Juontaja Aki Linnanahde ei enää pelkää mokaamista: ”Elämässä heittäytyminen on taito, jota voi opetella”

Aki Linnanahde haastaa itsensä tekemään myös asioita, joissa ei ole heti hyvä. Asenne auttoi, kun mies lähti ummikkona mukaan Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmaan.

Juontaja Aki Linnanahde on onnellinen mies. Niin onnellinen, että hänen on vaikea keksiä tällä hetkellä itselleen suuria haaveita. Kaikki elämän tärkeät palaset ovat jo aika lailla kohdallaan.

Linnanahde kertoo, että tässä vaiheessa elämää ajatukset kääntyvät enemmän lähimmäisten ja erityisesti omien lapsien hyvinvointiin. Neljän lapsen isä toivoo, että kaikki lapsista löytäisivät oman paikkansa maailmassa, merkityksellistä työtä ja itselleen sopivan puolison.

– Täytyy sanoa, että unelmani ovat jo toteutuneet kaikilla sektoreilla. Perhe on se tärkein, ja sitten tietenkin työ ja kaverit. Niiden kautta tulee oma onnellisuus.

Pitkään erilaisia toimittajan ja tuottajan töitä tehnyt Linnanahde juontaa nykyisin Radio Novan aamuja yhdessä Minna Kuukan kanssa.

Pesti on yksi toteutunut haave. Linnanahde kertoo kirjoittaneensa jo lapsesta saakka omaa lehteä ja nauhoittaneensa radio-ohjelmia kasettinauhurille.

– Se kuulostaa helposti leuhkimiselta mutta olen todella ylpeä siitä, miten meidän ohjelmamme on kolmen vuoden aikana kehittynyt ja saanut lisää kuulijoita. Olemme tehneet pitkäjänteisesti työtä sen eteen Minnan kanssa.

Rohkeasti päin tuntematonta

Aamuohjelman juontajan kello soi arkiaamuisin jo ennen viittä. Se ei erityisemmin haittaa, vaikka loppuvuotta kohden pimeys ulottuu yhä syvemmälle päiviin. Vaikka Linnanahde tunnustautuu vahvasti kesäihmiseksi, syksyisin ja talvisin hän kokee oman työnsä kaikkein merkityksellisemmäksi.

– Varsinkin kaamoksen keskellä tuntuu tärkeältä, että yritetään tehdä ihmisten aamuista parempia.

Linnanahteen uraa on leimannut monipuolisuus ja jatkuva uuden opettelu. Muutama vuosi sitten hän kirjoitti ensimmäisen kirjansa. Jääkiekkoilija Jere Karalahden elämäkerta Jere oli vuoden 2017 kuunnelluin äänikirja ja myydyin tietokirja.

Kesällä 2019 Linnanahde osallistui Pohjola Vakuutuksen EläSe -haasteeseen, jonka tavoitteena oli herätellä ihmisiä toteuttamaan niin pieniä kuin suuriakin haaveita.

Haaste sai miehen pohtimaan erityisesti sitä, kuinka tärkeää on tehdä myös asioita, joissa ei välttämättä ole aluksi erityisen taitava. Hän ajattelee heittäytymisen olevan jossain määrin luonteenomaista mutta ennen kaikkea taito, jota voi opetella.

– Haluan kokeilla asioita, joiden kautta voin haastaa omia, pinttyneitä asenteitani. Toisaalta olen kyllä myös melko hyvä välttelemään asioita, joissa en ole hyvä. Vaikkapa kaikenlaisesta nikkaroinnista pyrin pysymään kaukana.

Esimerkkinä uuden tekemisestä Linnanahde mainitsee oman Youtube-kanavansa, jonka hän perusti runsas vuosi sitten. Sitä ennen Youtube oli juontajalle täysin tuntematon maailma, jonne ujuttautuminen tuntui jopa pelottavalta pitkästä mediakokemuksesta huolimatta.

– Minulle tutut lainalaisuudet eivät pätenetkään siellä ja videoiden data kertoo aika julmalla tavalla sen, kiinnostavatko minun juttuni ketään. Mutta se on todella hauskaa!

Tanssikokemus antoi konkreettisia oppeja

Tähänastisen uran ehdottomasti suurin heittäytyminen oli Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmaan osallistuminen vuonna 2018. Linnanahde lähti mukaan täysin ummikkona, ilman aiempaa tanssikokemusta. Jännitys oli suuri ennen jokaista suoraa lähetystä.

– Se vaati paljon, kun kaikki oli itselle ihan vierasta. Samaan aikaan olin todella utelias katsomaan, mitä voisin oppia.

Loppujen lopuksi ohjelmasta jäi käteen vain hyviä muistoja ja juontaja huomaa nyt katsovansa tanssia täysin uudenlaisin silmin.

– Koin yleissivistävänä oppia erilaisia tanssilajeja. Nyt katson ohjelman uutta kautta ja huomaan ihan eri tavalla, miten pysyy kannatus tai toimiiko kanta-askel.

Ikä on tuonut elämään uusia sävyjä

Vaikka 40-vuotias Linnanahde on aina ollut rohkea tekijäluonne, iän karttuminen on vahvistanut omaa näkemystä. Viitisen vuotta sitten hän sanoo heränneensä lopullisesti siihen, kuinka turhaa muiden reaktioiden miettiminen usein on.

– Olen tietoisesti ottanut sellaisen asenteen, että antaa mennä vaan. Filosofiani on ehdottomasti se, ettei saisi antaa omien päänsisäisten rajoitteiden määritellä liikaa elämäänsä, jota eletään vain kerran.

Aiemmin julkisesti mokaamisen pelko olisi saattanut esimerkiksi estää kokeilemasta televisio-ohjelmassa tanssimista, Linnanahde pohtii. Nyt hän ajattelee, että tanssiaskelissa kompuroiminen ei todellakaan ole niitä asioita, jotka pitäisi ottaa turhan tosissaan.

– Usein mietin sitä, kuinka paljon piileviä voimavaroja meissä kaikissa onkaan. Ne eivät välttämättä koskaan pääse esiin, jos pelkäämme liikaa sitä, mitä muut tästä nyt ajattelevat.

Ylipäänsä ikä on tuonut elämään enemmän erilaisia sävyjä, Linnanahde analysoi. Turha mustavalkoisuus on karissut, ja asioita on helpompi tarkastella useasta eri vinkkelistä.

Viime vuosina radiojuontaja on joutunut käsittelemään myös sitä, miten yllättäen elämä voi katketa. Hänen isänsä, toimittaja Matti Linnanahde, kuoli äkilliseen sairauteen kesällä 2019.

– Viimeistään se pakotti ymmärtämään, että valot voivat sammua keneltä tahansa hyvin nopeasti.

Pohjola Vakuutus on Tanssii Tähtien Kanssa-ohjelman pääyhteistyökumppani.

OP sosiaalisessa mediassa