Hyvä ryhti on tärkeä niin seistessä, kävellessä kuin istuessakin. Kun ryhti on kunnossa, kroppa pysyy neutraalissa asennossa, jossa pää, olkapäät, hartiarengas, lanneranka, lonkat, polvet sekä nilkat ovat siten, kuin niiden anatomisesti kuuluu olla.

Tyypillisimmät huonoon ryhtiin liittyvät ongelmat johtuvat siitä, että pää pääsee tippumaan liian eteen, esimerkiksi kännykkää näpytellessä. "Facebook-ryhtinä" tunnettu asento siirtää pään painon niskaan, jolloin niskan ja hartioiden seutu alkaa oireilla. Keskivartalon väärä asento puolestaan luo painetta alaselkään, jonka seurauksena voivat olla lannerangan ja selän kivut ja ongelmat.

Huonon ryhdin oireita ovat niin aikuisilla kuin lapsillakin ilmenevät tuki- ja liikuntaelinoireet, esimerkiksi välilevyn pullistumat. Myös lihasjumit, oheissäryt sekä päänsärky voivat johtua huonosta ryhdistä, joka pitkään jatkuessaan voi äityä jopa hengitysvaikeuksiksi.

Omaa ryhtiä voi lähteä parantamaan pienillä teoilla. Kiinnitä ensisijaisesti huomiota keskivartalon sekä pään asennon korjaukseen. Kun uusista tavoista muodostuu rutiini, alkavat todennäköisesti pahimmat säryt sekä jumitkin helpottavat.

Pidä huolta itsestäsi, ja lisää nämä ryhtiliikkeet arkeesi:

Istuinluut penkkiin

Pakaroiden alla tuntuvat istuinluut ovat merkki istumaryhdin suoruudesta. Kun istuinluiden tuntumisesta pitää huolen, ryhti korjaantuu ketjunomaisesti ylöspäin, jolloin myös keskivartalon hallinta kohenee. Alaselässä oleva pieni notko on niin ikään merkki siitä, että ryhti on kohdillaan.

Sometuspätkät

Parhaassa tilanteessa puhelinta pidetään silmien tasolla. Tosielämässä tämä tuskin onnistuu, siksi kännykkää olisi hyvä pyrkiä käyttämään mahdollisimman lyhyitä aikoja kerrallaan. Jos sometat istuen, suorista ryhti keskivartalosta käsin.

Kaksoisleukaharjoitus

Neutraalissa asennossa oleva pää painaa viisi kiloa. Pahaksi äitynyt Facebook-niska puolestaan joutuu kannattelemaan jopa 15 kilon painoa. Niin kutsuttu kaksoisleukaharjoitus auttaa ongelmien ehkäisyssä: kuvittele seisovasi seinää vasten ja yritä vetää nenää poispäin seinästä. Liike aktivoi syvät lihakset, poistaa painetta välilevyistä, palauttaa pään asennon sille luontaisesti tarkoitettuun kohtaan sekä pakottaa olkapäät taaksepäin, jolloin myös hartia-alueen alueen kivut vähenevät.

Treeniä

Erityisesti syvien vatsa- sekä keskivartalolihasten treenaaminen parantaa ryhtiä. Harjoituksia voi tehdä huomaamatta vaikkapa kassajonossa tavoittelemalla sitä lihasten liikettä, jonka avulla pidätellään pissahätää. Naisilla liike treenaa niin ikään lantionpohjan lihaksistoa. Myös pilates-tunneilla harjoitetaan syviä lihaksia, ja laji sopiikin mainiosti myös vasta-alkajille.

Puhelin pirisemään

Pienet teot parantavat ryhtiä, ja lyhyitä ryhtiliikkeitä voi tehdä pitkin päivää. Yritä pitää supersuora ryhti vaikkapa hampaiden pesun ajan, tai laita työpäivän aikana puhelin muistuttamaan ryhdin korjauksesta esimerkiksi tunnin välein – jo yksikin ryhdikäs minuutti on kotiin päin. Lliikettä toistamalla onnistut toivottavasti muodostamaan siitä rutiinin.

Asiantuntijana jutussa on Pohjola-Sairaalan fysioterapeutti Katja Vuola.

Kaksoisleukaharjoitus

  1. Seiso tai istu ryhdikkäästi.
  2. Vedä leukaa kevyesti sisäänpäin niin, että niskaan tulee pituutta.
  3. Niskan syvät lihakset aktivoituvat.

Peukalot takaseinään

  1. Seiso tai istu ryhdikkäästi.
  2. Pidä kädet suorana vartalon vieressä.
  3. Käännä peukalot tai kämmenet ulospäin kohti takaseinää niin, että olkapäät kiertyvät liikkeen mukana.
  4. Lavan lihakset aktivoituvat, ja asento korjautuu mukavasti.