Duudsoni-Jarppi on Roope Ankka –henkinen säästäjä: ”Vitonen kahvikupillisesta on paljon rahaa”

Posse-sarjaa juontava Jarno "Jarppi" Leppälä säästi viimeksi moottoripyörään.

Mikä on tärkein rahaan liittyvä oppi, jonka opit vanhemmiltasi?

− Nuorena poikana, kun olimme velipojan kanssa päivän laskettelurinteessä, vanhemmat antoivat rahaa päivän ajaksi, jotta saisimme ostettua rinnekahviosta ruuat. Säästin aina ne rahat ja laitoin ne rahapurkkiin säästöön. Olin aina vesilinjalla. Meillä kotona maksettiin kyllä nurmikon leikkuusta ja astianpesukoneen tyhjentämisestä, mutta nuo rinnerahat olivat niin sanotusti ilmaisia. Jonkinlaista nuukailua siis harrastin, en tiedä oliko se kodista opittua.

Oletko nykyään enemmän säästäjä vai tuhlaaja?

− Kyllä noista kahdesta olen säästäjä, Roope Ankka-henkinen! Toki on ollut aikoja, jolloin en ehkä ole elänyt niin säästeliäästi, mutta aikuisiällä olen myös säästänyt isompia hankintoja varten. Viimeksi säästin moottoripyörään.

Mitä lempiherkkusi maksaa ruokakaupassa?

− En ole kovin perso makealle, mutta olen Fisherman´s Friend -pastillien suurkuluttaja. Sellainen pussi maksaa kaupasta riippuen noin 0,99-2 euroa.

Voiko raha tehdä onnelliseksi?

− Joku on viisaasti sanonut, että ei tee. Kun itsellä ei ollut vielä nykyiset tulot, elin hyvinkin onnellista elämää. Kun menoja ja töitä on enemmän, tuntuu, että sitä stressaakin enemmän. Tietysti rahaa on oltava sen verran, että pystyy maksamaan lainanlyhennykset, mutta en usko, että se on suoraan verrannollinen onnellisuuden kanssa.

Mihin kannattaa aina satsata?

− Itseensä. Palkkasin itselleni vuosi sitten personal trainerin. Duudson-vammoja on ehtinyt kertyä sen verran, että ilman apuja en välttämättä pääsisi sängystä ylös. Selän kanssa on eniten ongelmia. Olen vähän sellainen, että jään helposti sinne kotisohvalle makaamaan. PT:n kanssa liikkuminen välttämätöntä. Myös reissussa tulee helpommin lähdettyä liikkeelle, kun tietää, että on vastuussa jollekin kotipuolessa.

Kuinka paljon on paljon rahaa?

− Helsingin keskustassa viisi euroa kahvikupillisesta on paljon rahaa! Mutta sanotaan, että 400 euroa lumilaudasta ei ole.

Mikä on kallein ostoksesi?

− Kyllä se on oma tupa. Vaikka eihän se ole vielä pitkään aikaan oma, vaan pankin. Omakotitalo on harhaanjohtava nimitys, mielestäni pitäisi sanoa pankinomatalo.

Milloin viimeksi tingit?

− Olen maailman huonoin tinkijä. Varmaan joskus olen joutunut jossain ulkomailla tinkimään, mutta jos joudun vaikka kirpputorilla osto-myyntitilanteeseen, maksan mielellään sen ensimmäisen hinnan, jos se osuu yhtään hintahaarukkaan.

Maksaako jokainen ravintolassa oman ruokansa, vai laitetaanko kulut tasan?

− Kyllä se menee tasan, ellei nyt joku ole tullut ihan pelkästään jälkiruualle. Kaveripiirissä tehdään joskus sitäkin, että laitetaan kaikkien kortit samaan hattuun, ja sekoitetaan. Se, kenen kortti nousee, maksaa.

Kaipaatko joskus säännöllistä kuukausipalkkaa?

− Kun aloimme tehdä Duudsoneita 19 vuotta sitten, olimme yrityksessämme kuukausipalkkalaisia. Nykyään viihdyn yrittäjänä, jossa voin laskuttaa keikat ja tv-ohjelmat. Se tuo myös vapautta. Täytyy myös sanoa, että olen siitä kiitollisessa asemassa, että töitä on riittänyt. Ei ole oikeastaan mitään, mihin voisin kuvitella vaihtavani nykyisen työni. Saan tehdä hommia kavereiden kanssa!

Jarno”Jarppi”Leppälä, 39, on yksi Duudsonit-ryhmän jäsenistä. Seuraavaksi hurjista tempustaan tunnettu poppoo nähdään 29.3 alkavassa Possessa MTV3-kanavalla.

OP sosiaalisessa mediassa