Osakemiljonääri Ilkka Parviainen auttaa taviksia sijoittamaan: ”Auttaminen on elämäntehtäväni”

Ilkka Parviainen on miljonäärin arkkityyppi: rahastaan tarkka ja kurinalainen nuukailija. Sijoittamalla miljoonaomaisuuden hankkinut mies auttaa tätä nykyä muita sijoittajia vaurastumaan. Ja kaiken lisäksi ilmaiseksi.

Sitä ei näe päältä kenellä on rahaa ja kenellä ei. Ilkka Parviainen saapuu haastatteluun päällään businessympyröissä rennoksi laskettava puku. Hänellä on kaulassaan kravatti, mutta sekin on varsin tavanomainen. Lihavasta sijoitussalkusta huolimatta mies näyttää keneltä tahansa eläkeiän kynnyksellä olevalta liikemieheltä.

Mikään ei kieli siitä, että Parviaisen osakesalkussa tuottoa takoo seitsemännumeroinen summa. Parviainen tilaa hienostokahvilan maineessa olevan Strindbergin kahvilassa itselleen tavallisen kahvin. Miehen repertuaariin ei kaikesta päätellen kuulu hienostella kahvien kanssa tai käyttää omaisuuttaan turhanpäiväisiin asioihin.

– Mulla ei hirveästi mene rahaa harrastuksiin. Pyöräilen, käyn salilla ja pelaan tennistä tyttäreni kanssa. Salikortti maksaa 19,90 kuukaudessa. Lisäksi mulla on Jokereiden kausikortti, joka maksaa 320 euroa vuodessa. Yhden pelin hinnaksi jää kymppi. Kapakoissa en käy ollenkaan.

Kulujen puolesta Parviainen elää niukkaa elämää, sillä hän ei matkustele liikaa, ostele asioita tai tuhlaile. Helsingissä sijaitseva asunto on oma ja Saimaan syleilyssä oleva kolmen hehtaarin saari on sekin velaton.

– Kulujen hallinta on vaurastumisen keskeisin asia.

Ilkka Parviainen on takonut miljoonaomaisuutensa verrattain lyhyessä ajassa. Pienimuotoisesti sijoitustointa alkoi 1980-luvun lopulla korkosijoituksilla. Ensimmäinen instrumentti olivat kiinteäkorkoiset debentuurit, joissa oli taattu 12 prosentin korkotuotto. Tuolloin 80-luvun lopulla korkopapereista sai helposti yli kymmenen prosentin tuottoa, joka tuntuu monelle nykysijoittajalle utopistiselta.

Parviainen toimi työurallaan pankkimaailmassa riskienhallinta-, valvonta- ja ohjaustehtävissä.

Asuntolainan lyhennyksen verran osakkeisiin joka kuukausi

Varsinainen sijoittaminen alkoi sen jälkeen kun mies sai maksettua asuntolainansa pois vuonna 2000. Lainanhoitokuluista vapautui yhtäkkiä 1300 euroa, ja tuon summan Parviainen laittoi jauhamaan suoraveloituksella rahastoon.

– Marssin tuolloin Helsingin Okopankkiin ja sanoin, että pannaan asuntolainaan mennyt summa suoraan rahastoon. Siitä syntyi neljässä vuodessa hyvä salkun runko.

Tuon neljän vuoden jälkeen Ilkka Parviainen alkoi sijoittaa osakkeisiin. Hän ei enää laittanut tulojaan rahastoihin, vaan alkoi ostaa sopivia osakkeita itse markkinoilta. Sijoitussuunnitelma oli kartuttaa osakesalkkua ja käyttää kaikki tulevat osingot uusien osakkeiden hankkimiseen.

Tällä hetkellä Parviaisen osakesalkku on siis seitsemännumeroinen, eli mies kuuluu harvaan euromiljonäärien joukkoon. Salkussa on 25 osaketta, joista suurimpana on Neste. Yhden Neste-osakkeen keskihinta on miehen salkun kohdalla 11 euroa ja parhaimmillaan se on noteerattu pörssissä lähes 80 euron arvoiseksi.

– Se on mun salkun kruununjalokivi, Parviainen hymyilee.

Osakemarkkinat näyttäytyvät usein kokemattomalle vaikeana ja haastavana, mutta Parviainen saa ne kuulostamaan järjettömän yksinkertaiselta. Hänen oma sijoitusstrategiansa on lainattu Kim Lindströmiltä, jolla on takaan pitkä ura finanssialalta ja arvopaperialan yrityksistä.

– Käytän 25 osakkeen salkussani tunnuslukustrategiaa, joihin kuuluu PE-luku, P/B-luku ja osinkotuotot. Lasken näiden luvut yhteen ja pisteytän yhtiön sen mukaan. Ykkönen on paras ja 25 huonoin. Sijoitan kärkikolmanneksen osakkeisiin.

