Korona-virus iski lomakohteeseen – voinko peruuttaa matkan ja saada korvauksia?

Moni matkaaja pohtii tällä hetkellä, miten oman lomamatkan käy, jos matkakohteeseen iskee tautiepidemia. Kokosimme matkavakuutuksen hyödyntämiseen vinkkejä.

Koronavirusepidemian vuoksi ulkoministeriö suosittelee välttämään matkustamista 12.3.2020 alkaen ulkomaille kaikkialla maailmassa. Lue uusimmat ohjeet Pohjola Vahinkoavusta.

Mitä, jos matkakohteessa on yleisvaarallinen epidemia – voinko peruuttaa matkan?

Pohjola Matkavakuutukseen eli jatkuvaan matkavakuutukseen suositellaan Matkustajan kriisiturvaa. Sen perusteella matkustaja voi hakea korvauksia matkastaan, jos kohteessa on esimerkiksi luonnonkatastrofi, terroriteko tai yleisvaarallinen epidemia. Korvauksia varten edellytetään, että Suomen ulkoministeriö tai muu viranomainen on kehottanut välttämään kohteeseen matkustamista tai suositellut kohteesta poistumista.

Kiina on tällä hetkellä kohde, joka täyttää kriisiturvasta korvaamisen perusteet. Jos matkan alkuun on alle 60 vuorokautta ja matkustajavakuutukseen sisältyy kriisiturva, maksetaan peruuntuneesta matkasta korvausta.

Yrityksen Matkaturvan matkustajavakuutuksesta ei korvata yritysasiakkaiden matkan peruuntumiskuluja yleisvaarallisen epidemian vuoksi.

Mitä, jos sairastuu kohteessa yleiseen tautiepidemiaan?

Matkalla alkanut sairaus, myös koronaviruksen aiheuttama, korvataan kaikista Pohjolan henkilöasiakkaiden matkustajavakuutuksista. Matkasairauden hoidosta maksettavilla korvauksilla ei ole euromääräistä ylärajaa. Korvaaminen edellyttää, että hakeudut hoitoon matkan aikana tai viimeistään 14 vuorokauden kuluessa matkan päättymisestä.

Ulkomailla ollessasi Pohjola Matkahätäpalvelu 24/7 auttaa. Palvelun kautta löydät luotettavan lääkärin tai sairaalan matkakohteestasi. Matkahätäpalvelun numerosta +358 102 530 011 saat apua suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Entä jos joutuu karanteeniin ulkomailla viruksen takia, mutta ei ole itse sairastunut?

Karanteenissa olemisesta ei makseta esimerkiksi päiväkohtaisista korvausta matkavakuutuksesta. Voit kuitenkin hakea Kelalta tartuntatautipäivärahaa, joka korvaa ansionmenetykset kokonaan. Päivärahan saaminen edellyttää lääkärintodistusta. Jos suomalainen joutuu ulkomailla karanteeniin, esimerkiksi työmatkallaan, ei voida edellyttää, että lääkärintodistus tulee Suomesta.

Voinko hakea korvausta evakuointikuluista?

Pohjola Matkustajavakuutuksen kriisiturvan ja Yrityksen Matkaturvan Evakuointiturvan avulla matkustaja voi päästä pois kriisialueelta, jos viranomainen kehottaa poistumaan kohteesta. Kiinan Hubein maakuntaan ei ole vielä annettu poistumiskäskyä, mutta evakuointikuluja voidaan korvata heikentyneen turvallisuustilanteen vuoksi.

Kannattaako minun päivittää matkustajavakuutusta varmuuden vuoksi?

Erilaisille tautiepidemioille ei ole olemassa lisäturvaa, mutta oma vakuutusturva kannattaa aina pitää kattavana ja laajana, koska elämä voi yllättää ikävilläkin asioilla. Pohjola Matkustajavakuutus on varsin laaja ja kattava ja se takaa kattavan turvan matkustamisen riskeihin.

Mikään vakuutus ei estä tautiin sairastumista, mutta hoitokuluja se korvaa.

Kiinassa on paljon koronavirusta, mutta nyt myös Italiassa on todettu tartuntoja. Voinko peruuttaa lomani Italiaan?

Ulkoministeriö ei ole vielä luokitellut Italiaa kohteeksi, johon matkustamista tulisi välttää. Tilannetta kannattaa seurata Ulkoministeriön sivuilta. Italian-matkan peruuntumista ei siis voida korvata Pohjola Vakuutuksen myöntämistä henkilö- ja yritysasiakkaiden matkustajavakuutuksista. Matkan peruuntuminen voidaan korvata pääsääntöisesti sillä perusteella, että vakuutettu tai hänen lähiomainen sairastuu yllättävästi ennen matkan alkua.

Poikkeuksena on OP-Visa Platinum-kortin credit-ominaisuudella ostettu matka. Kortin peruuntumisturvasta voidaan korvata peruuntumisen kuluja myös Italiaan suuntautuvilta matkoilta.

Lentoni perutaan, koska viranomaiset sulkevat lentokentän – voinko hakea korvauksia?

Myöhästymis- ja odottamisvahinkojen osalta tilanteet ovat niin moninaisia ja korvattavuuteen vaikuttaa niin moni tekijä, että korvattavuutta on mahdotonta arvioida etukäteen. Jos lentosi perutaan tai myöhästyt matkalta viranomaisten tekemien toimenpiteiden vuoksi, voit hakea korvauksia matkustajavakuutuksesta esimerkiksi verkkopalvelun kautta. Korvauspäätös tehdään aina vahingon tietojen ja kyseisen matkavakuutuksen vakuutusehtojen perusteella.

Tiesitkö, että Pohjola Vahinkoapu löytyy myös OP-mobiilista!

Lue lisää:

Koronavirus koettelee osakemarkkinoita ympäri maailman – miten piensijoittajan pitäisi reagoida tilanteeseen?

OP sosiaalisessa mediassa