Kotisivut, somemarkkinointia, pilvipalveluita, ostoja verkossa. Monet digitaaliset perustyökalut kuulostavat itsestäänselvyyksiltä, mutta pk-yritysten kohdalla näin ei aina ole.

Tämä selviää syksyn 2019 Pk-yritysbarometrista. Sen mukaan pk-yrityksistä 74 prosentilla on käytössään verkkosivut, mutta sosiaalisessa mediassa toimii vain reilu puolet yrityksistä. Pilvipalveluita käyttää 45 prosenttia yrityksistä, ja joka kolmas tekee ostoja verkossa.

Lähes neljä vuotta yrittäjänä toiminut Petteri Vänttinen haluaa tehdä asiat mahdollisimman tehokkaasti. Savonlinnalaisessa Mustan Virran Panimossa digi on ollut arkipäivää alusta alkaen.

– Mitä vähemmän pitää papereita pyöritellä, sen parempi. Itsekin olen kädet savessa tuotantoa tekemässä, toimitusjohtaja summaa filosofiaansa.

Muutamassa vuodessa miljoonan liikevaihto

Pienpanimo on onnistunut saamaan oluensa lyhyessä ajassa suurimpien ruokaketjujen hyllyille, ja liikevaihto on kivunnut lähes miljoonaan euroon. Vuonna 2018 tulos oli ensimmäistä kertaa positiivinen.

– Ratkaisevaa on ollut, että oluet ovat hyvänmakuisia. Myös pakkauksen design sekä yrityksen tarina ovat osuneet kohdilleen. Tavanomaisesta poikkeava pullon muoto erottuu kaupan hyllyltä. Lisäksi olemme tehneet paljon aktiivista myyntityötä, Vänttinen tiivistää menestyksen salat.

Keskeinen osa brändin rakentamista on ollut verkon hyödyntäminen. Mustan Virran Panimo onkin tuttu somekanavista ja olutharrastajien blogi- ja muista postauksista. Osa tarinaa on ollut historian hyödyntäminen ja erilaiset huomiota keränneet tempaukset.

Vuosi sitten panimo pääsi valtakunnalliseen mediaan alle neliön kokoisella myymälällään. Ensi vuodeksi Vänttinen on kutsunut maailman parhaat panimomestarit Lappiin.

Laskut matkaan pulloja pakatessa

Digillä ja mobiililla on ollut tärkeä merkitys myös yrityksen taloudenhallinnassa. Hektisten päivien tiimellyksessä toimitusjohtaja ennättää harvoin istumaan tietokoneen äärelle.

Isoille kauppaketjuille lasku lähtee automaattisesti tilauksen yhteydessä, mutta pienille ravintoloille, kioskeille ja kaupoille laskut lähetetään OP-yritysmobiililla, joka on mikro- ja pienyritysten tarpeisiin kehitetty sovellus.

– Oleellista on helppous. Laskun ja muistutuslaskun voi lähettää sähköpostiin, verkkolaskuna tai paperisena, ja se onnistuu kätevästi esimerkiksi samalla, kun pakkaan pulloja tilaukseen. Merkittävä osa laskutuksestamme menee OP-yritysmobiilin kautta, vuodessa yhteensä 500–600 laskua, Vänttinen summaa.

OP-yritysmobiililla voi myös toimittaa kirjanpitoaineistoa kirjanpitäjälle. Kaikki tapahtumat vahvistetaan kätevästi Mobiiliavaimella ilman avainlukulistaa.

– Kirjanpitäjä on kiitellyt näitä raportteja ja sanonut, että ne ovat selkeitä ja niitä on helppo lähettää sähköisessä muodossa.

Kassanhallintaa pilvessä

Vänttisen mukaan yrityksen kasvuvauhti on ollut kova viime vuosina. Kun ensimmäisenä vuotena olutta valmistui 11 000 litraa, oli viime vuonna pullotettavaa jo 234 000 litraa. Tällä hetkellä työntekijöitä on yhteensä kuusi, joista kolme on osa-aikaisia.

Mustan Virran Panimolla on omia myymälöitä kaksi: kesäravintola Olavinlinnassa ja kauppa panimon yhteydessä. Vänttinen laskee, että kymmenen prosenttia liikevaihdosta tulee panimon myymälästä. Mustan Virran Panimolla on käytössään OP Kassa -kassajärjestelmä.

Kaikki tiedot synkronoituvat turvalliseen pilvipalveluun, joten kassajärjestelmää voi käyttää usealla laitteella.

– Kaikki on kätevästi yhdessä paikassa. Kun on sähköinen kassajärjestelmä, kassatilitykset voi tehdä kuukausitasolla. Näemme selkeästi, mikä oli minkäkin päivän myynti ja voimme laittaa koko kuun koontiraportin kirjanpitäjälle, Vänttinen kertoo.

OP Kassasta on ollut apua myös panimon myymälän eli Puodin resurssoinnissa.

– Kesän 2019 puodin aukioloajat ja työvoiman tarve analysoitiin ja päätettiin OP Kassan edellisen kesän raporttien perusteella – sieltä kun näimme tarkasti myynnit päivä- ja tuntitasolla. Tämän datan perusteella päätimme pidentää aukioloja ja osasimme varautua päivän kiireisimpiin tunteihin paljon paremmin, Vänttinen kertoo.

Vänttisen mukaan tänä vuonna tavoitteena on kasvattaa liikevaihto puoleentoista miljoonaan euroon.

– Voi sanoa, että meidän olutta ostavat nyt muutkin kuin tuttavat ja sukulaiset.

Helpota arkeasi ja ota OP-yritysmobiili käyttöösi. Tutustu ja lataa.