Yhä useampi suomalainen tekee omatoimimatkoja Eurooppaan. Vielä 1990-luvulla ennen lentoliikenteen rakennemuutosta suosituin tapa oli matkustaa omalla autolla Ruotsin ja Tanskan kautta Saksaan autolautoilla. Nykyisin omalla autolla on kustannusmielessä järkevää lähteä Etelä-Eurooppaan vain, jos viettää siellä useita viikkoja tai on tarvetta kuljettaa runsaasti matkatavaroita. Mikäli aikoo ajaa Välimerelle Suomesta, edestakaiseen automatkaan kuluu lähes viikko. Kilometrejä kertyy helposti 6000 – 7000, varsinkin, jos matkakohteita on useita.

Lennot Suomesta Euroopan suosituimpiin kohteisiin ovat pääosin edullisempia kuin 20 vuotta sitten. Muistan maksaneeni Finnairin edestakaisista lennoista Barcelonaan 2600 markkaa kesällä 1997 (nykyrahassa 600 euroa). Tänä kesänä edestakaiset lennot Välimeren kohteisiin maksavat edullisimmillaan noin 200 euroa.

Hakukoneet tarjoavat yleensä välitysfirmoja

Myös autonvuokrauksen reaalihinnat ovat laskeneet, toisaalta laajennetun vakuutusturvan hinta on viime vuosina noussut reippaasti ja tuotteiden ominaisuudet ovat paikoin epäselviä. Tyypillinen tapa etsiä vuokra-autoa on syöttää hakusanaksi esimerkiksi ”car rental in Lissabon" tai ”rent a car in Spain”.

Netin hakukoneet ohjaavat pääsääntöisesti vuokra-autoa etsivät suoraan kansainvälisten välitysfirmojen sivustoille, jotka on käännetty suomeksi (esimerkiksi www.autoeurope.fi). Tämä saattaa hämätä kokemattomia vuokraajia, koska voi syntyä mielikuva, että ongelmatilanteissa on helppo asioida suomeksi. Näin ei kuitenkaan ole, yhtiöt ovat yleensä Irlantiin, Maltalle tai USA:n Delawaren osavaltioon verosyistä rekisteröityneitä toimijoita, jotka eivät kanna vastuuta autovuokraamon kanssa mahdollisesti syntyvistä ongelmista. Sopimusehdoissa on toki ilmoitettu, että välittäjä ei ole sopimusosapuoli, mutta kaikki eivät aina muista lukea niitä tarkkaan.

Pahin riski välittäjien kanssa asioidessa on epämääräisesti ilmaistu vakuutusturva. Nykyisin asiakkaan kannalta mahdollisimman kattava omavastuun poisto kolaritilanteissa ja muissa vahingoissa (super cover) saattaa maksaa enemmän kuin itse auton vuokraus. Voidaankin sanoa, että autonvuokraus on yhä enemmän vakuutusliiketoimintaa, jossa auto on vain välikappale hyväkatteisen vakuutuksen myymiseksi.

Hintavertailu Lissabonissa kesäkuussa 2018

Tutkin 10 vuorokauden autonvuokraushintoja kesäkuussa 2018 Lissabonissa. Autoesimerkkinä on pieni premium-auto (Audi A3, BMW 1 tai Mercedes A). Sixt (www.sixt.fi) tarjoaa perushinnaksi 271,14 euroa, kolariomavastuu on 1560 euroa. Nollaomavastuulla hinta nousee 531,16 euroon eli vakuutusturva maksaa saman verran kuin itse auto. Lasi – ja rengasturvan lisäämällä hinta nousee yli 600 euron.

USA:n Delawareen rekisteröity www.autoeurope.fi – sivusto tarjoaa saman luokan autoa Sixt-vuokraamosta hintaan 287,14 euroa. Tarjouksen houkuttelevuutta on lisätty laittamalla viereen kuvitteellinen normaalihinta 364,09 euroa. Jo tämä saa kokemattoman vuokraajan innostumaan. Mutta Autoeuropen suurin myyntivaltti on omavastuun poisto, jota myydään hämmästyttävän edullisella hinnalla, vain 40 eurolla 10 päiväksi. Tässä tilanteessa aiheeseen perehtymätön vuokraaja ajattelee tekevänsä loisto-ostoksen.

Erot välittäjän ja vuokraamon tarjoamassa lisävakuutusturvassa

Ehtoja tarkemmin lukemalla selviää, että vuokraamo veloittaa normaalin 1560 euron omavastuuosuuden vahinkotapauksessa ja vuokraajan on jälkikäteen laadittava korvaushakemus Autoeuropelle. Hakemuksen on oltava täydellinen, myös poliisiraportti voidaan vaatia. Voi olla melko hankalaa vaikkapa Portugalin maaseudulla löytää avoinna oleva poliisiasema, jossa ollaan halukkaita täyttämään vahinkoraporttia parkkipaikkanaarmusta suomalaiselle turistille.

