Nyt niitä jo saa – kotimaisia marjoja: ”Kunnon sadetta kyllä tarvittaisiin”

Marjakasvit kukkivat tänä vuonna 1–2 viikkoa keskimääräistä aiemmin, ja myös satokausi on alkanut pari viikkoa etuajassa. Lue jutustamme, milloin marjat tänä vuonna kypsyvät. Alkukesän kuivuus verottaa etenkin luonnonmarjojen kokoa ja satoa.

Mansikka

Kesän marjakausi käynnistyy mansikoiden kypsyessä. Tänä vuonna mansikan pääsatokausi alkoi pari viikkoa normaalia aiemmin, juhannuksen tienoilla.

– Pääsatokausi jatkuu heinäkuun toiselle tai kolmannelle viikolle asti, arvioi Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki.

Mikäli säät viilenevät, pääsatokausi jatkuu pidempäänkin. Myöhäisiä mansikkalajikkeita myydään pieniä määriä vielä elokuussa.

Laadultaan kesän mansikka on Ilomäen mukaan laadukasta, eikä kuiva alkukesä juurikaan näy marjojen koossa:

– Mansikkatiloilla on kastelujärjestelmät käytössä, joten kuivuus ei ole aiheuttanut ongelmia.

Myös luonnonvaraiset ahomansikat ovat kypsymässä.

– Kohtalaisen pieniltä ne näyttävät, mutta kasvupaikkojen mukaan koko vaihtelee, sanoo Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen.

Vadelma

Vadelmien poiminta puutarhoissa ja luonnossa alkaa yleensä heinäkuun lopussa, mutta nyt ollaan Miika Ilomäen mukaan noin 1,5 viikkoa etuajassa. Vadelmapuskiin kannattaa tähytä siis jo heinäkuun puolivälissä.

– Villivadelmissa on tällä hetkellä paljon pieniä raakileita, mutta kosteus olisi nyt tarpeen, etteivät ne kuivuisi, sanoo Birgitta Partanen.

Mustikka

Mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Luonnonvarakeskuksen mukaan pitkittynyt kuivuus saattaa pienentää marjakokoa ja siten heikentää mustikkasatoa etenkin eteläisessä Suomessa. Sato voi tänä vuonna jäädä niukaksi lämpimillä kasvupaikoilla, toisin viime vuonna, jolloin parhaita mustikka-alueita olivat harvapuustoiset ja lämpimät vaarojen etelärinteet.

– Ensimmäiset mustikat ovat kypsyneet, kertoo Birgitta Partanen havainnoistaan, ja lisää:

– Mutta nyt tarvittaisiin kuitenkin kipeästi kunnon sadetta, sillä metsässä on näkynyt kuivuneita raakileita ja varpuja. Paikalliset vaihtelut mustikkasadossa ovat suuria. Kannattaa siis käydä katsomassa useita paikkoja, aina niitä mustikoita jossain on.

Vinkki: Mustikoille otolliset kasvupaikat koko Suomessa näyttää Mustikka GO.

Herukat, karviaiset ja omenat

Puna- ja mustaherukoiden sekä karviaisten kukinta meni Miika Ilomäen mukaan hyvin, mutta oli nopea. Satoa voidaan odotella heinäkuun lopusta alkaen.

– Marjasadon onnistuminen riippuu paitsi kukinnasta myös siitä, paljonko pölyttäjiä oli liikkeellä kukinnan aikaan. Kuivuudesta herukat eivät kärsi, sillä niiden pitkät juuret ulottuvat syvälle maahan. Herukoiden sadosta ei voi tarkkoja arvioita vielä antaa, mutta näillä näkymin sadosta on tulossa keskimääräisen hyvä.

Omenasadosta Ilomäki sen sijaan povaa runsasta.

– Omenan kukinta oli oikeinkin onnistunut. Kypsymisaika vaihtelee paljon lajikkeen ja paikkakunnan mukaan, mutta myös omenien voidaan odottaa kypsyvän normaalia aiemmin.

Puolukka

Puolukkasatoa voi tänä vuonna odottaa jo elokuun puolella. Sadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa.

– Puolukkasato kypsyy vasta myöhemmin, joten mahdolliset sateet ehtivät vielä kasvattaa marjan kokoa, toteaa Birgitta Partanen.

Hilla

Suomuuraimen kukinta-aikaan on ollut pakkasöitä etenkin Suomenselän alueella, ja alhaiset lämpötilat ovat todennäköisesti paikoitellen vaurioittaneet kukkia. Pohjoisempana suomuuraimen pölytystä ovat vaikeuttaneet myös voimakkaat tuulet, joten sadosta on tulossa keskinkertainen.

Birgitta Partasen arvion mukaan ensimmäiset hillat kypsyvät etelässä parin viikon sisällä, pohjoisessa hieman myöhemmin.

Vinkki: Mustikan, puolukan ja suomuuraimen havaintotietoja voit tarkastella Luonnonvarakeskuksen marjahavainnot.fi-palvelussa. Huom! Palvelu otetaan käyttöön vasta heinäkuun 2018 aikana.

Lähteenä jutussa myös luke.fi

OP sosiaalisessa mediassa