Tuntuuko, että teet helteellä nopeasti työt pois alta? Olet väärässä – työn tuottavuus voi laskea

Varsinkin fyysisessä työssä työn tuottavuus voi laskea ja työntekijöiden ärtyvyys lisääntyy. Myös palautuminen työstä on hitaampaa.

"Teen työt nopeasti valmiiksi ja lähden sitten ulos kesälaitumille.” Näin moni ajattelee, kun kaunis kesäkeli on levinnyt koko Suomeen.

Työskentely kuumassa koetaan yleisesti epämiellyttäväksi. Työviihtyvyys ja motivaatio heikkenevät, vaikka ulkona olisi mikä parhain lomakeli. Kuumuus kuormittaa elimistöä ja vaikuttaa selvästi suoristuskykyyn. Virheet ja tapaturmien riskit voivat lisääntyä sekä työn tuottavuus laskee, ainakin fyysisessä työssä.

Mitä kehossa oikein tapahtuu kuumalla?

Elimistö pyrkii pitämään kehon lämpötasapainon. Kun helle iskee, verenkierto vilkastuu iholla, jotta elimistö viilenisi. Keho puskee enemmän hikeä ulos poistaakseen ylimääräisen lämmön.

Helteisellä kelillä syke nousee ja sydän kuormittuu. Kun verenkierto lisääntyy iholla, se vähenee lihaksissa ja lihakset eivät saa riittävästi happea, jolloin ne alkavat väsyä. Myös palautuminen työstä on hitaampaa kuumalla ilmalla.

Keho lämpösopeutuminen helteiseen keliin kestää noin viikon.

Etätyötä fiksusti helteellä

Etätyötä voi tehdä kelillä kuin kelillä. Sen on todettu lisäävän työviihtyvyyttä yleisesti. Jos kotona on parempi mahdollisuus tehdä töitä ilmastoiduissa olosuhteissa, niin etätyön tekeminen on suositeltavaa helteellä.

Tietokoneen voi raahata takapihan nurmikolle auringonpaisteeseen, mutta paremmat työskentelyolot ovat vaikkapa varjoisalla takaterassilla. Näyttöpäätetyö voi olla hankalaa kirkkaalla auringonpaisteella.

Katso tästä 10 vinkkiä onnistuneeseen etätyöpäivään!

Ilmastointi voi tuoda flunssan

Siistissä sisätyössä helle ei juuri vaikuta työntekoon. Ilmastoitu konttori on monelle mielekäs työtila, mutta omaan pukeutumiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Viileässä toimistossa voi olla useita asteita kylmempää kuin ulkona. Töihin on syytä pukeutua sisäilman lämpötilaa ajatellen. Kesähepenissä voi helposti saada flunssan, jos istuu vetoisan ilmastoinnin vieressä.

Jos työskentelet kuumassa – muista nämä seikat!

  • Juo nestettä noin 1-2 dl kerralla 3-4 kertaa tunnissa. Vesi on riittävä juoma, mutta kovissa pitkäkestoisissa suorituksissa sokeroidut marjamehut tai energiaa ja suoloja sisältävät urheilujuomat ovat tarpeen.
  • Tauota työtä helteellä, varsinkin jos teet töitä suorassa auringonpaisteessa. Pidä taukosi varjon puolella.
  • Vaikka kuumalla ruoka ei maistu, elimistösi tarvitsee silti energiaa. Hikoilussa menettää suolaa, jota voi korvata pienillä suolaisilla välipaloilla, kuten oliiveille, suolapähkinöillä tai suolakurkuilla.
  • Palautuminen on tärkeää. Koita viilentää kehoasi yön aikana. Käy illalla suihkussa ja tuuleta makuuhuoneesi mahdollisuuksien mukaan.

Katso myös minkälaiset lämpöolot työpaikalla saa olla!

Asiantuntijana jutussa on haastateltu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Sirkka Rissasta.

OP sosiaalisessa mediassa