Autolla Euroopan halki: Kuinka saada kasaan matkakassa ja miten valita sopiva matkavakuutus?

Liisi ja Joona
Liisi ja Joona

Olemme matkustava, surffaava ja ulkoilmasta nauttiva pariskunta. Yhteinen harrastuksemme on suurimpia motivaatioita matkakohteen valinnassa ja viime vuosien matkamme ovatkin suuntautuneet Euroopan kuuluisimmille surffirannoille. Alkukesästä olemme lähdössä yhdessä koiriemme kanssa takaisin Etelä-Eurooppaan, josta kirjoitamme tarinoita liittyen autolla matkustamiseen, tien päällä asumiseen ja Euroopan surffikulttuuriin.

Olemme suunnitelleet ajavamme Euroopan läpi autolla. Vierailtavia maita meille kertyy tällä yli 5000 kilometrin matkalla melkein kymmenen ja matka-aikaa varaamme riittävästi, jotta ehdimme myös hengähtää ja nauttia vierailtavista maista. Tätä tekstiä kirjoitettaessa matkan alkuun on enää viikko aikaa.

Liisi ja Joona
Liisi ja Joona

Olemme matkustava, surffaava ja ulkoilmasta nauttiva pariskunta. Yhteinen harrastuksemme on suurimpia motivaatioita matkakohteen valinnassa ja viime vuosien matkamme ovatkin suuntautuneet Euroopan kuuluisimmille surffirannoille. Alkukesästä olemme lähdössä yhdessä koiriemme kanssa takaisin Etelä-Eurooppaan, josta kirjoitamme tarinoita liittyen autolla matkustamiseen, tien päällä asumiseen ja Euroopan surffikulttuuriin.

Kotona tien päällä

Olemme suomalainen pariskunta, joka elää tällä hetkellä arkea kahdessa maassa. Olemme viettäneet viimeiset kaksi talvea asuen Espanjan Gran Canarialla, mistä käsin teemme töitä Suomeen. Koska kesät kuluvat meillä niin ikään työskennellen, on tuleva matka meille ennen kaikkea lomamatka. Siinä sivussa saamme siirrettyä itsemme sekä kaksi koiraamme nauttimaan Suomen kesästä.

Emme tee tämänkaltaista matkaa aivan ensimmäistä kertaa. Ensimmäisen pidemmän rupeaman autolla teimme Uudessa-Seelannissa noin viisi vuotta sitten. Tällöin saapuessamme maahan ostimme edullisen pakettiauton, joka toimi meidän kulkuvälineenämme sekä kotinamme seuraavat kuusi kuukautta. Sittemmin Suomeen palatessamme mietimme vastaavan, pakettiautolla tehtävän matkan toteuttamista Euroopassa. Tämä kymmenen maan läpi kulkenut matka toteutui vuonna 2016 ja toi meidät asumaan Gran Canarialle - ainakin toistaiseksi.

Vaikka autolla matkustaminen ja tien päällä asuminen kuulostaa hyvin spontaanilta, olemme molemmat todellisuudessa hyvin suunnitelmallisia ihmisiä. Myös nyt tehtävälle matkalle valmistautuminen on alkanut hyvissä ajoin. Kun auto on varusteltu matkalle, passien voimassaolot tarkistettu ja koirat rokotettu, jää jäljelle kaksi asiaa, joiden suhteen ei kannata olla koskaan liian tarkka: raha ja vakuutukset.

Säästämällä reissuun

Vaikka autolla matkustaminen ei ole varmasti kallein tapa matkustaa, vaatii se kuitenkin riittävän matkakassan. Matkalle valmistautumiseen, varusteluun ja muun muassa auton ennakoivaan huoltoon kuluu rahaa jo ennen kuin yhtään kilometriä on ajettu. Vaikka matkalla olisi tarkoitus yöpyä autossa tai telttaillen, kannattaa budjettiin huomioida myös tietty vara sateisten tai kylmien öiden sisämajoitukseen. Euroopan kevät ja alkukesä voivat olla arvaamattomia.

