Kohtuullinen somen käyttö ei ole haitallista – se mahdollistaa yhteydenpidon lähellä ja kaukana asuviin ystäviin ja läheisiin. Tutkimukset kertovat Facebookin feedin jatkuvan selailun kuitenkin aiheuttavan jopa kokaiinin käyttöön verrattavaa aktiivisuutta aivoissa, joten ota liialliseen käyttöön viittaavat varoitusmerkit tosissaan.

Myös some-paasto auttaa havaitsemaan, kuinka pahasti olet koukussa erilaisiin sovelluksiin. Näyttöaikaa voit rajoittaa myös, niinpä niin, puhelinsovellusten avulla.

Oletko huolissasi omasta puhelimen käytöstä? Listasimme alle merkkejä, jotka viittaavat siihen, että paasto voisi tehdä hyvää myös sinulle.

Aina online

Selkein merkki nettiriippuvuuden alalajina tunnetusta someriippuvuudesta on se, ettet yksinkertaisesti pysty laskemaan kännykkää hyppysistäsi edes silloin, kun muut sitä pyytävät. Laitat postauksia useamman päivässä, tai vaihtoehtoisesti seuraat muiden sometekemisiä tämän tästä.

Muiden riippuvuuksien tavoin myös someriippuvuus saattaa laskea muuta suorituskykyä. Et saa asioita hoidetuksi, sillä vuorokauden tunnit hupenevat somen syövereissä, ja netissä vietetty aika on pois esimerkiksi töistä tai tosielämän sosiaalisista suhteista.

Tuskaisuus

Vakavaksi äitynyt someriippuvuus oireilee jatkuvana väsymyksenä, tuskaisena olona, hermojen kireytenä ja keskittymisvaikeuksina. Et pysty seuraamaan elokuvaa ilman Instagramin päivitystä ja ilmoitat leffaillasta tietenkin sosiaalisen median kanavissa.

Työhön tai vaikkapa kirjaan syventyminen onnistuu sinulta vain hetken kerrallaan ja koet olosi yksinkertaisesti sietämättömän levottomaksi.

Someniska ja tekstaajan peukku

Niin kutsuttu someniska alkaa olla jo vakiintunut termi. Kädessä olevaan älylaitteeseen tuijotellessa pää kääntyy alaspäin siten, että niskaan kohdistuva paino kasvaa merkittävästi ja niska- sekä hartiakivut lisääntyvät. Myös de Quervainin syndroomana tunnettu "tekstaajan peukku" voi aiheuttaa kipua sekä peukaloon että ranteeseen. Pahimmillaan lukemattomat, eri sovelluksissa lähetetyt viestit aiheuttavat jännetuppitulehduksen.

Erityisesti niskassa ja hartioissa tuntuvat liiallisen somenkäytön merkit, ovat useimmiten lyhytaikaisia. Huolestuttavampaa on se, kuinka suuren osan someaktiivisuus haukkaa esimerkiksi liikuntaan budjetoidusta päivittäisestä ajasta.

FOMO

Tunnetko jääväsi paitsioon, jos et pääse Instagramiin koko päivänä? "Fear of missing out" (FOMO) paitsijäämisen pelko, on tuttua somesurffaajalle. Tavallaan se myös selittää someriippuvuutta, sillä mieli haluaa jatkuvasti seuraamaan mitä Instagramissa, Facebookissa ja Snapchatissa tapahtuu.

FOMO-tunteeseen liittyvät myös tylsyyden tai yksinäisyyden välttely, vaikka lähellä asuvat ystäväsi saattaisivat jäädä paitsioon, kun viestittelet kaukana asuvien kanssa. Muiden puuhia seuratessa sinuun saattaa myös iskeä riittämättömyyden tunne, kun Instagram -julkkisten elämä vaikuttaa omaa täydellisemmältä.

Eroon riippuvuudesta

Jos haluat eroon kännykän selailusta, se vaatii muutoksia rutiineihin. Voit vähentää puhelinaikaasi esimerkiksi laittamalla push-ilmoitukset pois käytöstä, lataamalla puhelinta toisessa huoneessa tai hankkimalla vaikkapa Flipd-sovelluksen, joka auttaa rajoittamaan puhelimella käyttämääsi aikaa.

Someniskaa helpotat korjaamalla asentoa ja ryhtiä. Käytä puhelinta tarvittaessa korkeammalla, jotta pääsi suoristuu.

Tekstaajan peukkua voi lievittää rannetta suoristamalla tai tekstaamalla kahta peukaloa käyttäen.

Muista myös tehdä enemmän niitä asioita, joiden parissa puhelimen vilkuilu unohtuu. Kun joku puhuu sinulle, keskeytä ruudun tuijotus ja ota tavaksi katsoa puhujaa silmiin.

Määritä aika, jolloin katselet tuoreimmat somepäivitykset ja luet uutiset. Esimerkiksi työmatkalla julkisissa. Kun pääset kotiin, jätä puhelin loppupäiväksi eri huoneeseen ja katso tuoreimmat asiat vasta aamulla.

Lähteet: Päihdelinkki, Selkäliitto, Työterveyslaitos