Sampo Marjomaa – Oudon anarkistinen eläinten puolustaja

Hauskat kotivideot -ohjelmasta tuttu Sampo Marjomaa on juuri niin huumorintajuinen ja suora kuin hänen jo yli kymmenen vuoden ajan tv:ssä pyörinyt ohjelmansakin on. Marjomaa ei kaunistele puhuessaan eläitenoikeuksista. Hän tietää, että eläimiä ja luontoa koskevat kipeätkin asiat täytyy paketoida siten, että ne vetoavat valtavirtaan – tähän hän käyttää itse suurimmaksi osaksi huumoria.

Toukokuisena päivänä hieman käheän oloinen mediapersoona pyytää kahvilassa lattensa kauramaidolla. Sampo Marjomaan mukaan eläinten ja ympäristönsuojelussa on tehtävä jokapäiväisiä valintoja. Hänen flunssaansa ei ole helpottanut pölyisessä, hylätyssä tehdasmiljöössä suoritetut musiikkivideon kuvaukset. Sampo ujuttaa myös Dark Country -bändinsä toimintaan eläintenoikeuksia. Tapa on hänelle ominainen, sillä hän haluaa yhdistellä eläinoikeusasioita omaan tekemiseensä säännöllisesti – kyse on enemmän elämäntavasta kuin suorituksesta.

– Tykkään marginaalisista asioista, jotka ovat undergroundissa, mutta minua kiinnostaa tuoda niitä valtavirtaan. Vähän niin kuin Hauskat kotivideot -ohjelmakin on oudon anarkistinen ja mediakriittinen ohjelma. Se on marginaalista sisältöä, joka on tungettu valtavirtaan. Se on Troijan hevonen minulle. Tuon siinä esille mediakritiikkiä, uskontokriittisyyttäni ja politiikan lisäksi myös eläinoikeusasioita. Silloin se on aktivismia ja anarkiaa pureskeltavassa muodossa.

Pureskeltava muoto on Marjomaan mukaan esimerkiksi huumori, sillä kärsivien eläinten kuvia tai pitkää selostusta esimerkiksi turkis- tai teuraseläinten kohtelusta ei haluta kuulla.

– Kaikilla meillä on ongelmia kuluttamisen ja valintojen kanssa. Kituvaa eläintä tai rääkättyä laboratorio-ötökkää ei haluta nähdä kuvissa. On kyse siitä, miten ne asiat tuodaan esille. Huumori on erittäin hyvä tapa, jolloin ihmiset haluavat itse kuulla lisää. Saarnahenkisesti puhtaasta asiasta paasaaminen karkottaa ihmiset.

Vitsejä paavista

Huumori näkyy selvästi Marjomaan toimittamassa, käsikirjoittamassa, tuottamassa ja juontamassa Hauskat kotivideot -tv-sarjassa.

– Pystyn siinä tuomaan asiat esille juuri kuten haluan. Jos Hauskat kotivideot -ohjelmaa ei olisi olemassa, ja joku ehdottaisi kokoperheen ohjelmaa, joka kestää tunnin, jossa juontaja vitsailee paavista, haukkuisi kiinalaisia eläinoikeuksista ja japanilaisia delfiinin nuijimisesta, niin se ei varmaan olisi ok. Nelonen antaa minun toimia ja tehdä tätä ohjelmaa. Ehkä he katsovat asioita vähän läpi sormien. Siitä on tullut populaarikulttuurin merkkipaalu, kun se on niin pitkäikäinen ohjelma. Nyt taitaa olla ohjelman 13. vuosi menossa.

Marjomaa kannustaa ihmisiä tekemään myös omia valintoja esimerkiksi ruokailutottumustensa suhteen ympäristön suojelemiseksi.

– Aloita vaikka vähentämällä punaista lihaa. Ympäristö kiittää ja saat enemmän karma-pisteitä. Lihan pitäisi olla luksusasia, jota ei syödä joka päivä. Sen pitäisi olla juhlahetken juttu, kuten esimerkiksi kallis samppanja, jos haluat sen.

”Sinkuille vinkki: Menkää vapaaehtoistöihin”

Sampo Marjomaa tekee myös itse paljon vapaaehtoistyötä. Hän on muun muassa luonnonsuojelun hyväksi norsunluukoiria kouluttavan Team Rokan suojelija ja edistänyt norsunluukoira-projektin viestintää ja markkinointia. Lisäksi hän on usein eri eläinten hyvinvointiin ja pelastamiseen liittyvissä tapahtumissa mukana vapaaehtoisena. Hiljattain hän oli mukana Löytöeläin burleski -tapahtumassa, jossa vapaaehtoistyöllä kerättiin 3000 euroa Hartolan eläintalolle. Kyseisen tapahtuman burleskia harrastava Marjomaa toteuttaisi mielellään uudelleen.

– Aikaa riittää, koska olen motivoinut siitä, mitä teen. En ole stressaantunut, että tarvitsisin erityisesti lomaa tekemisistäni. Silloin aikaa riittää, kun olet innostunut. Se on enemmän elämäntapa.

Mediapersoonan mukaan vapaaehtoistyöstä löytää helposti kaltaisiaan ja sen tekeminen kertoo ihmisestä paljon.

– Sinkuille terveisiä, että vapaaehtoistyössä tapaa empaattisia ja hyviä tyyppejä. Mene sinne, älä Tinderiin! Miksi et kokeilisi tehdä jotain, mihin uskot? Olemme niin lyhyen aikaa täällä, että kannattaa avartaa sitä omaa maailmankuvaa. Vapaaehtoistyö on mahtava keino tavata uusia ihmisiä. Siinä pystyt tuulettamaan aivojasi.

OP sosiaalisessa mediassa