Heinäkuussa 2020 Noposten 15 jalkainen purjevene suuntaa Saaristomerelle pariksi viikoksi. Tänä kesänä perhe reissaa vauvan ehdoilla, ja tekee kerrallaan lyhyitä, noin neljän tunnin purjehduksia. Perheen vanhemmat pojat, iältään 11 ja 9, ovat jo kokeneita merenkävijöitä. Perheen yhteisten purjehdusten lisäksi he treenaavat useita kertoja viikossa optimistijollillaan ja myös kilpailevat lajissa.

– Reissuun piti lähteä jo pari päivää aiemmin, mutta päätimme jäädä odottamaan parempaa säätä, koska nyt oli luvattu navakkaa vastatuulta ja kovaa sadetta. Vaikka aikuiset pärjäävät haastavassakin kelissä, purjehdimme lasten ehdoilla, toteaa Paula Noponen ja kertoo, että jos tuulta on yli 10 metriä sekunnissa, perhe pyrkii jäämään satamaan.

Purjehdus on Noposille elämäntapa – isä Jari on purjehtinut maapallon ympäri aikanaan ennen kuin pariskunta alkoi seurustella. Vuosina 2014–2016 perhe otti sapattivapaata ja purjehti Välimerellä ja Karibialla tuoden lopuksi nykyisen veneensä Suomeen.

Perheellä on myös kimppavene Kreikassa, jossa käydään säännöllisesti purjehtimassa. Kotilaiturissa on moottorivene, jolla suoritetaan kisaavien lasten huoltotoimia ja käydään päiväretkillä.

Pelastusliivit myös aikuisilla

Noposet kiinnittävät turvallisuuteen runsaasti huomiota. Kaikilla on pelastusliivit päällään veneessä – myös aikuisilla. Vedenvaraan joutuminen etenkin Suomen kylmissä vesissä voi olla sokki myös aikuiselle, sillä veneestä putoaminen on aina yllättävä tilanne.

– Veneissä näkyy harmillisen usein lapsia ja myös aikuisia ilman liivejä. Jos aikuiset eivät käytä pelastusliiviä, lapsetkin kyseenalaistavat niiden käytön, Noponen pohtii.

Noponen kehuu kotimaisia Hokka-liivejä lapsille. Ne nostavat veden varaan joutuneen lapsen vedessä pintaan ja kääntävät nopeasti kasvot ylöspäin, jolloin kasvot eivät jää vettä kohti. Lisäksi liivit ovat mukavat päällä mukautuvan täytteen vuoksi.

– Olemme olleet lasten kanssa tarkkoja säännöistä. Meillä kukaan ei ole pudonnut liikkuvan veneen kyydistä, mutta veteen on pudottu laiturilta tai kävellessä puulankkua pitkin veneestä laiturille. Lapsi saattaa pelästyä yllättävää putoamista niin, ettei ymmärrä huutaa apua. Liivi on aina nostanut lapsen pintaan ja pelastanut, Noponen kertoo.

Jotkut sanovat, että eivät pidä liivejä päällä siksi, koska ne hiostavat.

– Suomessa harvoin on niin kuuma, ja silloinkin liivit voi kastella tai niiden alla voi pitää kasteltua t-paitaa, Noponen vinkkaa.

Noposet asuivat yli kaksi vuotta veneessään purjehtiessaan maailmalla vuosina 2014–2016.

Uimaan heti vauvasta

Perheen pienin purjehtii veneen istuinkaukalossa auton turvaistuimessa bodymalliseen vauvan pelastusliiviin puettuna. Kuopus ei ole kiinni turvakaukalon valjaissa, koska veteen joutuessa kaukalo voisi painua syvälle, eivätkä pelastusliivit kääntäisi ja kelluttaisi lasta välttämättä pintaan.

Yöpurjehduksella liivit pidetään päällä myös nukkuessa sisällä. Yöllä purjeveneen ollessa satamassa tai ankkurissa liivit otetaan pois, mutta silloin veneen ulosmenoluukku on suljettu. Se on tärkeää erityisesti taaperoiden kanssa, sen Noposet saivat aikanaan kokea.

