Viinapullo ja viisi muuta vinkkiä metsänuudistamiseen

Elina Antila
Elina Antila

Elina Antila on metsänhoitoa harrastava markkinointipäällikkö OP Ryhmässä. Kirjoittaja innostuu metsän mahdollisuuksista, mutta rauhoittuu mustikkamättäillä.

Touko-kesäkuu on kovinta metsänuudistamisen sesonkia. Oletko noviisi metsänuudistustöissä? Tässä minun vinkkini onnistuneeseen taimikon perustamiseen.

Elina Antila
Elina Antila

Elina Antila on metsänhoitoa harrastava markkinointipäällikkö OP Ryhmässä. Kirjoittaja innostuu metsän mahdollisuuksista, mutta rauhoittuu mustikkamättäillä.

1. Mitä nopeammin, sen parempi

Metsänuudistamisen kanssa viivyttely tuntuu myöhemmin kukkarossa. Jos heinä ja pensaat saavat uudistusalalla etumatkaa, viljeltävien puiden kasvuunlähtö hidastuu ja taimikonhoidosta tulee lisää vaivaa ja kustannuksia.

2. Huolehdi maanmuokkauksesta

Maanpinnan muokkaaminen auttaa puuntaimen kasvuun ja helpottaa istutustyötä. Muokkaustapa valitaan kasvupaikan ja puulajin mukaan. Myös hakkuutähteiden, eli oksien ja latvojen poistaminen uudistusalalta helpottaa uudistamista. Maanmuokkauksen tekijää voi kysellä esimerkiksi puukaupan yhteyshenkilön tai metsänhoitoyhdistyksen kautta.

3. Suosi paikallista

Viljelymateriaalin on sovelluttava paikallisiin olosuhteisiin ja sen alkuperän varmistaminen on metsänomistajan vastuulla. Valitse puulaji kasvupaikan mukaan ja varmista, että istutettavat taimet ovat terveitä (ei tuholaisia, tauteja tai vaurioita), ja että juurilla on kosteutta.

4. Valitse sopivat työvälineet

Jos istutat, hommaa pottiputki. Onnistuu istuttaminen kuokankin kanssa, mutta selkä ja kello kiittää modernista apulaisesta. Pottiputki maksaa vajaat sata euroa. Varmista, että putki se on riittävän suuri taimillesi, jotta ne mahtuvat putkesta läpi. Muista myös hanskat! Taimet ovat pisteliäitä, lisäksi niissä on kasvinsuojeluaineita. Et halua käsitellä niitä paljain käsin.

Männyn kylvö onnistuu vaikka pullomenetelmällä. Nyt seuraa ilmainen vinkki:

Ota pullo, johon saat kierrettyä korkin kiinni. Tee korkkiin esim. naulalla muutamia reikiä (tee rei'ät, joiden läpi rapsahtaa pulloa kääntämällä kerralla 8-10 siementä). Täytä pullo siemenillä ja sulje se. Voilà! Oma istutuspulloni on tehty vanhasta Alkon lasipullosta (muukin pullo soveltuu).

5. Nautiskele!

Metsänuudistaminen on lempi-metsänhoitopuuhani. Ehkä siksi, että kevät on lempivuodenaikani; luonnon heräämistä ja puiden kasvuun lähtöä on aina mielenkiintoista seurata. Metsänuudistuspuuhat onnistuvat mukavasti perheen kesken, kun kunhan on oikeat välineet ja tietää perusasiat. Hyvä seura, sää ja eväät takaavat hyvän mielen. Jos homma kuitenkin tuntuu pakkopullalta, palvelun voi hyvin ostaa metsäfirman, metsäpalveluyrittäjän tai metsänhoitoyhdistyksen kautta. Metsänuudistamisen kustannus vaihtelee noin 600 ja 1400 euron välillä, uudistamistavasta, kasvupaikasta ja puulajista riippuen.

6. Muista tarkistaa tilanne

Metsänomistajan vastuulla on saada aikaan riittävän tiheä ja tasainen taimikko kaadetun metsän tilalle. Taimikonhoito on tarpeen vähän myöhemmin, kun pysyvä taimikko on saatu aikaan. Vaikka metsä olisi hyvin perustettu, joskus luonto vain päättää toisin; hirvi, heinä tai halla voi yllättää. Siksi taimikoilla kannattaa vierailla etenkin muutamana tulevana keväänä. Usein taimien kasvuun lähtöä on tarpeen varmistaa polkemalla heinää taimien ympäriltä. Minulla on kokemusta myös tukkimiehentäistä, myyristä sekä roudasta, joka työntää taimia pintaan hienojakoisilla mailla. Välillä tarvitaan täydennysistutusta tai -kylvöä.

Lisää ohjeita taimikon perustamiseen löydät esimerkiksi Suomen metsäkeskuksen sekä Taimitapion oppaista.

OP sosiaalisessa mediassa