Sattuuko perjantaina 13. päivä enemmän vahinkoja kuin muulloin? Kävimme läpi vahinkotilastot

Perjantai 13. päivä tunnetaan epäonnisten sattumusten ja tapaturmien päivänä. Mutta onko myytissä perää? OP Vakuutuksen analyytikko Samuli Savolainen tutki asiaa tilastojen valossa.

– Tutkin henkilöasiakkaillemme sattuneita vahinkoja viimeiseltä kolmelta vuodelta. Mukana ovat omaisuusvahingot, liikenteessä sattuneet vahingot ja henkilöille sattuneet vahingot eli sairastumiset tai tapaturmat, kertoo Savolainen.

Perjantai 13. päivänä sattuu enemmän liikennevahinkoja, mutta esinevahinkoja vähemmän kuin yleensä

Samuli Savolaisen tarkastelemaan ajanjaksoon osui kuusi perjantai 13. päivää. Tästä taulukosta selviää, kuinka paljon vahinkoja on keskimäärin sattunut kaikkina viikonpäivinä, tavallisina perjantaipäivinä ja perjantai 13. päivinä:

Tämän pienen otannan perusteella näyttää siltä, että liikenteessä sattuu ja tapahtuu perjantai 13. päivänä enemmän kuin tavallisena päivänä - tai ainakin viime vuosina on näin ollut. Perjantai on liikenteessä muutenkin tapaturma-alttiimpi päivä muihin viikonpäiviin verrattuna.

Toisaalta omaisuusvahinkoja sattuu perjantai 13. päivänä jonkin verran vähemmän kuin muina päivinä. Mistähän tämä voisi johtua, Samuli Savolainen?

– Hyvä kysymys! Omaisuusvahingoista suurin osa on esinevahinkoja, kuten kännykän tai silmälasien hajoamisia. Ehkäpä ihmiset varovat läikyttämästä kahvejaan tai tiputtamasta kännyköitään, kun he tietävät että on perjantai 13. päivä. Saman varovaisuuden soisin ulottuvan myös liikennekäyttäytymisen puolelle.

Kiire yleisin syy tapaturmille

Perjantaina 13.10. vietetään Tapaturmapäivää. Sen tarkoitus on kiinnittää suomalaisten huomio kiireeseen ja sen aiheuttamiin tapaturmiin. Vuosittain Suomessa sattuu yli miljoona tapaturmaa. Monen taustalla vaikuttaa kiire.

Lue myös: Suomalaiset kaatuvat, törmäilevät ja putoavat – Tässä ovat yleisimmät tapaturmat

Tuoreimmat
Kaikenlaisia huijareita
Kun tuntematon ihminen ottaa sinuun yhteyttä verkossa, kannattaa siihen suhtautua aina kriittisesti.
Kuka teillä maksaa kauppalaskun? Näin pariskunnat hoitavat raha-asiansa
Nina ja Taneli Sillantaan rahat ovat yhteiset, Mira ja Niko Ahjoniemi vastaavat kumpikin omista menoistaan. Kaksi pariskuntaa kertoo, mitä hyvää heidän erilaisista tavoistaan järjestää raha-asiat...
Seitsemän laihaa vuotta takana – onko vihdoin Nokian nousun aika?
90-luvulla suomalainen Nokia mullisti ihmisten tavan kommunikoida. Pitkään Suomi ja Nokia olivat matkapuhelinmarkkinoilla se suurin ja kaunein, mutta sitten tapahtui romahdus. Olisiko juhlavuoden...
Hirvi tuhoaa metsää syömällä – osaatko estää vahingot?
Vahva hirvikanta tuottaa metsänomistajille ja autoilijoille päänvaivaa. Kaksi asiantuntijaa arvioi nykytilannetta ja keinoja ennakoida hirvituhoja.