Pitkien korkojen nousu jatkuu – taloyhtiölainan korkosuojaus on juuri nyt ajankohtainen

Pitkät korot ovat nousseet toissa syksystä lähtien. Jos nousu jatkuu, pitkien taloyhtiölainojen hoitokulut kasvavat ennen pitkää. Lainojen korkosuojausta kannattaa harkita vakavasti tämän kevään yhtiökokouksissa, sillä lainan koron saa yhä lukittua alhaiseen tasoon pitkälle tulevaisuuteen.

Pitkien korkojen nousun odotetaan jatkuvan taloustilanteen myötä.

OP ennakoi talousennusteessaan, että pitkät korot nousevat edelleen tämän vuoden aikana, kun markkinoiden korko-odotukset heräävät. Ennusteen mukaan Euroopan keskuspankki EKP alkaa nostaa korkojaan varovaisesti ensi vuoden kevään tai kesän aikana.

– Pitkät korot voivat nousta nopeastikin eli koronnousulta suojautumisen hetki on tässä lähiaikoina, sanoi OPn pääekonomisti Reijo Heiskanen suhdanne-ennusteen tiedotustilaisuudessa.

Tuleva kevät on korkosuojaukselle otollista aikaa. Koska korot ovat vielä alhaalla, koron saa yhä lukittua alhaiseen tasoon pitkälle tulevaisuuteen.

Uusista henkilökohtaisista asuntolainoista suojataan tällä hetkellä lähes puolet.

Ei yllätyksiä vastikkeeseen

Jos pitkät korot nousevat, vaikutus taloyhtiön lainanhoitokuluihin voi olla dramaattinen.

– Korkotason nousu yhdellä prosentilla saattaa tarkoittaa 50 euron lisäkustannusta per kuukausi rahoitusvastikkeeseen, sanoo Helsingin OPn taloyhtiöiden ja yhteisöasiakkaiden asiakkuuksista vastaava konttorinjohtaja Vesa Väätänen.

Korkosuojan tärkeys kasvaa, kun puhutaan yli kymmenen vuoden mittaisista lainoista.

– 10-20 vuoden lainat kannattaisi ehdottomasti korkosuojata, suosittelee Väätänen.

Korkosuojatun lainan etu on se, että ottaja tietää täsmällisesti tulevan lainan korkotason. Taloyhtiö voi arvioida lainanhoitokulut tarkasti ja välttää yllättävät vastikkeiden korotuspaineet.

– Asukkaan näkökulmasta katsottuna on erittäin tärkeää, että hoito- ja rahoitusvastike ovat ennakoitavissa ja ne säilyvät mahdollisimman tasaisina. Oman talouden kannalta katsottuna on ikävää, jos vastikkeet pomppivat ylös alas. Voisi myös ajatella että päätös isosta remontista on helpompi tehdä, jos asukkaat voivat varmistua kustannuksista pitkällä aikavälillä.

Korkosuojaukseen tarjolla uusi vaihtoehto

OP Ryhmä on kehittänyt uuden taloyhtiöiden tarpeisiin räätälöidyn, lainaan kytkettävän suojausratkaisun, jollaista ei aiemmin ole ollut tarjolla. Suojauksella lukitaan lainan viitekorko kiinteäksi halutulle ajalle 5-25 vuodeksi.

Lainan takaisinmaksuohjelma säilyy joustavana ylimääräisiä osakaslyhennyksiä varten eikä suojauksesta peritä erillistä maksua.

Uuden tuotteen mukainen suoja voidaan liittää sekä olemassa olevaan lainaan että uuteen lainaan, kunhan lainan pääoma on kokonaan nostettu. Lainalle voi myös tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä.

Tutustu taloyhtiölainan korkosuojaukseen tarkemmin.

OP sosiaalisessa mediassa