Lukeminen kannattaa monesta syystä – se muun muassa ehkäisee syrjäytymistä sekä edistää usealla tavalla hyvinvointia ja terveyttä. Tutkimusten mukaan lukeminen on esimerkiksi tehokas tapa alentaa stressitasoa: jo kuuden minuutin lukemisen jälkeen syke alkaa laskea ja lihasjännitys vähentyä. Lisäksi lukeminen kehittää sosiaalisia taitoja ja empatiakykyä, parantaa keskittymiskykyä sekä hidastaa ikääntymisen haittoja.

Kuten mitä tahansa taitoa, lukemistakin voi harjoitella. Listasimme konkreettisia vinkkejä, joiden avulla kadoksissa ollutta lukumotivaatiota voi houkutella takaisin.

Tee lukemisesta rutiini

Monen arjessa kirjaan tarttuminen jää kiireen ja monesta suunnasta meitä pommittavan informaatiotulvan jalkoihin. Lukemista varten kannattaa raivata rauhallista aikaa ja tilaa – oli kyse sitten 15 minuutin tai tunnin mittaisesta lukuhetkestä. Ehtisitkö lukea esimerkiksi joka-aamuisella bussimatkalla töihin? Moni lukee mielellään juuri ennen nukahtamista, ja lukeminen myös rauhoittaa uneen esimerkiksi tv-sarjaa paremmin.

Aloittelevalle lukijalle kirjan pariin syventyminen ei välttämättä ole helppoa, ja ajatukset voivat harhailla. Erityisesti älypuhelimet ja tietokoneet houkuttelevat helposti huomion pois kirjasta, joten ne kannattaa siirtää näkökentän ulottumattomiin.

Tartu lukuhaasteeseen

Lukuhaasteeseen osallistuminen voi sopia erityisesti niille, jotka innostuvat leikkimielisestä mutta tavoitteellisesta tavasta lukea. Haasteissa osallistuja saa valita uutta luettavaa tietyn teeman tai ehtojen määrittelemällä tavalla. Ne ovat myös hyviä tapoja löytää uusia ja yllättäviä kirjasuosikkeja.

Suosittu on esimerkiksi vuoden alussa starttaava, koko vuoden kestävä Helmet-lukuhaaste, joka haastaa osallistujansa kokeilemaan vuoden aikana 50 erilaista tapaa valita luettavaa. Osallistujat saavat esimerkiksi etsiä kirjan, jonka kannessa on ihmiskasvot tai jota on suositellut alle 18-vuotias henkilö. Tarjolla on myös kevyempi, 25 kohdan lukuhaaste.

Lisää ideoita löytyy esimerkiksi Haastavaa Lukemista -kirjablogista, joka listaa erilaisia lukuhaasteita.

Kokeile rohkeasti eri lajeja

Kaikki eivät innostu yli 300 sivun mittaisista tiiliskiviromaaneista. Siksi kannattaa tutustua ennakkoluulottomasti erilaisiin tekstimuotoihin ja tyylilajeihin. Dekkarit, sarjakuvat, urheilukirjat, scifi ja elämänhallintaoppaat voivat kaikki tarjota mielenkiintoisia ja arvokkaita lukukokemuksia. Lisäksi monenlaisten kerrontamuotojen ja tarinoiden lukeminen on mieltä avartavaa kenelle tahansa.

Ota teknologia avuksi

Kirjoja voi nykyään ahmia muutenkin kuin paperimuodossa. Esimerkiksi ääni- ja e-kirjat ovat kasvattaneet viime vuosina suosiotaan, ja molempia saa nykyään hyvin myös kirjastoista. Tabletille, älypuhelimeen tai lukulaitteelle ladattava digitaalinen e-kirja on helppo ottaa mukaan mihin tahansa, samoin äänimuotoon tallennettu äänikirja.

Äänikirja houkuttelee kuuntelemaan kirjaa myös silloin, kun perinteinen lukeminen ei onnistuisi, kuten ruokaa valmistaessa tai vaikkapa pyykkiä lajitellessa. Äänikirjoista voi myös olla apua lukivaikeudessa, jos lukeminen painetusta kirjasta on hidasta tai työlästä. Suosittuja e- ja äänikirjasovelluksia ovat muun muassa StoryTel, BookBeat, Supla ja Audible.

Tee lukemisesta sosiaalista

Monelle lukeminen on yksityinen nautinto, mutta sen voi myös jakaa muiden kanssa. Esimerkiksi kirjakerho on mainio tapa keskustella kirjan herättämistä ajatuksista pienellä tai suuremmalla porukalla. Lukupiirejä voi etsiä kirjaston tai Facebook-ryhmien kautta, tai sellaisen voi perustaa itse ystävien tai vaikkapa työkaverien kanssa.

Myös verkossa voi jakaa omia lukukokemuksiaan eteenpäin. Esimerkiksi supersuosittu Goodreads-sivusto antaa rekisteröityneille käyttäjille mahdollisuuden koota henkilökohtaisia virtuaalikirjahyllyjä, arvostella kirjoja, nähdä mitä muut verkkosivustolla lukevat, osallistua keskusteluihin ja saada suosituksia aiemmin lukemiensa kirjojen perusteella.

OP on mukana Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n Operaatio Ankka -kampanjassa, jossa kaikille vuoden 2019 aikana 10 vuotta täyttäville lapsille lahjoitetaan kuukauden Aku Ankka -lehdet.