Rajoittaako lemmikki matkustamista? Vinkkejä koiran kanssa reissaamiseen

Liisi ja Joona
Liisi ja Joona

Olemme matkustava, surffaava ja ulkoilmasta nauttiva pariskunta. Yhteinen harrastuksemme on suurimpia motivaatioita matkakohteen valinnassa ja viime vuosien matkamme ovatkin suuntautuneet Euroopan kuuluisimmille surffirannoille. Alkukesästä olemme lähdössä yhdessä koiriemme kanssa takaisin Etelä-Eurooppaan, josta kirjoitamme tarinoita liittyen autolla matkustamiseen, tien päällä asumiseen ja Euroopan surffikulttuuriin.

Liisi ja Joona
Liisi ja Joona

Olemme matkustava, surffaava ja ulkoilmasta nauttiva pariskunta. Yhteinen harrastuksemme on suurimpia motivaatioita matkakohteen valinnassa ja viime vuosien matkamme ovatkin suuntautuneet Euroopan kuuluisimmille surffirannoille. Alkukesästä olemme lähdössä yhdessä koiriemme kanssa takaisin Etelä-Eurooppaan, josta kirjoitamme tarinoita liittyen autolla matkustamiseen, tien päällä asumiseen ja Euroopan surffikulttuuriin.

Meillä oli tapana matkustaa paljon ennen ensimmäisen koiramme hankintaa. Koiran hankinta ei tuntunut meille myöskään luontevalta, koska teimme usein ajallisesti pidempiä matkoja. Kun hankimme ensimmäisen koiramme, sitoi se meidät pennun kanssa kotiin ainakin aluksi. Pienen pennun touhuja seuraillessa ei edes kaivannut ulkomaille, koska kotonakin oli paljon uutta nähtävää ja koettavaa. Sittemmin vuotuiset matkapäivämme ovat palanneet samoihin määriin kuin ennen koiran hankintaa - matkustustavat ovat sen sijaan muuttuneet. Nykyään kaksi koiraamme kulkevat mukanamme matkassa.

Koiran kanssa lentokoneessa

Koirien kanssa lentäminen on kasvanut paljon viime vuosina - koira on perheenjäsen, joka halutaan ottaa mukaan pidemmille lomamatkoille. Tänä päivänä lentoyhtiöiltä löytyy kattavat ohjeistukset lemmikin kanssa lentämiseen. Lentoyhtiöiden käytännöt eroavat jonkin verran toisistaan, mutta pääasiallisesti alle 8-kiloiset koirat pääsevät lentämään omistajansa kanssa kantolaukussa matkustamossa ja tätä suurempikokoiset koirat joutuvat matkustamaan lemmikkieläimille tarkoitetussa lämpöeristetyssä ruumassa omassa matkahäkissään. Joiltakin suurimmilta lentokentiltä löytyy nykyisin eläinlääkäreiden ylläpitämiä koirakenneleitä, jotka tarjoavat palveluita koiramatkustajille esimerkiksi vaihtolennoilla.

Olemme tavanneet matkoillamme useita perheitä, joille lemmikin lennättäminen mukaan lomalle on arkipäivää. Nämä koiranomistajat eivät ole koskaan kokeneet koiran kanssa lentämistä koiralle ikävänä asiana - moni sanoo, että koirat tottuvat lentämiseen siinä missä muissakin kulkuvälineissä kulkemiseen.

Meille lentäminen koiran kanssa on ollut aina viimeinen vaihtoehto. Olemme lentäneet koiramme Milon kanssa ainoastaan yhden kerran Tukholmasta Gran Canarialle. Lentoaika oli reilu kuusi tuntia. Perusterveenä koirana kolmevuotias Milo selvisi lennosta hienosti ja lento oli stressaavampi meille kuin koiralle. Koimme, että Milon lento ei ollut kuitenkaan koiralle stressitön, koska Milolla oli lennon jälkeen useamman päivän vatsa sekaisin. Myös meidän oma, usean kuukauden kestänyt huoli Milon kanssa lentämisestä oli tunne, jota ei halua aivan heti käydä uudelleen läpi.

