Tulevaisuudessa tekoäly antaa sijoitusvinkkejä

Pian talot ja autot keskustelevat keskenään ja tekoäly auttaa meitä säästämään fiksummin. Avoimet rajapinnat vauhdittavat uusien tuotteiden ja palvelujen syntyä.

Rajapinnoista (API) on tullut entistä merkittävämpi osa arkeamme, vaikka emme sitä tiedostaisikaan. Yksi tunnettu esimerkki rajapintoja hyödyntävästä sovelluksesta on Google Maps. Moni käyttää sitä päivittäin reittien suunnitteluun.

Mutta mitä avoimet rajapinnat oikein tarkoittavat? Ne ovat tietojärjestelmien välisiä käyttöliittymiä, joita voivat käyttää myös muut kuin yrityksen omat tietojärjestelmät.

Avoimet rajapinnat heijastavat OPn digitaalisten liiketoimintojen päällikön Anders Stenbäckin mukaan hyvin nykyistä jakamiseen ja avoimuuteen liittyvää kulttuuria. Ne vaikuttavat myös liiketoimintamalleihin. Yritykset hyödyntävät erityisesti suljettuja rajapintoja.

– Avoin rajapinta tarkoittaa sitä, että se on kaikille maksutta käytössä. Suljettu rajapinta taas tarkoittaa sitä, että se on tietylle yritysasiakkaalle tai startupille sopimuksen perusteella avattu rajapinta.

Suljetut rajapinnat vahvistavat yritysekosysteemiä, eli yritysten välistä yhteistyötä. Niiden avulla yritykset saavat kumppaninsa tarjoaman datan omaan käyttöönsä. Ne voivat jalostaa tietoa eteenpäin, laajentaa omien digitaalisten tuotteiden jakelua toisiin kanaviin tai luoda kokonaan uusia tuotteita ja palveluja.

Esimerkiksi pankkisektori solmii jo yritysten kanssa kaupallisia sopimuksia ja avaa näin rajapintojaan. Sopimusten avulla eri tahot, kuten VR, hyödyntävät esimerkiksi OPn maksupalveluja. Ne toimivat nimenomaan rajapintojen kautta.

APIt ovat Stenbäckin mukaan kiinnostavia juuri sen takia, että ne luovat uusia innovaatioita ja tuovat uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia. Esimerkiksi HSL on avannut liikennedataansa, ja sen perusteella on syntynyt uudenlaisia joukkoliikenteen sovelluksia.

Asiakkaalle yritysten yhteistyö voi tarkoittaa sujuvampaa käyttökokemusta, kun asiat voi hoitaa yhdessä paikassa ilman poukkoilua palvelujen välillä. Esimerkiksi ostaessa autoa verkkokaupasta sille voisi samalla hankkia rahoitusta.

Tekoäly ei korvaa täysin ihmisiä

Rajapintojen tapaan myös tekoäly muuttaa nopeasti maailmaa. Pankit hyödyntävät sitä jo nykyään – tai tarkemmin sanottuna finanssiälyä.

– Tekoäly on osana arkeamme. Normaalissa pankkityössä se antaa asiakaspalvelijalle myyntivinkkejä. Se arvioi käytettävissä olevan tiedon perusteella, mitä juuri tälle asiakkaalle kannattaa tarjota.

Tekoäly pystyy käsittelemään valtavia määriä tietoa. Niiden pohjalta se oppii ja kykenee tarjoamaan neuvoja. Tulevaisuudessa esimerkiksi vinkit säästämiseen saattavat tulla yhä useammin tekoälyltä. Se tunnistaa asiakkaan tyypillisen käyttäytymisen ja osaa sen perusteella tarjota hänelle ratkaisuja. Stenbäckin mukaan se ei kuitenkaan syrjäytä täysin työntekijöitä.

– Ihmiset tulevat edelleen tekemään töitä ihmisten kanssa. Tekoäly on yksi työkalu, joka auttaa palvelemaan asiakkaita paremmin.

Hän pitää kehitystä loogisena, sillä kuluttajat ovat jo tottuneet siihen, että yritykset tuntevat heidät hyvin ja osaavat tarjota heille sopivia palveluita. Tekoäly onkin Stenbäckin mukaan lisäarvo, joka tuo arkeen ja työhön henkilökohtaisuutta.

Pian talot ja autot puhuvat

Suomessa rajapintojen kehitys on Stenbäckin mukaan vielä alkuvaiheissa. Maailmalla ensimmäisinä avoimia rajapintoja alkoivat hyödyntää esimerkiksi Amazon, IBM ja Microsoft. Tuolloin elettiin 2000-luvun alkupuolta.

Suomessa avoimia rajapintoja ovat toistaiseksi hyödyntäneet digitaalisen kehityksen edelläkävijät, pankkitoimijat sekä startupit. Tähän on kuitenkin tulossa muutos, Stenbäck arvioi.

– Todennäköisesti valmistavan teollisuuden toimijat, joilla on alihankintaverkostoja, innostuvat tästä seuraavaksi. Konkreettinen esimerkki voisi olla se, että jakeluyhtiö kertoisi tarkasti, missä tavaralähetys on ja toimitusosoitetta tai -aikaa voisi muuttaa reaaliaikaisesti.

Avointen rajapintojen avulla keinoälyyn pohjautuva automaatio vahvistaa asemaansa arjessamme.

– Ratkaisut liittyvät siihen, miten arki voidaan tehdä helpommaksi. Auto puhuu talon kanssa, ja puhelin tietää, missä olet. Tästä rakentuu uudenlaisia käyttökokemuksia. Näin esimerkiksi lämpö ja valot ovat päällä, kun tulet kotiin.

Myös pankkitoimintaan on luvassa muutoksia.

– Vuoden vaihteen jälkeen voimaan astuva PSD2-maksupalveludirektiivi tuo isoimpana muutoksena sen, että kuluttajan vastuu väärinkäytöksistä putoaa 150 eurosta 50 euroon. Seuraava iso muutos tulee näillä näkymin vuoden 2019 syksyllä, kun pankkitoimijoiden on avattava tilitiedot ja maksurajapinnat ilmaisiksi kolmansille osapuolille.

Käytännössä puhutaan siis avoimista, maksuttomista rajapinnoista. Stenbäck arvioi, että muutos vaikuttaa uusien, esimerkiksi laskujen maksamiseen tai lainan kilpailuttamiseen erikoistuneiden palvelujen syntyyn.

OP on mukana Ultrahack Hackathonissa Future Finance -haasteella. Tavoitteena on kehittää OPn avoimia rajapintoja hyödyntäen käyttäjäystävällisiä sovelluksia tai palveluja, jotka auttavat talouden hallinnassa ja säästämisessä. OP Developer on OPn uusi kanava, missä kehittäjät pääsevät hyödyntämään OPn avoimia rajapintoja.

OP sosiaalisessa mediassa