Kiekkoleijonien tukeminen ei ole halpaa lystiä – ”Kisarahoilla saisi kahden viikon Thaimaan-loman”

Jääkiekon MM-kisat muuttavat edullisenkin maan hetkessä kalliiksi.

Perjantaina kello 17.15 kiekko putoaa jäähän Slovakiassa. Jääkiekon MM-kisat alkavat Kosicessa Suomen ja Kanadan välisellä ottelulla. Kosicelainen, lähes 8000 silmäparia vetävä, kiekkopyhättö täyttyy äärimmilleen. Suurin osa yleisöstä on luonnollisesti slovakialaisia, mutta paikalla on myös satoja suomalaisia Leijonien tukena.

Osa on tullut paikalle omin avuin: He ovat hankkineet liput niiden tullessa myyntiin, varanneet majoituksen ja lentoliput. Moni on myös saapunut paikalle valmiilla pakettimatkoilla, joita lukuisat matkanjärjestäjät Suomessa tarjoavat.

Varmaa kuitenkin jokaisen suomalaisen paikalla olevan kohdalla on, että kukkaro on keventynyt roimasti.

– Onhan tämä todella kallista touhua. Olemme puhuneet, että yhden kisareissun hinnalla saisi helposti kahden viikon Thaimaan-loman, nauraa Nea Kanerva.

Kanervan nelihenkiselle perheelle Slovakian MM-kisat ovat jo seitsemäs perättäinen kisareissu. He ovat paikalla muutamissa Leijonien alkusarjan ottelussa ennen kuin suuntaavat takaisin kohti Suomea.

Tämän lystin hinta on Kanerville noin 4000 euroa.

Rahat pois kisaturisteilta

Mikä urheilumatkoissa sitten maksaa?

Oma kustannuksensa on luonnollisesti matkustus, joka on kulueristä kuitenkin usein aina pienin. MM-kisat ovat lähes aina helposti saavutettavissa kohteissa, eikä lentäminen Euroopan sisällä oleviin suuriin kaupunkeihin ole suhteettoman kallista, jos vain hankkii lentoliput tarpeeksi ajoissa. Kanervan perhe pyrkii hakemaan säästöä myös matkaamisessa, sillä he kaasuttelevat Slovakiaan omalla autolla Tallinnan kautta.

– Meille kisamatkat ovat aina vuoden projekteja, joiden suunnittelu ja joihin säästäminen alkaa heti edellisten kisojen päättymisen jälkeen. Se on osa tämän homman hienoutta, kun saa omilla valinnoillaan tehdä omanlaisensa kisamatkan.

– Se on myös edullisempi vaihtoehto. Jos ottaisi nelihenkiselle perheelle valmiin pakettimatkan, joka sisältäisi yhtä monta peliä kuin meillä on nyt, niin maksaa saisi paljon enemmän, Kanerva kertoo.

Pankkitili alkaa joka tapauksessa keventyä nopeasti, kun päästään kisapaikalle.

Se on tuttu ilmiö urheilukilpailuissa lajista riippumatta. Vaikka järjestäjämaan hintataso olisi muuten kohtuullinen, niin kisakaupungissa hinnat kohoavat korkealle.

Esimerkiksi Slovakiassa majoituksesta saa helposti maksaa vähintään Suomen hintoja. Slovakialaisen keskitason hotellista saa kisojen aikaan helposti pulittaa 200 euroa per yö.

– Onhan usein niin, että turisteilta revitään kisojen aikana jokainen mahdollinen euro pois. Ennakkoon ajateltuna halpa maakaan ei kisojen aikaan ole halpa, eikä se näytä muuttuvan Slovakiassakaan.

Yksi suuri kuluerä on otteluliput

Muutama vuosi sitten Leijonien kotikisoissa Helsingissä yksittäisestä lipusta alkulohkon otteluun joutui pulittamaan yli 150 euroa, mutta Slovakiassa pääsee yli kaksi kertaa halvemmalla. Halvimmillaan lippu Leijonien alkulohkon otteluun irtoaa 45–60 eurolla, jolla saa kakkoskategorian paikan ylälehtereiltä. Ratkaisupelit ovat omassa hintaluokassaan, sillä tulevasta finaalipelistä pitää esimerkiksi maksaa vähintään 300 euroa.

Liput ovat kalliita, mutta eivät kuitenkaan täysin poskettomissa summissa. Jos siis sai ostettua lipun talvella niiden tullessa myyntiin.

Se ei kaikilta onnistunut ennen kuin ottelut myytiin loppuun. Esimerkiksi Kanervan perheellä onni ei ollut myötä.

– Lipuista pyydetään nyt törkeitä hintoja. Jätimme esimerkiksi Suomi–Slovakia-pelin alkulohkosta väliin, koska halvimmillaan siihen olisi saanut lipun 300 eurolla, Nea Kanerva huokaa.

Matkakuluihin muutamia satoja euroja. Majoitukseen kokonaisuudessaan vielä enemmän. Siihen päälle vielä otteluliput ja muut matkan aikaiset elinkustannukset.

Sillä tavalla Leijonien tukemisesta alkulohkon otteluissa tulee iso lovi pankkitilille, mutta se on kuitenkin kaiken arvoista.

– Kisamatkoihin menee iso raha, mutta tämä on meidän perheen yhteinen harrastus, niin rahalla ei ole niin paljon väliä. Me käytämme tienestimme tällä tavalla, joku muu tuhlaa toisin.

OP sosiaalisessa mediassa