Isä käy huumorilla kiirettä ja kiukkua vastaan

Alkuja-podcastin uusimmassa jaksossa puhutaan isyydestä – sen paineista ja ihanuudesta. Mukana keskustelemassa suositun Isyyspakkaus-blogin Tommi Koivisto sekä mediatyöläinen Tuomas Rajala. Podcastin juontaa Maria Veitola.

Sekä kahden lapsen isä Tommi että nelilapsisen uusperheen arkea pyörittävä Tuomas kertovat tienneensä jollakin tapaa aina haluavansa isäksi. Kummallakaan isäksi tulo ei kuitenkaan mennyt aivan ennakko-odotusten mukaan.

– Mulla on ollut aina selkeä ajatus siitä, että haluan isäksi. Se tapahtui ehkä vähän vanhempana kuin joskus ajattelin. Mutta hyvä näin, nyt olen tosi iloinen siitä, että olen kahden lapsen isä, Tommi kertoo.

– Aina tiesin, että haluan isäksi, mutta en ehkä ajatellut koskaan, että mulla olisi neljä lasta. Neljä lasta on ihan hirveän paljon nykypäivänä Suomessa. Multa kysytään, olenko lestadiolainen tai enkö ole kuullut kondomista, Tuomas kuvailee.

Isä vanhempainvapaalla – rentoa lomaa vai hampaiden kiristelyä?

Tommi jäi kotiin seitsemän kuukauden hoitovapaalle esikoistytön ollessa kymmenen kuukauden ikäinen. Nyt suunnitteilla on tehdä samoin myös toisen lapsen kanssa. Tommi suosittelee lämpimäsi hoitovapaata kaikille isille.

– Se oli ihan mahtava kokemus. Se jotenkin lähentää isää lapsen kanssa ja antaa ihan toisenlaista mahdollisuutta ja aikaa osallistua arjen pyörittämiseen. Sanoisin, että se on yksi osasyy siihen, minkä takia tyttö on niin isäntyttö, Tommi kuvailee.

Tommi toteaa, että hänen jäädessä lapsen kanssa kotiin moni muukin asia lapsen kanssa olemisessa muuttui samaan aikaan: Lapsi alkoi syödä kiinteää ruokaa ja nukkua päiväunia. Arki helpottui monelta osin.

– Tavallaan vein ne rusinat pullasta. Aina puhutaan, että vanhempainvapaa ei ole lomailua niin kyllä se mulle oli aivan täyttä lomaa, Tommi toteaa.

Tuomas on puolestaan viettänyt yhden kesän kotona kahden taaperoikäisen kanssa vaimon käydessä töissä. Se kesä ei ollut helppo.

– Meillä roolit kääntyivät ympäri ihan totaalisesti. Kun vaimo tuli töistä ja laski laukkunsa lattialle, huusin että et laske sitä siihen, mä oon koko päivän siivonnut täällä, Tuomas muistelee.

Kiire kiristää isän pinnaa

Jos isyyden kielteiset tunteet nousevat pintaan ja pinna joutuu koetukselle, on Tommin ja Tuomaksen mukaan syynä useimmiten kiire ja myöhässä olemisen tunne.

– Aamuherätykset ovat hankalia: Saada lapsi ylös sängystä, pukeutumaan, pesemään hampaat ja tekemään kaikki asiat viivyttelemättä ja vielä kävelemään päiväkotiin niin, että ollaan siellä ajoissa, Tommi kertoo.

­Myös Tuomas toteaa, että kiireiset lähdöt ovat hermoja kiristäviä hetkiä.

– Sitten lapset ovat kuin spagettia ja joutuu nostelemaan niitä lattialta, Tuomas kuvailee.

Toisaalta Tuomas muistuttaa, että lapsilla on valtavan hyvä huumorintaju. Kiukkutilanteetkin voisi useammin pyrkiä ratkomaan naurun kautta.

– Jos lapsella on vaikka kunnon itkupotkuraivarit niin pystyisikin heittämään siihen jonkun sopivan pissakakkajutun. Raivari menee sillä tosi äkkiä ohi.

– Tai jos itse heittäytyy siihen lattialle ja tekee samanlaiset itkupotkuraivarit. Tämä on testattu, ja yleensä tilanne muuttuu nauruksi, Tommi vinkkaa.

Valikoiva kuulo kasvatusneuvoille

Mitä isät haluaisivat vinkata muille vanhemmille, jotka painivat vanhemmuuden haasteiden keskellä?

– Itseäni vanhempi sukupolvi on sanonut usein, että heitä kaduttaa elämässä se, että ei ollut lasten kanssa silloin, kun lapset olivat pieniä. Tätä olen käyttänyt ohjenuorana ja olen pyrkinyt siihen, että annan aikaa mahdollisimman paljon nyt. Toinen neuvo on se, että liika varovaisuus ei kannata. Kyllä ne lapset pärjää, Tuomas pohtii.

Tommi puolestaan vinkkaa kuuntelemaan valikoivasti muiden ihmisten kasvatusneuvoja. Kaikki neuvot eivät yksinkertaisesti sovi kaikille.

– Vaikka sanotaan, että ei ne lapset nyt niin kovin erilaisia ole, niin kyllä eroja on. Olemme huomanneet jo kahden lapsen kanssa, että se, mikä toimi ensimmäisen lapsen kohdalla ei toimikaan enää toisella. Eli se niistä neuvoista, Tommi naurahtaa.

Kuuntele koko keskustelu podcastina.

Alkuja-podcast-sarjassa käsitellään lapsen saamista ja vanhemmuutta erilaisista näkökulmista. Podcastit on kuunneltavissa sekä suosituimmilla podcast-alustoilla.

Alkuja-podcast TuneIn-palvelussa

Alkuja-podcast Stitcher-sovelluksessa

Voit keskustella ohjelmasta sosiaalisessa mediassa hashtagilla #alkuja sekä OPn Facebook-sivulla.

OPn uusin Suomi Nousuun -avaus on #Perheenlisä, joka on suunniteltu helpottamaan vauvaperheiden arkea. Lue lisää #Perheenlisä-eduista OPn uudistuvassa verkkopalvelussa: kokeile.op.fi/perheenlisa

OP sosiaalisessa mediassa