Kirsikka keräsi merkittävästi varallisuutta: ”Omaisuus tienaa puolestani sillä aikaa, kun olen lasten kanssa”

Kirsikka Antikainen, 44, hankki asuntosijoittamisella miljoonan euron varallisuussalkun – nyt hän saa olla kotiäitinä, ja omaisuus tuottaa hänelle rahaa.

Rovaniemeläisen sijoittajan, Kirsikka Antikaisen, kanssa ei ole vaikea sopia haastattelusta. Aikaa hänellä on.

– Olen taloudellisesti riippumaton kotiäiti. Ehdin kyllä minä päivänä vain, Kirsikka sanoo lempeästi puhelimessa.

Hetki puhelimessa tosin on harvinainen, sillä yleensä Kirsikka vastaa yhteydenottoihin tekstiviesteillä. Viisi lasta pitävät huolen siitä, että heillä on aina jotain asiaa juuri sillä hetkellä, kun äiti soittaa jonnekin.

Jos joku olisi sanonut 15 vuotta sitten Kirsikalle, että hän olisi myöhemmin yksin viiden lapsen äiti ja taloudellisesti riippumaton sijoittaja sekä kotiäiti, hän olisi vastannut, että hänellä ei riitä äly siihen.

– Mutta minulla oli haave, jonka halusin toteuttaa. Halusin lapsia ja halusin olla lasteni kanssa kotona.

Kirsikan tarinan ei ole tarkoitus olla esimerkki siitä, miten tismalleen kannattaa tehdä, jos mielii menestyä sijoittajana. Kirsikalla itsellään ei vain aikanaan ollut ketään innostuksen lähdettä.

– Kerron tarinani, että voisin inspiroida edes yhtä ihmistä.

Omaisuus tienaa puolestani

Vuonna 2008 yhden lapsen äitinä Kirsikka Antikaisesta tuntui väärältä käydä kahdeksan tuntia töissä sillä aikaa, kun lapsi viettää päivänsä päiväkodissa.

– Tykkäsin työnteosta tosi paljon. Mutta kärsin siitä, että en pystynyt olemaan lapsen kanssa kuin pari tuntia iltaisin ennen iltatoimia.

Lopulta Kirsikka laski, paljonko tarvitsisi pääomatuloja kuussa, jotta voisi irtisanoutua työstään.

Aluksi laskelma oli tämä: jos Kirsikka saisi kasaan 500 000 euron pääoman, jonka vuosituotto on kuusi prosenttia, hän saisi yli 2500 euron kuukausitulot bruttona. Hän voisi alkaa täyspäiväiseksi kotiäidiksi, jolla on varaa pyörittää yksin tavallista arkea, ja vähän enempäänkin. Hänellä olisi myös varaa aloittaa toteuttaa unelmansa suurperheestä, itsellisenä äitinä.

Nyt Kirsikalla on varallisuutta yli 700 000 euroa. Omaisuuden arvo on yli miljoonan, jos mukaan lasketaan sijoitusasunnot, joista osassa on vielä velkaa.

– Omaisuus tienaa puolestani sillä aikaa, kun olen lasteni kanssa, Kirsikka sanoo.

Päivisin isommat lapset ovat koulussa. Kirsikka käärii hihat, kun nuorimmainen nukkuu päiväuniaan, tai sitten viimeistään illalla, kun kaikki lapset jo nukkuvat. Hän avaa läppärin ja tekee osakeostotoimeksiantoja tai hoitaa sijoitusasuntojen vuokra-asioita.

– Olen varannut sijoituksille tunnin päivässä. Sijoittaminen sopii hyvin kotiäitiyteen, koska sitä päättää itse, paljonko ja milloin käyttää siihen aikaa.

Säästäminen toi onnea

Suurin osa Kirsikan varallisuudesta on omistusasuntoja, ja tulot ovat pääosin vuokratuloja. Osan varallisuudesta hän on hajauttanut osakkeisiin. Lisäksi Kirsikka tekee harrastusmaisesti töitä yrityksensä kautta – sen hän on perustanut asuntosijoittamista varten.

Kirsikan säästeliäisyys ja tarkka taloudenpito alkoi opiskeluaikana 1990-luvun lopulla, jolloin oli pakko elää mahdollisimman pienillä kuluilla. Sitten hän valmistui ja sai arkkitehdin töitä pääkaupunkiseudulta.