Onko lentämiselle olemassa vaihtoehtoja?

Olemme pyrkineet järjestämään elämämme niin, että koiriemme Milon ja Blankon ei tarvitsisi lentää kun hätätapauksessa. Koirien perheeseemme tulon myötä olemme innostuneet erityisesti Euroopan-matkailusta. Euroopan mantereelta, aina Norjasta Portugalin lounaisimpaan kulmaan, löytyy toinen toistaan mielenkiintoisimpia ja monipuolisia matkakohteita.

Meille mielekkäin muoto matkustaa on autolla. Voisi sanoa, että olemme löytäneet koiriemme kautta täysin uuden matkustusmuodon ja myös elämäntavan. Tällä hetkellä pyrimme viettämään talvikauden Gran Canarialla, josta ajamme takaisin Suomeen kesäksi töiden perässä. Olemme tehneet tämän, maisemareittejä pitkin tehtäessä noin 5000 kilometrin matkan, nyt jo kolme kertaa. Matka itsessään on kokemus niin meille kuin koirillekin.

Aivan koko matkaa ei ole toki mahdollista tehdä maateitse, vaan laivamatkat ovat pakollisia vähintään Kanariansaarten ja Manner-Euroopan välillä. Siinä missä Suomen ja Ruotsin välisillä laivareiteillä koirien kanssa matkustaminen on helppoa, on koirien kohtelu esimerkiksi espanjalaisilla laivayhtiöillä täysin erilaista. Espanjalaisen laivayhtiön säännöt vaativat koiria pidettävän matkan ajan häkeissä kannella tai autokannella. Lisäksi olemme törmänneet sääntöihin, joiden mukaan koiran pitäisi pitää kuonokoppaa koko ajan laivalla. Lemmikkieläinten matkustusehdot kannattaa tarkistaa etukäteen laivayhtiön sivuilta.

Mitä tulee huomioida koiran kanssa matkustaessa?

Matkan suunnittelu kannattaa aloittaa eläinlääkärikäynnillä, jossa tarkistetaan, että koiran rokotukset ja passi on ajan tasalla. Euroopan Unionin sisällä matkustaessa koiralta tulee löytyä virallinen lemmikkieläinpassi, mikrosiru tai tatuointi, raivotautirokotus sekä tietyissä maissa matkustettaessa ekinokokki. Pakollisten vaatimusten lisäksi meidän koirilta löytyvät loishäädöt sydänmatoja ja puutiaisia vastaan. Etelä-Euroopan maissa olemme lisäsi varovaisia iltaisin mahdollisia tauteja kantavien itikoiden kanssa.

Koirien vakuuttamiseen suosittelemme OPn vakuutusta koiralle. Se on jatkuvasti voimassa Pohjoismaissa ja tilapäisesti aina yhteen vuoteen asti kaikissa Euroopan Unionin maissa. Meille on tärkeää, että voimme viedä koirat huoletta lääkäriin pienenkin huolenaiheen kanssa - ilman pelkoa jättimäisestä eläinlääkäri laskusta. Vakuutusta emme ole onneksi toistaiseksi joutuneet käyttämään ulkomailla, mutta sen voimassaolo tekee matkustamisesta koirien kanssa huolettomampaa.

Moni saattaa ajatella, että koiran kanssa matkustaminen on monimutkaista passeineen ja rokotuksineen. Suosittelemme kääntymään kaikissa kysymyksissä ja huolenaiheissa aina ammattilaisen, vakuutusneuvojan, eläinlääkärin ja koiran kasvattajan puoleen. Kun matka on hyvin suunniteltu, on sille mukava lähteä myös karvaisten perheenjäsenten kanssa.

Lue lisää koiravakuutuksesta ja lemmikin kanssa reissaamisesta op.fi-palvelusta.

OP sosiaalisessa mediassa