Itse matkan taittamisen kustannuksia ovat erityisesti polttoaine-, tietulli- ja lauttakustannukset. Esimerkiksi Gran Canarian ja Suomen väliseen matkaan autolla kuluu helposti toista tuhatta euroa. Oman matkasuunnitelmansa mukaisia matkakustannuksia kannattaa tarkastella esimerkiksi karttapohjaiselta Via Michelin -sivustolta, josta saa hyvän käsityksen matkan polttoaine- ja tietullikuluista. Myös näihin kustannuksiin kannattaa huomioida budjettivaraus arvaamattomille kuluille, kuten auton huollolle. Moniin yllättäviin kustannuksiin voi varautua myös kattavalla matkavakuutuksella.

Selkeä tavoite ja päämäärätietoisuus auttavat matkakassan kerryttämisessä. Ennen kuin teimme viimeisimmän pidemmän irtioton, muutimme puoli vuotta ennen lähtöämme pienempään asuntoon. Pienessä yksiössä eläminen sujui erityisesti siitä syystä, että teimme samalla molemmat paljon töitä säästöjen eteen. Oma vinkkimme kaikille matkalle lähtijöille on ylimääräisten tavaroiden myyminen kirpputoreilla ja Facebookin myyntiryhmissä - reissussa pärjää vähällä tavaralla.

Vakuutuksista turvaa matkalle

Matkavakuutus on meille olennainen osa matkalle varautumista. Rakastamme seikkailuita, mutta jotta osaisimme todella nauttia niistä, tarvitsemme taustalle aina tietyn turvallisuudentunteen. Tästä syystä emme lähde koskaan matkalle vakuuttamatta itseämme. Olemme olleet edellisillä reissuillamme tyytyväisiä OPn matkustajavakuutukseen, joka korvaa esimerkiksi matkasairauksien ja -tapaturmien hoitokuluja ilman ylärajaa.

Matkustajavakuutukseen kuuluu myös Eurooppalaisen Matkahätäpalvelu, joka on ympäri vuorokauden auki oleva puhelinpalvelu. Sairaus- tai loukkaantumistilanteessa palvelu auttaa löytämään luotettavan lääkärin tai sairaalan ulkomailla. Palvelun kautta saa myös yhteyden kotimaiseen lääkäriin, jonka kanssa voi keskustella esimerkiksi sinulle ehdotetusta hoidosta.

Koska matkustamme vuoden aikana paljon, tulee jatkuva matkavakuutus meille erillisiä vakuutuksia edullisemmaksi. Myös kesällä Suomessa asuessamme teemme paljon kotimaan matkoja, mistä syystä jatkuva matkavakuutus on meille erityisen kannattava ratkaisu. Oma vakuutuksemme kattaa tällä hetkellä enintään 120 vuorokauden matkat, mutta OPlta saa ostattua vakuutuksen myös tätä pidemmälle matkalle. Matkasta riippuen liitämme matkavakuutukseen myös matkatavaravakuutuksen, joka tuo turvaa esimerkiksi kameran hajoamisen tai surffilaudan varastamisen varalle.

Yhteinen harrastuksemme, lainelautailu eli surffaus, on meille olennainen osa matkaa. Matkavakuutus ei automaattisesti kata riskialttiita urheilulajeja, vaan joitakin lajeja varten tulee tehdä vakuutuksen laajennus. Vakuutuksenottajan kannattaakin tarkistaa oman urheilulajinsa luokittelu suoraan vakuutusneuvojalta ennen matkan alkamista.

Meille matkustamisessa parasta on yllätyksellisyys. Kun perusasiat, talous ja vakuutukset, ovat kunnossa, voi matkalla olla seikkailuhenkisempi ja kokeilla rohkeammin uusia asioita. Sitähän se matkustaminen parhaimmillaan on, uuden näkemistä ja kokemista.

Tutustu OPn matkavakuutukseen tai katso mitä tehdä, jos matkalla sattuu vahinko?

OP sosiaalisessa mediassa