Mikäli ottaa Sixt:iltä (tai miltä tahansa vuokraamolta) suoraan omavastuun poiston, pienistä kolhuista ei periaatteessa tarvitse edes mainita vuokraamolle autoa palautettaessa. Vuokraajan tulee myös ymmärtää, että jokainen kolhu tai naarmu voidaan vuokraamon toimesta käsitellä erillisenä vahinkona, jolloin niistä saatetaan periä enemmän kuin sopimuksessa määritelty omavastuu. Tämä puoltaa entistä enemmän vakuutuksen ottamista suoraan vuokraamosta, vaikka se kalliimpi onkin.

Maltalle rekisteröity www.rentalcars.com tarjoaa Sixt:in kautta saman autoluokan Lissabonissa hintaan 297,57 euroa, tässäkin on myynnin edistämismielessä esitetty 334,72 euron normaalihinta vuokraukselle. Tarjouksessa luvataan lisäkuljettaja maksutta, joka on arvokas lisä, mikäli siihen on tarvetta. Rentalcars.com tarjoaa omavastuun poiston hintaan 9,61 euroa/vrk. Nettisivuilta löytyvä tuoteseloste on myyntihenkinen, siinä luvataan korvauksia jopa asiakkaan huolimattomuudesta aiheutuvista kuluista, kuten avaimen hukkaamisesta. Omavastuu 1560 euroa on kuitenkin maksettava ensin vuokraamolle ja korvaushakemus lähetetään liitteineen ja valokuvineen Maltalle. Korvausehdoissa on useita kohtia, jotka voivat evätä korvauksen. Autossa voi esimerkiksi olla aiempien vuokraajien aiheuttamia naarmuja, joita ei ole vuokrasopimuksessa mainittu eikä vuokraaja ole niitä huomannut. Auton huolellinen tarkistaminen on joskus vaikeaa, koska autot yleensä noudetaan heikosti valaistuista lentoasemien pysäköintihalleista. Autovuokraamon kautta otetussa vakuutuksessa ei tällaista riskiä ole.

Välitysfirman kautta voi toki vuokrata auton ilman laajennettua vakuutusturvaa ja sopia siitä suoraan vuokraamon tiskillä, mutta tällöin et tiedä varaushetkellä tarkkaa hintaa, ellet varmista sitä ensin autovuokraamosta. Vakuutus voi olla paikan päällä otettuna kalliimpi kuin vuokraamon nettisivuilla. Ikävä kyllä myös jotkut tunnetut vuokraamot ilmaisevat omavastuun poiston hinnan varsin epätarkasti kuten Avis, selkeimmin kokonaishinnan ilmoittavat Europcar ja Sixt. Miksi sitten vuokrata auto välittäjän kautta, jos perushinta on korkeampi kuin asioidessa suoraan vuokraamon kanssa? Autoeurope lupaa hintatakuun ja hyvityksen, mikäli vuokraamon hinta osoittautuu edullisemmaksi, mutta lienee melko vaivalloista lähteä hakemaan hyvitystä ulkomaiselta yhtiöltä.

Halpavuokraamo vai perinteinen vaihtoehto?

Välitysfirmojen edullisimmat tarjoukset tulevat lähes aina joko paikallisilta vuokraamoketjuilta tai monikansallisten ketjujen omistamilta halpavuokraamoilta. Avis omistaa Budgetin, Keddy on Europcarin omistuksessa, Trifty ja Dollar ovat Hertzin omistamia halpavuokraamoja. Nämä vuokraamot toimivat kevyemmin kustannuksin, joka tarkoittaa asiakkaan kannalta usein vanhempia ja vaatimattomampia autoja. Avis, Europcar, Hertz ja Sixt tarjoavat paikoin jopa takuun siitä, että auto on alle vuoden vanha tai että se on ns. premium-auto. Tämä on yksi tekijä välittäjien halvempaan hintatasoon, toinen ja suurempi tekijä on monimutkaisempi ja monessa tapauksessa heikompi vakuutusturva.

Toisaalta paikallinen ns. halpavuokraamo voi olla varsin hyvä valinta, jos hyväksyy pienet puutteet palvelussa. Vuokrasin kesäkuulle 2018 Lissabonista auton espanjalaisesta Centauro-vuokraamosta (www.centauro.net), jota myös välityssivustot tarjoavat. 10 päivän vuokrausjakso pienestä premium-autosta tuli maksamaan yhteensä 375 euroa sisältäen myös lasi – ja rengasvahingot. Vastaava kokonaisuus Europcarilla ja Sixt:illä olisi yli 200 euroa kalliimpi. Auton nouto- ja palautuspaikka sijaitsevat noin kolmen kilometrin päässä Lissabonin lentoasemalta, mutta vuokraamo tarjoaa minibussikyydin. Tämä täytyy huomioida aikatauluissa, mutta olen valmis hyväksymään ylimääräisen vaivan yli 200 euron säästön takia.

