Honkajoen Lauhalan kylässä sijaitsevalla Janne Paloviidan lypsykarjatilalla on tällä hetkellä 45 lypsylehmää ja reilut 100 hehtaaria viljeltävää peltoalaa. Jannen isä Kalevi ehti pyörittää omilta vanhemmiltaan perimäänsä maatilaa 34 vuotta yhdessä vaimonsa kanssa, kunnes sukupolvenvaihdos alkoi tulla ajankohtaiseksi viime vuonna.

Janne Paloviita otti innostuneena vetovastuun hyvin hoidetusta ja velattomasta tilasta toukokuussa 2018.

– Olen syntynyt maajussiksi ja koko ikäni valmistautunut siihen, että jonain päivänä minusta tulee tilan uusi isäntä, 30-vuotias Paloviita kertoo.

Jo peruskoulussa ja lukiossa hän valitsi sellaisia kursseja, jotka parhaiten tukivat unelmaa maatalousyrittäjän työstä. Kun Paloviita oli valmistunut agrologiksi, oli aika ryhtyä valmistelemaan sukupolvenvaihdosta isältä pojalle.

Isä ja poika saivat sukupolvenvaihdokseen hyviä asiantuntijaneuvoja sekä ProAgriasta että Länsi-Suomen Osuuspankista.

– Molemmat asiantuntijat tarttuivat jämäkästi asiaamme ja sukupolvenvaihdos saatiin käyntiin ripeästi, Paloviita kertoo.

Miljoonaluokan investointi rakennukseen ja karjaan

Paloviita on reilussa vuodessa ehtinyt saada jo paljon uudistuksia aikaan maatilalla. Hän päätti jättää isänsä aiemmin tekemän koneurakoinnin ja turvetuotannon pois ja keskittää kaikki voimavarat maidontuotantoon Valiolle.

Kahden lypsyrobotin pihatto on jo itsessään miljoonaluokan investointi, minkä lisäksi uuteen pihattoon tullaan hankkimaan noin 100 lypsylehmää lisää.

Janne Paloviita näyttää paikan, johon uusi pihatto nousee.

– Robottilypsyyn soveltuvan eläinaineksen hankinnassa tulee olla tarkka, jotta tuotto-odotukset toteutuvat. Uuden karjan hankinnassa minulla on asiantuntija apuna, Paloviita sanoo.

Tulevaisuudessa kasvavan peltopinta-alan sato menee täysin oman karjan käyttöön eikä viljaa näillä näkymin jää myytäväksi ulos.

Pankkiin huolella valmistautuneena

Paloviita oli erittäin tyytyväinen pankin yhteistyöhön myös uuden rakennusinvestoinnin vaatiman rahoituksen suhteen.

– Neuvottelut saivat minut myös entistä vakuuttuneemmaksi, että tämä investointi tulee olemaan kannattava ja järkevä tilan tulevaisuuden kehittämisen kannalta. Investointi kiteytyy pitkälti lainalaisuuteen, jossa pääoma sidotaan tekemään työtä, Paloviita kuvailee.

Hän laskeskelee, että tällä hetkellä työtuntien määrä maitolitraa kohden on liian kova.

Kun uusi kahden lypsyrobotin pihatto valmistuu ensi kesänä, maitomäärä tulee kolminkertaistumaan, samoin tilan liikevaihto.

– Uuden karjarakennuksen rakentaminen on ollut suunnitteilla jo vuosikaudet, mutta nyt sukupolvenvaihdoksen myötä oli otollinen aika viedä se myös käytäntöön, sanoo Paloviita.

Unelmaansa uskova ihanneasiakas

OP Länsi-Suomen asiakkuuspäällikkö Mari Talonen kuvailee Paloviitaa pankin näkökulmasta ihanteelliseksi asiakkaaksi.

– Hänellä on nuoresta iästään huolimatta homma hanskassa, ja hän on koulutuksensa kautta tottunut pyörittelemään numeroita, Talonen kertoo.

Myönteiseen rahoituspäätökseen vaikuttivat myös tilan kannattavuus ja maksuvalmius. Lisäksi Talonen oli vakuuttunut maatalousyrittäjän kaukonäköisestä suunnitelmallisuudesta.

Paloviita oli valmistautunut huolellisesti pankkineuvotteluihin ja pohtinut vastauksia mahdollisiin lisäkysymyksiin. Neuvotteluissa käytiin läpi muun muassa lainan vakuuksia, takaisinmaksutapoja ja erilaisia riskiskenaarioita. Paloviita oli esimerkiksi miettinyt, miten toimisi, jos kustannusarvio ylittyisi tai jos hänelle itselleen sattuisi jotain.

Myös nuoren isännän sitoutuminen investointiin jäi Talosen mieleen.

– Janne oli vakuuttava esitellessään hankettaan, eikä kertaakaan sivulauseessa epäillyt suunnitelmaansa. Tällaiset työlleen ja unelmalleen vihkiytyneet yrittäjät ovat pankille ykkösasiakkaita, Talonen sanoo.