Tänä vuonna kesätyöpaikkoja on avoinna ennätysmäärä – nuori, näin onnistut työnhaussa

Yhä useampi nuori pääsee tänä kesänä töihin ja tienaamaan. Elinkeinoelämän keskusliitto arvioi, että tänä vuonna yrityksissä on tarjolla jopa 140 000 kesätyöpaikkaa.

Kesätyöpaikkojen määrän odotetaan kasvavan tänä vuonna ennätystasolle. Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntija Mikko Räsänen kertoo, että jo viime vuonna ylitettiin edelliskesän työpaikkojen määrä. Tänä vuonna hyvän kehityksen odotetaan jatkuvan. EK:n jäsenyrityksissä voi olla tulevana kesänä jopa 140 000 kesätyöpaikkaa.

Yhä useampi nuori pääsee siis töihin ja tienaamaan. Räsänen tietää, miten tärkeää se on.

– Moni ajattelee kesätyöstä ensimmäisenä, että siitä saa rahaa ja niinhän se on. Raha on tärkeä syy hakea kesätöitä. Mutta kesätyö voi myös ohjata ammatin- ja opiskelupaikan valinnassa. Siitä voi oppia, että tätä työtä haluan tehdä – tai että tätä en ainakaan halua tehdä, hän sanoo.

Monelle nuorelle kesällä tehty työ voi olla reitti pysyvämpään työsuhteeseen. Lyhyt työskentelyjakso esimerkiksi kaupassa voi johtaa osa-aikaiseen työhön syksyllä. Räsäsen mukaan kesätyön määritteleminen onkin nykyään hankalampaa, koska opiskelijoiden työssäkäynti on lisääntynyt. Nuoret tekevät töitä ympäri vuoden.

– Jos tekee päivän viikossa töitä jossain ja on sitten kesällä samassa paikassa pidemmän pätkän, onko se kesätyötä, Räsänen pohtii.

Joka tapauksessa kaikki työ kannattaa – sekin, joka ei ole oman alan työtä. Työelämässä saadaan kokemusta ja kontakteja, jotka ovat tärkeitä myöhemmin.

– Harva työsuhde saa nykyään alkunsa työpaikkailmoituksesta. Valtaosa pysyvistä työsuhteista syntyy nimenomaan kontaktien kautta, Räsänen muistuttaa.

Matkailu- ja ravitsemusala vetää

Mitä nuoren pitäisi sitten tietää tulevan kesän työpaikoista? Räsänen kertoo.

Eniten kesätyöpaikkoja on tarjolla aloilla, jotka työllistävät paljon muutenkin. Suurin osa kesätyöpaikoista on palvelualalla. Sieltä löytyy jopa kaksi kolmesta kesätyöpaikasta.

Viime kesä oli huippuhyvä varsinkin matkailu- ja ravitsemusalalla, ja Räsänen odottaa, että hyvä tilanne jatkuu. Se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi ravintoloissa ja kahviloissa tarvitaan työvoimaa.

Teollisuuden ja varsinkin teknologiateollisuuden työnantajat ovat kärsineet työvoimapulasta jo pitkään. Vaikka se ei tarkoita sitä, että alalla olisi varsinaista kesätyövoimapulaa, on odotettavissa, että alan opiskelijoille on teollisuudessa tarjolla kesällä runsaasti töitä.

Useimpiin kesätöihin edellytetään 18 vuoden ikää, mutta nuoremmatkin voivat päästä töihin. Räsäsen mukaan työpaikoilla on yritetty karsia sellaisia työn tekemisen ehtoja ja tulkintoja, jotka rajoittavat tarpeettomasti alle 18-vuotiaiden pääsyä töihin.

Työn hakeminen on harjoiteltava taito

Miten kesätyöpaikkaa sitten haetaan? Voiko äidin laittaa hoitamaan asiaa?

– Tätäkin tapahtuu, vaikka se ei varmaan ole niin yleistä, mitä kerrotaan. Ajatus voi olla hyvää tarkoittava, mutta jos äiti hakee lapsensa puolesta työpaikkaa, niin kertoohan se jotain innostumisen asteesta, Räsänen naurahtaa.

Hänen neuvonsa on, että vaikka tieto työpaikasta olisi tullut alun perin vanhempien kautta, nuoren on syytä olla työnantajaan yhteydessä itse.

Jos työpaikkaa haetaan kirjallisesti, on tietenkin hyvä, jos nuori osaa tuottaa huoliteltua ja selkeää tekstiä, joka on kaiken lisäksi oikein kirjoitettua. Räsänen muistuttaa, että työn hakeminen on taito, jota pitää harjoitella ja jota tarvitaan työelämässä myöhemmin.

– Kannattaa heti oppia se, että kun haet työpaikkaa, työnantaja ei tiedä sinusta mitään muuta kuin sen, mitä kerrot itsestäsi. Siksi omaa osaamistaan pitää osata avata hakemuksessa, Räsänen neuvoo.

Tarkempia tietoja siitä, miten kesätyöpaikkaa haetaan, löytyy esimerkiksi Kesäduuni-sivustolta. Palvelu on tarkoitettu sekä työnhakijoille että työnantajille. Siellä on myös paljon avoinna olevia kesätyöpaikkoja.

Esimerkiksi Uudellamaalla haetaan useita kesäharjoittelijoita Nesteelle ja Suomen Pankkiin, aamiaistarjoilijaa hotelliin, rakennusaputyöntekijää sekä kuorma-auton kuljettajaa. Muuttopalvelu Niemi hakee kalusteasentajia ja muuttajia ja Ikea työntekijöitä asiakaspalvelukeskukseen. Lidl tarjoaa kesäksi useita myyjän paikkoja.

Katso myös:

Kesätöihin OP:lle

OP sosiaalisessa mediassa