Tiesitkö tämän festareista?

Festareilla käyvät kaikki ja festareilla voivat käydä kaikki. Enää ei tarvitse miettiä onko yli-ikäinen tai kuuluuko väärään sceneen.

Nykyään ei ole ollenkaan ihmeellistä, että joku lähtee reilu 40-vuotiaana ekoille (rock)festareilleen. Suomeen saadaan nykyään tasokkaita artisteja ja festareilla rahoilleen saa hyvin vastinetta verrattuna esimerkiksi isommalla areenalla järjestettävään yhden tai kahden artistin keikkaan. Suomen kesästä löytyy kymmeniä erilaisia festareita ja perinteisten festareiden rinnalle on tullut kaupunkifestareita eli telttareissu kauemmas ei ole enää pakollinen.

Juttua varten on kerätty tietoja Ilosaarirockista (Joensuu), Ruisrockista (Turku), Sideways (Helsinki) ja Flow (Helsinki) festivaaleista. Kaikki muut ovat kolmen päivän mittaista, paitsi Sideways on kaksi päiväinen. Vertailun vuoksi mukana on myös yksi Euroopan suurimmista festareista, Tanskan Roskilde, jossa varsinainen festari kestää 4 päivää.

Suomalainen festarikävijä

Festareilla käy hieman enemmän naisia kuin miehiä, suhde on yleensä 60 % naisia ja 40 % miehiä. Roskildessa tämä on toisin, kävijöistä on miehiä hieman suurempi osa.

Keski-ikä vaihtelee festareilla 23-32 vuoden välillä. Flow:ssa kesi-ikä on hiukan korkeampi kuin esimerkiksi Ruisrockissa tai Ilosaarirockissa. Kuitenkin Flow:ssa oli viime vuonna myös 24 % 35-44 -vuotiaita ja 8 % yli 44 -vuotiaita. Roskildessa kävijöiden keski-ikä on 24.

Mitä festarilipulla saa?

Festarilipun voi yleensä ostaa koko festarin ajaksi tai yksittäisille päiville. Lippujen hintavertailussa kannattaa ottaa huomioon, mitä lippu sisältää. Monilla festareilla on mahdollista ostaa VIP-/Premium-lippu, joka takaa esimerkiksi oman rannekkeenvaihtopisteen, väljemmät tilat ympärille ja nopeamman pääsyn baaritiskille, syömään ja vessoihin. Suurin osa festareista tarjoaa myös lippu- & majoituspakettia eli pääsylipun lisäksi myös majoituksen, joka saattaa tarkoittaa telttapaikkaa leirintäalueelta tai hotellimajoitusta.

Musiikki

Kun lähdetään festareiden pääasiasta eli musiikista, rahoilleen saa eniten vastinetta kaupunkifestareilla, joita tässä tapauksessa edustavat Sideways ja Flow. Niissä on mahdollista nähdä eniten esiintyjiä suhteutettuna lipun hintaan. Tässä kohtaa muualla on kyllä paremmin, eli Roskildessa artistikattaus on vieläkin laajempi suhteessa lipun hintaan. Roskildella riittää myös kotimaisia festreita enemmän budjettia hankkia isompia nimiä ja maailman ykkösartisteja esiintymään.

Tila

Eniten lääniä ympärilleen saa tietenkin lunastettua festareilla, jotka järjestetään maakunnissa väljemmissä maisemissa. Vertailussa mukana olevalla Ilosaarirockilla varsinkin näyttäisi olevan varattuna neliömetrejä festarikävijälle mukavasti, noin 16,5 m2, kun taas kaupunkifestareilla niitä on noin 3 m2.

Ruoka ja juoma

Festareilla ja kesätapahtumissa musiikin lisäksi iso viihtyvyystekijä on hyvä ruoka ja sen saaminen sujuvasti. Niinpä monilla festareilla onkin panostettu siihen. Makkaraperunat on vaihtuneet huippukokkien loihtimiksi gourmet-annoksiksi. Toki hyvä juomatarjonta ja sen saatavuus ilman tunnin jonotusta on myös monelle tärkeä seikka.

Ravintoloita on eniten Flow:ssa, jossa ruokaa on tarjoamassa 41 ravintolaa. Myös drinkkipaikkoja on eniten Flow:ssa. Näissäkin asioissa pidemmän korren vetää Roskilde, jossa valtavaa festarikävijäjoukkoa palvelee 120 ruoka- ja juomapaikkaa.

Vessat

Sitten tärkein asia, vessat. Nehän tarkoittavat festareilla suurilta osin bajamajoja ja pisoaareja. Mikään ei harmita yhtä paljon, kuin ajan hukkaaminen kymmenien metrien vessajonossa, jonka aikana missaa suuren osa keikasta ja kadottaa kaikki kaverit. Vessoja on eniten Flow-festareilla, 0,05 vessaa/kävijä, muut tulevat tasavertaisesti perässä noin 0,02 vessalla/kävijä.

Sää

Ja se Suomen festarisää, sehän voi olla aivan mitä vain kesäkuun räntäsateesta elokuu helteisiin. Joten sitä on turha vertailla, tänäkin vuonna se on luultavasti jotain muuta kuin mitä se oli viime vuonna.

Mitä muuta on hyvä tietää festareista? Kerro kommentoimalla juttua.

OP sosiaalisessa mediassa