Kanariansaarilla paikallinen Cicar on luotettava ja edullinen (www.cicar.com). Pientä vuokraamoa käytettäessä nettisivuston on oltava selkeä ja hinnat esitettävä täydellisesti lisäpalveluineen. Aiemmin nämä vuokraamot olivat ikään kuin välittäjien armoilla, koska niillä ei ollut kykyä rakentaa uskottavia verkkosivuja itse. Nyt tilanne on täysin erilainen.

Omakohtainen kokemus välittäjän kanssa asioinnista

Muutama vuosi sitten vuokrasin Irlannista käsin toimivan www.arguscarhire.com –välityssivuston kautta auton Kapkaupungin lentoasemalta. Varausvahvistuksessa esimerkkiauto oli 3-sarjan BMW. Halpavuokraamosegmenttiin kuuluva Thrifty antoi minulle kaksi vuotta vanhan Hyundai i40:n, jolla oli ajettu 60 000 km. Näytin välitysfirman varausvahvistusta tiskillä ja pyysin vaihtamaan auton BMW:ksi tai vastaavaksi. Minulle vastattiin, että vuokraamolla ei ole lainkaan premium-merkkejä valikoimassaan.

En luonnollisesti olisi tätä kautta autoa varannut, jos olisin tällaisen selkeän epäkohdan tiennyt etukäteen. Otin loman jälkeen yhteyttä välitysfirmaan, josta vastattiin tylysti, että se vain välittää autoja, eikä ota kantaa vuokraamojen toimintaan. Silti välitysfirma saa palkkion jokaisen auton vuokrauksesta, jolloin kuvittelisi sen huolehtivan todenmukaisesta tiedosta omilla sivuillaan.

Yleensä kannattaa liittyä autovuokraamon kanta-asiakasohjelmaan

Suosin Euroopassa yleensä SIXT:iä ja Europcaria, joiden nettisivustot ovat selkeitä ja vakuutusturvan sekä muiden lisäpalveluiden hinnat on esitetty avoimesti. Osa lisäpalveluista on käsittämättömän kalliita, kuten navigaattorin tai lastenistuimen vuokraaminen. Mikäli matkustaa paljon, kannattaa liittyä vuokraamojen kanta-asiakkaaksi. Rahallista hyötyä siitä ei pääsääntöisesti saa, mutta asiointi vuokraamossa on sujuvampaa, koska vuokraamolla on tallessa kaikki tarvittavat tiedot (ajokortin numero, passin numero, luottokorttitiedot, kotiosoite). Tästä syystä liityin myös Centauron kanta-asiakkaaksi, vaikken välttämättä vuokraamoa uudelleen käytä.

Monilla lentokentillä kanta-asiakas voi asioida erillisellä tiskillä, jolloin jonotusaika jää lyhyeksi. Mikäli vie auton toiseen maahan, on syytä aina suosia suurta kansainvälistä vuokraamoa. Nekin saattavat periä rajanylityksestä lisähintaa, mutta tarjoavat myös apua, jos autoon tulee vikaa. Rajanylityssäännöt on aina selvitettävä tarkasti, koska säännön rikkomisesta voi aiheutua ongelmia.

Auton kokoluokka ja polttoaine kannattaa miettiä tarpeiden mukaan

Yhteenvetona voisi todeta, että ennen vuokra-auton varaamista kannattaa miettiä auton käyttötarvetta sekä kokoluokkaa. Mikäli tietää ajavansa paljon, on järkevää valita hiukan arvokkaampi ja tilavampi auto, koska yhdessä lisävakuutusturvan kanssa hintaero muutamaa luokkaa edullisempaan vaihtoehtoon on melko vähäinen. Monessa Euroopan maassa on suuret korkeuserot, jolloin heikkotehoisella pikkuautolla voi olla tuskallista nousta vuoristoteitä tai kiihdyttää lyhyillä kiihdytyskaistoilla moottoritievauhtiin. Isommat autot ovat yleensä taloudellisempia, koska ne ovat pääsääntöisesti Euroopassa edelleen dieseleitä.

Lisäksi on tärkeää arvioida vakuutusturvan kattavuus ja ymmärtää ero vuokraamon ja välittäjän tarjoaman lisävakuutusturvan välillä. Usein kannattaa myös yrittää neuvotella autosta vielä vuokraamon tiskillä. Joskus voi saada maksutta luokkaa paremman auton kun vain uskaltaa kysyä.