Ilkka Parviainen on omistanut aikansa muiden taloudelliselle sparraamiselle.

Parviainen on jo saavuttanut lähes kaiken

Parviainen saa homman kuulostamaan naurettavan helpolta. Tällaisella strategialla hän on saanut kasvatettua miljoonaomaisuuden alle 20 vuodessa. Se on tosin vaatinut kurinalaista elämää ja sijoitussuunnitelmassa pysymistä, sekä reipasta sijoitussummaa joka kuukausi.

Sijoittajana Parviainen on saavuttanut paljon. Oikeastaan enemmän kuin tarvitsisi. Siksi hän haluaa auttaa muita vaurastumaan. Omien sanojensa mukaan hänen elämänsä on turvattu, sillä omaisuutta on jo niin paljon. Hänen äänessään ei ole pätkääkään itsekehua tai leveilyä, vaan hän toteaa asian ikään kuin sivulauseessa.

Tavoitteet sijoitusmaailmassa on tietyllä tapaa jo saavutettu, mutta nyt ajatuksena on saada osinkotuotot kasvamaan eksponentiaalisesti. Pääomiin ei kuitenkaan ole tarkoitus koskea, vaan jättää ne kaikki lopulta jälkikasvulle.

Hän myös tuntee sijoitusalalla lähes kaikki. Miehen puheessa vilisee julkisuuden nimiä joiden kanssa Parviainen on käynyt kahvilla, lounaalla tai tavannut muuten. Hänen ystäväpiiriinsä kuuluu niin finanssilaitosten avainhenkilöitä kuin kovassa nosteessa olevia sijoittajapersoonia.

Nykyään vapaalla oleva mies viettää aikaansa käymällä yritysten yhtiökokouksissa, seuraamalla pörssiä, ostamalla osakkeita ja auttamalla Facebookin Sijoituskerho-sivustolla käyviä sijoittajia. Lisäksi hän toimii Helsingin, Espoon ja Kauniaisten Osakesäästäjien sidosryhmäjohtajana. Sen puitteissa Parviaisen on tarkoitus järjestää pörssiyhtiövierailuja, seminaareja ja matkoja.

40 000 ihmisen ryhmässä ei voi olla törmäämättä Parviaisen päivityksiin ja analyyseihin. Parviainen antaa vinkkejä, opastaa ja rohkaisee. Hän on ryhmän kummisetä ja haluaa pyyteettömästi auttaa muita vaurastumisen tiellä.

– Auttamisen halusta mä tätä teen. Mun elämäntehtävänä on nykyään ihmisten auttaminen, enkä ole perinyt siitä mitään maksua.

Apua salkun kokoon katsomatta

Parviainen haluaa auttaa sijoittajia myös henkilökohtaisemmin kuin osallistumalla keskusteluun Sijoittajakerhossa. Parviaiselle lähetetään salkkuja katsottavaksi päivittäin. Useimmiten yhteydenotot tulevat Facebookin Messengerillä ja mies pyrkii tapaamaan ihmiset kasvotusten.

– Salkkujen koko vaihtelee muutaman kymppitonnin salkuista neljään miljoonaan. Tuollaiset miljoonien salkut ovat harvinaisempia, mutta kyllä niitäkin vastaan tulee. En katsele salkun kokoa, vaan autan kaikkia halukkaita.

Koska Ilkka Parviainen ei peri avustaan palkkiota, ilmaantuu uusia salkustaan mielipiteen haluavia ihmisiä lähes päivittäin. Vaarana on se, että katsottavia salkkuja alkaa tulla liikaa. Vielä sellaista tilannetta ei kuitenkaan ole vastaan tullut. Ja erilaisten sijoittajien tapaaminen on paikoin varsin palkitsevaa touhua.

– Katsoin juuri yhden vuonna 1984 syntynyt terveydenhoitajan salkkua, joka sijoittaa pienistä tuloistaan. Autoin häntä ja annoin kirjoja luettavaksi.

Sijoitusmaailmassa on tällä hetkellä menossa selvä buumi. Säästämisestä ja sijoittamisesta on tullut jälleen seksikästä, sillä pikavippien ja osamaksujen maailma on alkanut tuottaa tulosta luottohäiriömerkintätilastoissa.

Sen lisäksi, että sijoittaminen on trendikästä, on se samaan aikaan ollut esillä myös siksi, että kurssit ovat olleet laskusuunnassa viimeisen vuoden ajan. Parviaisen omasta salkusta hävisi viime vuoden notkahduksen seurauksena kuusinumeroinen summa. Häntä kurssien heilunta ei kuitenkaan huolestuta.

– En mä siitä yöuniani menetä. Se on väärä ajattelutapa miettiä, että mitä olisin niillä rahoilla saanut. Joskus ne tulee kuitenkin takaisin.

Samaa Parviainen suosittelee muillekin. Se mikä tulee alas, nousee takaisin ylös.

OP sosiaalisessa mediassa