Kun tulot nousivat, Kirsikka alkuun myös kulutti palkkatulojaan. Sitten hän ymmärsi, ettei kuluttaminen tee häntä onnelliseksi. Säästäminen sen sijaan teki.

– Käytin rahaa ulkomaanmatkoihin Japaniin ja Malesiaan ja kävin viikonloppumatkoilla Euroopassa.

Ensin Kirsikka päätti ostaa omistusasunnon. Asunto oli ihana ja se olisi oma. Hän käytti asuntoon palkka- ja kesätyösäästöjä.

– Oivalsin, että kuluttamisen sijaan voin laittaa kaiken mahdollisen rahan lainanlyhennyksiin.

Kirsikka eli säästäväisesti ja maksoi lyhennystä pois. Tuli hyvä mieli, kun näki, että markat vähenivät velasta. Tuntui, että teki jotain oman tulevaisuutensa hyväksi.

Kahdessa vuodessa asuntolaina oli jo melkein kokonaan maksettu pois.

– Laitoin lainanlyhennyksiin ihan oikeasti joka pennin. Aluksi laitoin tililtä sen, mitä kuun lopussa oli jäljellä. Mutta pian korvamerkitsin jo kuun alussa rahaa.

Kohta tuli seuraavan asunnon oston aika. Silloin Kirsikka sai ensimmäisen opetuksensa sijoitusmaailmasta: tuurilla on aina jonkin verran osuutta asiaan. Hyvä tuuri pitää ottaa ilolla vastaan ja huono tuuri pitää kestää. Kirsikalla kävi hyvä tuuri. Ensimmäinen omistusasunto oli ollut Hitas-asunto, jonka hän oli saanut halvalla.

– Hitas-indeksit muuttuivat, ja asunnon hinta pomppasi. Sain sen myymisestä noin 45 000 euroa voittoa.

Kohti Rovaniemeä

Ensimmäinen kokemus oikeasta sijoitusasunnosta tuli Rovaniemeltä. Kirsikka muutti sinne oikeustieteen opintojen vuoksi ensimmäisen lapsensa kanssa ja osti sieltä asunnon. Koska Rovaniemellä asuminen on halvempaa, edellisen asunnon myynnistä sai irrotettua rahaa säästöön. Kirsikalla oli jo tietämättään kasassa hyvä pääoma asuntosijoittamiseen.

– Mutta ensin valmistuin ja palasin töihin pääkaupunkiseudulle entiseen työpaikkaani. Tiesin kuitenkin, että haluaisin tulla joskus takaisin Rovaniemelle.

Siksi hän vuokrasi asuntonsa eteenpäin – ja huomasi samalla, että asuntosijoittaminen tuntui paitsi yksinkertaiselta, myös kannattavalta. Siitä se sitten alkoi.

– Katsoin, paljonko muut pyysivät vuokraa vastaavista asunnoista, ja etsin vuokralaiset. Vuokratuotto jäi jo silloin minulle ylimääräiseksi rahaksi säästöön.

Jonkin aikaa Kirsikka oli täyspäiväisesti töissä ja haki lapsen iltapäiväisin päiväkodista. Vaikka hän nautti työstään, hänestä tuntui, että aika kuluu vääriin asioihin.

– Halusin lisää lapsia ja olla heidän kanssaan kotona. Halusin tehdä kotoa käsin kaikkea tuottoisaa.

Säästöön jäi rahaa sekä palkasta että vuokratulosta. Kirsikka teki laskelmia siitä, mihin hintaan hän voisi irrottautua työelämästä: sitten, kun pääomaa olisi tallessa lähes 500 000 euroa, hän uskaltaa jättäytyä töistä pois. Tuolla pääomalla hän saisi 2500 euroa rahaa per kuukausi, ja voisi sijoittaa siitä osan eteenpäin.

Kirsikka osti Rovaniemeltä yhden asunnon, sitten toisen. Hän katsoi hetken, miten asuntosijoittaminen toimii, ja osti lisää. Välillä hän pisti ylijäämää pieniin osakesijoituksiin.

