Väriä ja elokuvahahmoja koulutiellä – minkälaisen repun ekaluokkalainen nostaa selkäänsä?

Elokuun alussa tiet täyttyvät taas pienistä koululaisista, kun opinpolkunsa aloittavat suuntaavat kohti ensimmäistä kouluvuottaan. Vihkojen, kynien ja penaalin lisäksi yksi tärkeimmistä koulutavaroista on reppu, mihin pitäisi saada mahtumaan niin kirjat kuin kotiavaimetkin. Minkälaisen repun tämän syksyn ekaluokkalaiset nostavat selkäänsä ja eroavatko reppumallit vuoden mukaan?

K-Citymarket Sellon myyjät Jenni ja Ella kertovat teemareppujen olevan kestosuosiossa varsinkin pienempien koululaisten keskuudessa. Viime vuosien hittihahmot Frozenista ja Tähtien sodasta kiinnostavat repun kyljessä yhä. Suurta vaihtelua reppujen kuvituksessa ei siis ole, mutta värit voivat vaihtua vuoden mukaan.

Myös moniväriset tai urheilumerkkien reput ovat koulua käyvien mieleen. Brändimerkein koristellut reput heitetään kuitenkin selkään usein vasta vähän ylemmillä luokilla. Tämän vahvistaa myös Stadiumissa myyjänä työskentelevä Tuija. Hän kertoo, että urheilumerkkien reppuja käyvät ostamassa vähän vanhemmat koululaiset, mutta toisaalta urheilullinen perusreppu on aikaan sitomaton ja toimii sekä ekaluokkalaisella että nuorisolla.

K-Citymarketin Jenni ja Ella valitsisivatkin pienelle koululaiselle repun, joka ei jäisi heti lapselliseksi. Ajattomuuden lisäksi hyviksi koulurepun ominaisuuksiksi he listaavat tilavuuden, taskut, joihin saa pienempiä tavaroita, kuten avaimet sekä tukevat ja pehmustetut olkaimet. Tuija täydentää listaa vedenpitävyydellä.

Toki viime kädessä repun valintaan vaikuttaa usein lapsen oma mieltymys myöntävät kaikki haastatellut. Lempihahmo tai -väri saattaa siis ajaa muiden ominaisuuksien edelle.

– Kyllä uuden repun valinnassa mennään monesti vanhemman budjetin, mutta lapsen mieltymyksen mukaan, toteaa Tuija.

OPn Facebook-seuraajien reppusuosikit jakaantuivat tasaisesti hittihahmojen ja klassikoiden välillä

Kysyimme OPn Facebook-seuraajilta, minkälainen olisi heidän suosikkireppunsa ekaluokkalaisella ja miksi. Helpotimme valintaa ja nostimme viisi erilaista reppua vaihtoehdoiksi. Repuista löytyi elokuvien päähenkilöitä sekä perinteistä armeijakuosia epätyypillisellä värityksellä. Mukana oli myös yksi monen sukupolven selässä roikkunut urheilubrändi.

Fanittamisen voima käy vahvasti kanssasi

Useat vastaajat kertoivat omien tai tuntemiensa lasten fanittavan suuresti tiettyä elokuvaa tai hahmoa. Frozen-elokuvan sankareilla koristellun repun nähtiinkin sopivan monelle koulutiensä aloittavalle tytölle.

”Kummityttöni on Elsa ja Anna -fani, minä taas kummitytön kovin fanittaja, joten Frozen-reppu olisi kummin kullalle superihana”, kertoo Kirsi.

Teija kertoo myös kotoa löytyvän fanittajan: ”Jos tyttö saisi päättää, niin Frozen-reppu ehdottomasti.”

Pienen koulupojan selkään nostettaisiin sitä vastoin Tähtien sodan ikoninen Darth Vader.

”Koska onhan tuo nyt pähee pienen ihmisen selässä (ja miksei isommankin)”, perustelee Harri.

”Eskarin aloittava pikkumies olisi haltioissaan Star Wars repusta”, toteaa Tiina.

”Koska ekaluokkalainen täytyy tutustuttaa legendaariseen hahmoon, vaikka repun avulla”, Kirka lataa.

Myös tuleva ekaluokkalainen sai äänensä kuuluviin reppuvalinnassa.

”Kysyin itse tältä mun tulevalta ekaluokkalaiselta. Perustelu: No Star Wars tietenkii, ku se on poikien”, kertoo Minna.

Väriä koulumatkalle

Vastaajista osa mieltyi värikkäisiin reppuihin. Värikäs reppu näkyisi pimeässä ja voisi kestää fanitusvaiheen yli.

Elinan valinta olisi neonvihreällä armeijakuosilla väritetty reppu. ”Luulis, että koululainen erottuu liikenteessä ns. huomioväreillä.”

Kyseinen reppu olisi myös ekaluokkalaisen mieleen. ”Meidän oman ekaluokkalaisen valinta. Ei ole kuulemma liian vaalea, eikä tumma”, kertoo Helena.

Vaihtoehdoista löytyvä toinen monivärinen reppu sai myös kannatusta.

”Värikäs ja kivannäköinen. Kiva kuosi johon ei heti kyllästy”, toteaa Virve.

”Sopii sekä tytöille että pojille, värikäs olematta kuitenkaan räikeä”, Jarmo komppaa.

Henna ja hänen poikansa tarttuisivat myös kyseiseen reppuun: ”Koska 7v. tulevan 1.luokkalaisen pojan mielestä näyttää "vähän minecraftiltä”.

Yksinkertaisen tyylin kannattajille

Joukon ainoa urheilubrändin reppu oli myös minimalistisin väreiltään ja kuvioinniltaan. Mustavalkoinen Adidas-reppu miellyttikin monen esteettistä silmää.

”Ajaton merkkituote. Ei tarvitse heti uusia. Pimeällä voi laittaa heijastimia näkyvyyden vuoksi”, perustelee Pike valintaansa.

Maritan perheessä käyttöä löytyisi kyseiselle repulle laajemminkin. ”Äitikin voi lainata.”

”Ajaton ja vähän retrohenkinen. Sopiva sekä tytölle että pojalle”, toteaa myös Katja.

Reppujen kierrätys on monessa perheessä yleistä, mikä on hyvä asia. Jännittävä koulutie on kuitenkin kiva aloittaa, kun selkään saa nostaa ihan uuden repun. Kaikilla perheillä ei ole varaa hankkia omalle ekaluokkalaiselleen uutta reppua. Auta vähävaraisen perheen lasta saamaan uusi reppu tärkeään koulunaloituspäivään. Hope - Yhdessä & Yhteisesti ry kerää yhteistyössä OPn kanssa heinäkuun loppuun asti uusia reppuja 18 paikkakunnalla ympäri Suomen. Lue lisää keräyksestä ja repun lahjoittamisesta.

OP sosiaalisessa mediassa