhuu ajattelemattaan puhelimeen asennossa, jossa niska joutuu koetukselle ja lihakset jännittyvät turhaan. Kaikki työtä helpottavat välineet auttavat myös parantamaan työergonomiaa.

7. Tarkkaile työtapojasi

‒ Jos käytät paljon puhelinta, mieti voitko laskea sen välillä kovalle pinnalle kuten pöydälle. Näin käsi ei joudu niin kovalle kuormitukselle ja myös puhelimen selailuasento on luontevampi. Yhtä kaikille sopivaa ohjetta tietokoneella istumiseen ei ole, mutta näytön korkeudella ja asennolla pystyt vaikuttamaan siihen, missä asennossa työskentelet.

Mitkä muut asiat kuin ergonomia takaavat päivittäisen hyvinvoinnin työpaikalla? Lue vinkit kokonaisvaltaiseen työhyvinvoinnista keskustelemiseen täältä.

Tutustu Pohjola Sairaalan työterveyspalveluihin.

Tuoreimmat
Kotipizzan matka pörssiin oli opettavainen - taustalla oikein aistitut trendit ja toimiva strategia
Kotipizzan matka pörssiin oli opettavainen - taustalla oikein aistitut trendit ja toimiva strategia
Kotipizza oli ensimmäinen laadukkaan pikaruuan eli fast casual -alan yritys, joka listautui Helsingin pörssiin. Toimitusjohtaja ja pankin edustaja kertovat, miten listautumisprosessi sujui.
Yhteisöllisyydessä on voimaa
Yhteisöllisyydessä on voimaa
Finanssiala on ollut viime ajat voimakkaan muutoksen kourissa. Digitalisaatio, lisääntynyt sääntely ja uudet palveluntarjoajat ovat muuttaneet toimialaa voimakkaasti. Useiden asiantuntija-arvioiden...
Pääsiäisenä pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan? 5 kohdetta, joihin pääset vielä kohtuuhinnalla
Pääsiäisenä pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan? 5 kohdetta, joihin pääset vielä kohtuuhinnalla
Jos haluat haistella pääsiäisenä kevättuulia jossain muualla kuin kotimaassa, kannattaa toimia nopeasti. Näihin kohteisiin saat vielä kohtuuhintaiset lennot ja majoituksen kuumimpaan sesonkiaikaan.
Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu
Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu
Vielä voi nauttia lumisista päivistä, sillä pakkanen paukkuu yhä lähipäivinä.

OP sosiaalisessa mediassa