Vuonna 2019 luomuviljoja tuotettiin Suomessa lähes 143 miljoonaa kiloa, luomulihaa 3,8 miljoonaa kiloa ja kananmunien tuotanto kasvoi 11 prosenttia edellisestä vuodesta.

Kuluttajien keskuudessa suosituimmat luomutuotteet eivät kuitenkaan ole kotimaassa tuotetut viljat ja kananmunat, vaan useammin ostoskoriin sujahtaa luomuhedelmä. Luomuviljan, luomukananmunien ja luomulihan päätymistä kuluttajille pitäisi siis vielä tehostaa.

– Suomalainen ruuantuotannon mentaliteetti on, että tuotetaan ruokaa massoille. Kun lähestytään luomukuluttajaa, tämä lähestymistapa ei päde, pohtii Luomuliiton toiminnanjohtaja Susann Rännäri.

Helpompaa luomuleipää

Luomuviljan käytössä ontuu Susann Rännärin mukaan ennen kaikkea jatkojalostus.

– Luomuviljatuotteista löytyvät jauhot, murot ja myslit, mutta leipä puuttuu. Sellaista leipää, jota luomukuluttaja haluaa, ei tämänhetkinen leipäteollisuus tuota.

Paljon luomua ostavat kuluttajat ovat pääsääntöisesti tiedostavia. Kovin höttöiset, vähän kuitua sisältävät leivät eivät yleensä ole luomutuotteiden kuluttajan makuun. Kun lisäksi vähähiilihydraattisuus on pitkään mielletty terveellisten elämäntapojen takeeksi, ei luomuleipä tahdo päätyä lautaselle.

Samaan aikaan nousussa on hapanjuureen leipominen. Tämä olisi luomutuotteiden kuluttajalle varmasti kiinnostava vaihtoehto, mutta tietty helppous puuttuu.

– Biofach-messuilla eli maailman suurimmilla luomumessuilla Saksassa oli tänä vuonna nähtävissä leivontainnostuksen nousu. Uutuusosastolta löytyi muun muassa puolivalmisteita, joissa oli samassa paketissa maatiaisviljalajike, kuivattu juuri ja muut tykötarpeet, vain vesi piti lisätä ja antaa taikinan kohota. Tämän tapaiset helposti lähestyttävät tuotteet puuttuvat suomalaiselta luomukentältä.

Jatkojalostuksen lisäksi Rännäri toivoo lisää verkostoitumista luomuviljelijöiden ja pienten yritysten kesken.

– Jos luomuviljan viljelijä löytää paikallisen myllyn ja paikallisen pienleipomon, joiden kanssa tehdä sopimukset, siinä on hyvät mahdollisuudet kehittää omaa liiketoimintaa.

Kananmunien kirjo hämmentää

Luomukananmunien myynti yleistyy Rännärin mukaan pitkälti omalla painollaan. Kananmuna ei tuotteena kaipaa jatkojalostusta ja luomukananmuna ei poikkea hinnaltaan olennaisesti muista kananmunista.

Kananmunahyllyllä kuluttaja voi kuitenkin hämmentyä; samalla hyllyllä löytyy vapaan kanan, onnellisen kanan, virikkeistetyn kanan ja luomukanan munia.

Luomukananmunien markkinoimisessa avainasemassa on Rännärin mukaan tietoisuuden kasvattaminen.

– Kun tuote on luomua, silloin kuluttaja tietää, että eläin pääsee ulos ja sen lajityypillistä käyttäytymistä tuetaan. Luomu on myös viranomaisen valvoma standardi päinvastoin kuin ”onnellinen kana”, Rännäri muistuttaa.

Lisää luomulihaa ammattikeittiöihin

Luomulihaa löytyy kaupoista vähänlaisesti. Lihatuotanto on Suomessa kytketty maidontuotantoon ja tämä tukee massatuotantoa.

– Kun yksi eläin teurastetaan, siitä saadaan vähän arvopaloja ja paljon kaikenlaista muuta: soppalihaa ja jauhelihaa. Pelkkää sisäfilettä ei voi kasvattaa eli kaikille ruhon paloille pitäisi saada käyttöä. Arvopaloille löytyy aina markkinat, mutta muun lihan hyödyntämisen kanssa on vielä tekemistä, Rännäri pohtii.

Jauhelihaa löytyy luomuna, mutta erityisesti luomumakkaroiden ja –leikkeleiden tuotanto kaipaisi kehittelyä. Rännärin mukaan myös kuluttajatutkimuksissa ilmenee, että lihatuotteita kaivattaisiin luomupuolelle lisää.

– Tärkeää olisi saada ammattikeittiöt käyttämään enemmän luomulihaa. Toivoisin myös teurastamoilta ja lihataloilta lisää kiinnostusta luomulihan käyttöä kohtaan. Isojenkin lihatalojen täytyisi miettiä, halutaanko satsata luomuun ja laatuun vai tuottaa ruokaa, jota on aina aiemminkin tehty. Ymmärrän, että uusiin tuotteisiin, niiden kehittämiseen, myyntiin ja markkinointiin kuluu rahaa. Mutta isojenkin yritysten pitää pystyä uusiutumaan.

Luomua numeroina

  • Vuonna 2019 saatiin luomuviljasta 66 % parempi sato edellisvuoteen verrattuna. Vehnän, ohran, rukiin ja kauran luomusadot olivat tilastohistorian parhaita.
  • Luomua ostaa säännöllisesti jo yli 2,2 miljoonaa suomalaista.
  • Vuonna 2019 luomua myytiin päivittäistavarakaupoissa noin 368 miljoonalla eurolla. Myynti lisääntyi 9,6 % edellisvuoteen verrattuna.
  • Suurimmat tuoteryhmät luomumyynnissä olivat viime vuosien tapaan hedelmät, maito ja muut nestemäiset maitotuotteet sekä vihannekset.

Lähde: Luomu Suomessa 2019