– Esikoisemme, silloin yksi, oli herännyt satamassa ennen aikuisia ja kiivennyt hiljaa pelkässä vaipassa veneen kannelle kurottelemaan laiturille. Heräsimme siihen, että naapuriveneen rouva kysyi taaperolta, mihin hän on yksin menossa. Se säikäytti, eikä sellaista herätystä halua kokea koskaan toiste.

Myös uinti on perheessä merkittävä harrastus.

– Uimataito on tärkeä turvallisuustekijä ja se tuo mielenrauhaa myös aikuiselle, kun tietää, että lapsi osaa uida. Lapsemme ovat tottuneet veteen jo vauvauinnista lähtien, lapset ovat oppineet aikaisin uimaan ja tietävät, että vesi on elementti, jota ei tarvitse pelätä.

Keulassa istuessa lapset ovat valjailla kiinni veneessä.

Valjaat turvallisuusvälineenä

Rantautuminen varsinkin vaativassa säässä vaatii aikuiselta keskittymistä. Silloin aikuisten annetaan tehdä vaadittava työ rauhassa.

– Pienet lapset ovat rantautuessa valjailla veneessä kiinni tai veneen sisällä, jotta aikuiset voivat keskittyä turvalliseen rantautumiseen. Näin estetään aikuisten häiriintyminen tai lapsen kyydistä putoaminen kriittisellä hetkellä. Valjaat ovat kiinni veneessä myös silloin, kun lapset istuvat veneen keulassa.

Paula Noponen muistelee, kun perhe purjehti Gibraltarilta Lanzarotelle parhaimmillaan nelimetrisessä aallokossa. Tuolloin merenkäynti oli niin kovaa, että kaikki voivat pahoin. Valjaita käytettiin silloinkin.

– Kovemmalla kelillä purjehtiessa lapsilla on liivien päällä tai liiveihin integroituna valjaat, jotka ovat kiinnitettynä veneeseen. Me aikuisetkin käytämme tarvittaessa valjaita, erityisesti yöllä kannella yksin ollessa, Noponen kertoo.

Saatavilla on myös laitteita, jotka hälyttävät, jos ihminen tippuu veneestä. Silloin veneen navigaattorista näkee veneestä pudonneen sijainnin.

– Käytimme laitteita ulkomailla erityisesti yöpurjehduksilla, mutta ne eivät toimineet meidän tarpeisiimme kovin hyvin. Laitteen hälytysraja on lyhyt, ja meillä hälytys laukesi jopa silloin, kun lapsi oli 15 metrisen veneen keulassa sisällä tai nukahti niin, että käsi oli laitteen sensorin päällä.

Kuvasta puuttuu perheen kuopus, joka pääsee tänä kesänä purjehtimaan ensimmäistä kertaa.

Rohkeasti vesille

Hyvällä kelillä aurinko porottaa ja siltä pitää suojautua. Vauva oleilee veneillessä aina varjossa ja puetaan pitkähihaisiin vaatteisiin, jotta iho ei pala. Myös kunnollisia aurinkolaseja ja hattua tarvitaan kaiken ikäisillä.

Paula Noponen kannustaa vesille lastenkin kanssa, mutta muistuttaa, että säätietoja on tarkkailtava ja reissut suhteutettava lasten ikään ja perheen veneilykokemukseen. Kovan kelin purjehdukset on syytä jättää pienten lasten kanssa väliin, jotta veneily on jatkossakin mielekästä, ja tuntuu lapsista turvalliselta.

Purjehdusreissujensa aikana Noposet yöpyvät veneessä ja käyvät maissa retkillä, kaupassa ja saunomassa. Muuta ei oikeastaan tarvita, sillä omassa veneessä on keittiö, vessa, suihku ja erilaisia mukavuuksia. Vene oli Noposten koti sapattipurjehduksen aikana, joten siellä on totuttu olemaan ja pärjäämään.

– Aina kun perheessämme on ollut taaperoita, rantautumispaikkoja on katsottu lasten silmin. Leikkipaikat tai vaikkapa lampaat satamassa ovat plussaa ja antavat lisää kivoja kokemuksia.

Ota matkalle mukaan matkavakuutus. Veneen vakuutat venevakuutuksella.