YO-kirjoitukset edessä ja eväät hankkimatta? Lue vinkit ennen kuin lähdet ostoksille

Ylioppilaskirjoitukset ovat startanneet syksyn osalta! Jotta rutistuksesta selviää kirjaimellisesti puhtain paperein ei ole yhdentekevää, mitä nauttii evääksi kirjoitusten aikana. Listasimme joitain hyviä eväsvaihtoehtoja kirjoituksia varten.

Ennen ylioppilaskirjoituksia on hyvä syödä normaali aamupala. Liian tuhtia aamiaista ei kannata syödä, jottei ala väsyttää. Harva kuitenkaan jaksaa kirjoituksia pelkän aamupalan voimin. Oikeanlaiset eväät auttavat paitsi jaksamaan, myös piristävät jännittävän tilanteen keskellä. Kunnioita kuitenkin kanssakirjoittajia ja jätä kotiin sellaiset eväät, joiden syöminen on kovaäänistä puuhaa. Vastaamiseen on vaikea keskittyä, jos se täytyy tehdä naapurin porkkanan rouskutuksen rytmissä. Valitse mukaasi vain sellaisia eväitä, joita on helppo syödä ilman, että sormet likaantuvat.

Eväsvaihtoehtoja ylioppilaskirjoituksiin

Voileipä tai sämpylä, jonka sisällä esimerkiksi kasviksia, juustoja tai leikkeleitä. Itsetehty kolmioleipä on hyvä valinta myös siksi, että se on helppo syödä siististi.

Kasvikset, vihannekset ja juurekset ovat terveellisiä eväitä. Ne kannattaa leikata tai paloitella valmiiksi, jotta niiden syöminen on helppoa.

Hedelmistä ja marjoista saa sokeria. Ne kannattaa kuoria ja pilkkoa valmiiksi etukäteen, jotta niiden syöminen on helppoa koetilanteessa. Valitse sellaisia hedelmiä, joiden syöminen on siistiä puuhaa. Mehukas appelsiini tai ananas on hyvää, mutta pahimmillaan hedelmänmehulla saa sotkettua koepaperin. Sen sijaan pensasmustikat, viinirypäleet, pienet sitrushedelmät kuten mandariinit ja klementiinit sekä omenalohkot ovat helppoa syötävää. Omenalohkojen pintaan kannattaa puristaa vähän sitruunaa, jotta ne eivät pääse tummumaan päivän aikana.

Karjalanpiirakat ja riisipiirakat maistuvat paljaaltaan myös kylminä ja ne on helppo syödä siististi.

Myslipatukat, proteiinipatukat ja erilaiset raakapatukat ovat hyviä eväitä. Niiden kääreet kannattaa avata valmiiksi, jotta rapistelu ei häiritse muita kirjoittajia.

Smoothie on helppo juoda ja siitä saa mukavasti energiaa. Lisäksi se on helppo tuunata juuri omaan makuun sopivaksi. Jos smoothien tekee pakastemarjoihin tai -hedelmiin, se säilyy viileänä pitkään. Smoothiepulloon voi heittää joukkoon jääpalojen sijasta kokonaisina pakastettuja marjoja, jotka pidentävät smoothien säilyvyyttä entisestään. Smoothien joukkoon kannattaa lisätä proteiinia esimerkiksi jauheen muodossa, jotta siitä tulee täyttävämpää.

– Janojuomista paras on vesi. Sokeria sisältäviä juomia kannattaa nauttia kohtuudella. Myös hiilihapotettujen juomien kanssa on hyvä olla varovainen, sillä monilla ne aiheuttavat esimerkiksi tarvetta röyhtäilyyn.

– Ota mukaan termospullossa kahvia tai teetä, jos olet tottunut nauttimaan kofeiinia päivän aikana. Överiksi kofeiinin tankkaamista ei kannata vetää, eikä omaa sietokykyä kannata testaila h-hetkellä. Sopivissa määrin nautittuna kofeiini piristää, mutta liikaa nautittuna se aiheuttaa huonovointisuutta ja saa pärisemään. Lisäksi kahvin juonti pakottaa monet myös hyppäämään vessassa normaalia useammin.

Entä mitä eväitä ylioppilaskirjoituksiin ei ainakaan kannata ottaa mukaan? Katso video!

Muista, ettei kirjoituksiin saa viedä mitään tuotteita, joissa on tekstiä. Eli poista tai sotke tuotteiden etiketit tai pakkaa ne rasioihin. Tärkeintä on, että pakkaat mukaan sellaisia eväitä, joista itse nautit. Onnea ja menestystä ylioppilaskirjoituksiin!

OP sosiaalisessa mediassa