Hyvää kansainvälistä naistenpäivää! Tänään on hyvä päivä syntyä yhä tasa-arvoisempaan maailmaan.

Sata vuotta sitten

Vaikka tasa-arvon eteen on vielä paljon tehtävää, on naisten asema onneksi jo roimasti parempi kuin sata vuotta sitten, kahdeksas maaliskuuta vuonna 1920. Silloin ei muuten juhlittu naistenpäivää. YK:n julistamaa kansainvälistä naistenpäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1975.

Lisää kätilöitä

Sata vuotta sitten jo pelkästään synnytys oli hengenvaarallista niin äidille kuin lapsellekin. Tilanne alkoi parantua 1920-luvun alussa, kun kuntiin palkattiin lisää ammattitaitoisia kätilöitä. Kätilöitä oli kuitenkin vain yksi 5 000 asukasta kohti.

Oikeus opiskella, mutta...

1920-luvun alussa suomalaisnaiset olivat saaneet jo oikeuksia, jotka ovat tämän päivän naisille itsestään selviä. Äänioikeudesta olimme saaneet nauttia vuodesta 1906, ja meillä oli myös yhtäläinen opiskeluoikeus yliopistossa miesten kanssa. Naimisissa olevat naiset olivat saaneet vuonna 1919 oikeuden ansiotyöhön ja oman liikeyrityksen perustamiseen ilman aviomiehensä suostumusta. Monia muita oikeuksia saimme kuitenkin vielä odottaa.

Tasan sata vuotta sitten naiset eivät esimerkiksi vielä saanut tehdä omissa nimissään työsopimusta. Tämä onnistui vasta pari vuotta myöhemmin. Valtion virkoihinkaan emme voineet vielä hakea.

Miesten holhouksessa

Sata vuotta sitten naimisissa olevat naiset olivat vielä miestensä holhouksessa, eikä heillä ollut oikeutta omaan omaisuuteen. Passihakemukseen piti saada vielä aviomiehen allekirjoitus, ja lasten virallinen huoltaja oli lasten isä. 1920-luvun nainen saattoi siis olla jo kansanedustaja, ministerikin, mutta avioliitossaan hän oli kuin alaikäinen lapsi. Aviovaimo vapautui miehen holhouksesta vasta vuonna 1930, jolloin uusi avioliittolaki tuli voimaan.

Oma sukunimi

Monia muita oikeuksia saimme odottaa vielä kultaisen 20-luvun jälkeenkin. Joitakin jopa kymmeniä vuosia. Abortti sallittiin sosiaalisista syistä vasta vuonna 1970. Avioituva nainen sai säilyttää sukunimensä vasta vuonna 1986. Ja vasta vuonna 1994 avioliitossa tapahtuva raiskaus muuttui rikokseksi.

Lähteet: Naisjärjestöjen keskusliitto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos