Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanotto kuuluu osana monen suomalaisen itsenäisyyspäivään.

Mitä tehdä, jos kättelylähetys ei innosta? Ota omaan juhlapäivään elementtejä muiden maiden itsenäisyyspäivän perinteistä!

Norja: Grillaa makkaraa, tarjoile jäätelöä ja pukeudu kansallispukuun

Jos mallia ottaisi Norjasta, 6. joulukuuta suomalainen voisi vaikkapa grillata makkaraa, tarjoilla lapsille jäätelöä ja aikuisille samppanjaa – kansallispukuun pukeutuneena.

Norjassa juhlitaan itsenäisyyspäivää 17. toukokuuta. Kyse on itse asiassa perustuslain päivästä (grunnlovsdag), tai kansallispäivästä, joka tunnetaan yleisesti vain nimellä syttende mai eli 17. toukokuuta. Se on Norjan näyttävin juhlapäivä, joka on verrattavissa suomalaiseen vappuun.

Syttende mai on erityisesti lasten juhlaa. Koululaisten kulkueet marssivat kaduilla, ja lasten paraatin jälkeen koululaisten vanhemmat järjestävät koulujen pihoilla juhlia, joissa leikitään, lauletaan ja syödään – varsinkin paljon jäätelöä.

Päivään kuuluvat olennaisesti makkara ja lompe eli perunasta valmistettu rieska, johon makkara lisukkeineen kääritään. Yleensä myös grilli kaivetaan esille viimeistään tätä päivää varten, ja moni pyöräyttää näyttävän juhlakakun vieraille. Lapsettomat nauttivat aamupalaa, jolla tarjoillaan ainakin samppanjaa ja mansikoita.

Meksiko: Tanssi ja koristele kukilla

Vai tekisikö Meksikon tyyliin: koristelisi kodin sinivalkoisilla kukilla, tanssahtelisi riehakkaasti salsan tahtiin ja huutelisi ikkunasta “Hyvä Suomi”?

Meksikolaisten itsenäisyyspäivän juhla on riemukas fiesta, jota juhlitaan 16. syyskuuta. Tuolloin meksikolaisilla on tapana kokoontua perheen, sukulaisten ja ystävien kesken ulos juhlimaan, tanssimaan, ja syömään ja juomaan hyvin. Kaduilla soivat pillit ja ilmaan heitetään konfettia. Usein ammutaan myös ilotulitteita. Väkijoukojen keskellä huudetaan "Viva Mexico" tai "Viva la Independencia".

Kaupungit ja koditkin koristellaan Meksikon lipun värisillä eli punaisilla, valkoisilla ja vihreillä kukilla ja koristeilla.

Intia: Lennätä leijaa

Olisiko leijan lennätys virkistävä uusi traditio? Niin juhlitaan itsenäisyyttä Intiassa.

Intian itsenäisyyspäivänä, 15. elokuuta, useat intialaiset koristelevat asunsa, autonsa ja kotinsa Intian lipuilla. Tapana on myös lennättää leijoja, mitä tehdään erityisesti Intian toiseksi suurimmassa kaupungissa Delhissä.

Leijojen lennätys liittyy Intian itsenäisyyteen johtaneeseen vapausliikkeeseen, jossa brittejä vastaan kirjoitetut protestiviestit kirjoitettiin leijoihin. Intiassa lennätetään leijoja myös monina muina juhlapäivinä.

Saksa: Nukutaan pitkään

Kenties kuitenkin Saksan itsenäisyyspäivän tyyli sopisi suomalaiseen tyyliin parhaiten.

Saksassa ei juhlita itsenäisyyspäivää, sillä Saksa on ollut valloittajavaltio, joka on hallinnut muita ja jonka vallan alta itsenäistymistä moni pienempi valtio juhlii. Silti Saksassa eräänlainen kansallispäivä on 3. lokakuuta, joka on Saksojen yhdistymisen päivä.

Se on kansallinen vapaapäivä, jolloin osa ihmisistä suuntaa ulos piknikeille. Erään tutkimuksen mukaan lähes puolet saksalaisista ei kuitenkaan tee kyseisenä päivänä mitään erityistä. Kolmasosa kansalaisista ilmoittaa, että he mieluiten nukkuvat tuolloin myöhään.

Artikkeli on julkaistu 2.12.2020 ja sitä on päivitetty 5.12.2022.