– Halusin kuitenkin aina laittaa pääomasta isoimman osan asuntoihin. Siinä markkinatilanteessa, jossa olen elänyt, asuntosijoittaminen oli todella tuottoisaa. Tällä hetkellä sanoisin, että kannattavinta on säästäminen ja sijoittaminen.

Oikeaan suuntaan

Tavoite 500 000 euron pääomasta tuli täyteen jo vuonna 2016. Kirsikka elää nyt elämää, jonka aina halusi saavuttaa. Hän voi olla lasten kanssa läsnä, odottaa isompia koulusta kotiin, tarkistaa läksyjä, viettää päivisin aikaa pienimmän kanssa. Elintaso on hyvä, mutta ei tuhlaileva. Kirsikan rakkaimmat harrastukset ovat lenkkeily ja kirjastosta lainattujen kirjojen lukeminen, kustannus nolla euroa.

Laskemisesta ja numeroista pitävä Kirsikka kertoo, että ennen hän teki tarkkoja laskelmia, mutta nykyään yrittää tehdä kaiken yksinkertaisemmin. On turha laskea liian tarkkoja numeroita, kun lopputulos ei voi mitenkään toteutua yhtä tarkasti. Esimerkiksi inflaation vaikutusta hän ei ollenkaan ota mukaan laskelmiin.

– Taloudessa kaikki on lopulta vain arvelua. Ei voi tietää, mitä tapahtuu. Siksi en käytä aikaani pikkutarkkoihin laskelmiin, vaan tärkeämpää on tarkistaa, että suunta on oikea.

Vuonna 2016 Kirsikka perusti blogin nimeltä Puoli miljoonaa pääomaa. Siinä ja vlogissaan, hän seuraa taloutensa lukuja ja kasvua.

Tällä hetkellä Kirsikka pyrkii hajauttamaan sijoittamistaan laajemmin ja on laatinut osakkeiden ostosuunnitelman. Lisäksi hän käyttää sijoitusten tukena maltillista velkavipua, joka on auttanut häntä parantamaan tuottoja. Velkavipu tarkoittaa, että osa sijoituksista on rahoitettu velkarahalla.

Osakesuunnitelmassa ei ole helppo pysyä, sillä asuntosijoittaminen on Kirsikalla enemmän verissä.

– Ostin juuri elokuussa uuden sijoitusasunnon, koska en malttanut olla ostamatta sitä, ja minulle oli kertynyt sopiva määrä rahaa sijoitettavaksi.

Sijoitusasuntojaan hän ei ole myynyt yhtäkään.

Tienaa enemmän kuin kulutat

Mitä neuvoja Kirsikka antaisi muille? Voinko minäkin saavuttaa pääomasijoittamisella taloudellisen riippumattomuuden?

Ensin pitää tienata enemmän kuin kuluttaa. Peruskaava on ylijäämäinen talous, jossa säästö sijoitetaan: säästä ja sijoita, säästä ja sijoita. Tuottoja ei kannata laittaa nollakorkoiselle tilille säästöön, vaan ne kannattaa sijoittaa edelleen. Lopulta on mahdollista päästä tilanteeseen, jossa korko kasvaa korkoa.

– Neuvoni on, että aloita heti ja tee vain sellaista, jonka itse ymmärrät. Asuntosijoittaminen ja osakkeet ovat monelle helppoja tajuta. Taloudenpito on loistava ja kannattava harrastus.

Kun tavoitteena on taloudellinen riippumattomuus, kannattaa tehdä laskelma: paljonko rahaa tarvitset elämiseen per kuukausi, eli paljonko pääomasi täytyy tuottaa sinulle rahaa joka kuussa? Realistinen vuosituotto voisi olla esimerkiksi kuusi prosenttia.

Kerro tämä kuukausittainen summa kahdellatoista ja sitten vielä sadalla, ja jaa tämä kaikki kuudella. Saat summan, paljonko sinulla tulee olla pääomaa, jotta se tuottaa sinulle joka kuukausi sen verran, kuin tarvitset elämiseen rahaa.

Omille lapsilleen Kirsikka haluaa jättää järkevän suhteen rahaan.

– Haluan, että he tajuavat rahan arvon: että rahaa saa sillä, että näkee vaivaa. Ensin hankitaan raha ja sitten vasta kulutetaan.

OP sosiaalisessa mediassa