Perheemme ei liene ainoa, jossa viikonloppua pidemmät vapaat otetaan vastaan tyytyväisin huokauksin. Vapaa kuitenkin tarkoittaa usein pitkiä automatkoja lasten kanssa. Se voi aiheuttaa toisenlaisia huokauksia.

Lomailimme kesällä Keski-Euroopassa kolmen lapsen (2-, 5- ja 7-vuotiaat) kanssa. Halusimme mukaan paljon tavaraa. Emme halunneet stressata vuokra-auton turvaistuinten huonoutta. Halusimme käydä kohteissa, joihin julkisilla ei pääse. Halusimme suosia maata pitkin matkustamista lentämisen sijaan.

Teimme matkan siis omalla autolla. Matkamittari pyöri reissun aikana noin viiden ja puolen tuhannen kilometrin verran.

Autoilu tenavien kanssa sujui hämmentävän hyvin. Toki he välillä käyttivät digitaalista viihdettä, mutta eivät todellakaan koko aikaa. Silti nurinoilta vältyttiin kiitettävän hyvin.

Homma onnistui seuraavien ansiosta. Vinkit pätevät pääasiassa myös vanhempien tunnelman ylläpitoon.

1. Lyhyet legit

Melkein itsestäänselvyys, mutta onnistuneen matkan kannalta kenties olennaisin asia. Pitkäkin päivämatka onnistuu, kunhan se ei toistu monena päivänä peräkkäin. Ja kunhan matka pilkotaan taukojen avulla varsin lyhyisiin kertaistumisiin.

2. Väljä aikataulu

Tämä teesi sisältyy jo kohtaan yksi. Konkretisoidaan kuitenkin: lasten kanssa autoillessa matka-aikaa pitää varata puolitoistakertaisesti pelkistä aikuisista koostuvan seurueen matka-aikaan verrattuna. Ainakin.

Jos takapenkin kitinä ylittää autonalustan kitinän, pitää olla varaa myös suunnittelemattomiin taukoihin. Toisaalta väljä aikataulu mahdollistaa ex-tempore -tutustumisen mielenkiintoisiin paikkoihin.

3. Lapset mukaan matkan suunnitteluun

Lapsetkin jaksavat matkustaa paremmin, jos tietävät miksi autossa istutaan. Ja varsinkin, jos kohde on heitäkin kiinnostava!

4. Autoilun taustat kuntoon

Omaa mieltäni rauhoitti reissussa olennaisesti, kun tiesin varsin tarkasti automme vakuutusturvan kattavuuden. Ja esimerkiksi sen, mitä tapahtuu mahdollisen ajoneuvon hyytymisen jälkeen.

5. Muutakin viihdettä kuin digiä

Tabletti on helppo ja hyvä lasten automatkustusta helpottava laite. Sen varaan ei kuitenkaan kannata rakentaa koko autossa viihtymistä. Perinteisten autoleikkien (esimerkiksi erilaisten autojen laskeminen, laiva on lastattu tai arvaa ketä mietin -leikki) ja lukemisen lisäksi vanhin tenavamme seurasi matkaa ajoittain karttakirjasta.

Äänikirjat ja sorminuket edustavat niin ikään pieneen tilaan mahtuvaa, mutta toimivaa, viihdettä.

6. Huolehdi riittävästä unesta ja muusta päivärytmistä

Väsynyt matkustaja on epämukavaa matkaseuraa. Väsymystä puolestaan lietsoo paitsi liian lyhyet yöunet, myös liiaksi sekoittuva päivärytmi. Tämä oli reissussamme hankalin kiinnipidettävä asia. Illat tahtoivat venyä ja lounasaika painua liian myöhäiseksi. Vaikutus oli kuitenkin selvä: kun päivärytmistä sai pidettyä kiinni, lapset matkustivat tyytyväisempinä.

Tutustu seuraavaksi:

Autolla ulkomaille? Hanki Green Card eli Vihreä kortti.

Tutustu Tuomaksen omaan Isäkuukaudet-blogiin.