Sattuuko perjantaina 13. päivä enemmän vahinkoja kuin muulloin? Kävimme läpi vahinkotilastot

Perjantai 13. päivä tunnetaan epäonnisten sattumusten ja tapaturmien päivänä. Mutta onko myytissä perää? OP Vakuutuksen analyytikko Samuli Savolainen tutki asiaa tilastojen valossa.

– Tutkin henkilöasiakkaillemme sattuneita vahinkoja viimeiseltä kolmelta vuodelta. Mukana ovat omaisuusvahingot, liikenteessä sattuneet vahingot ja henkilöille sattuneet vahingot eli sairastumiset tai tapaturmat, kertoo Savolainen.

Perjantai 13. päivänä sattuu enemmän liikennevahinkoja, mutta esinevahinkoja vähemmän kuin yleensä

Samuli Savolaisen tarkastelemaan ajanjaksoon osui kuusi perjantai 13. päivää. Tästä taulukosta selviää, kuinka paljon vahinkoja on keskimäärin sattunut kaikkina viikonpäivinä, tavallisina perjantaipäivinä ja perjantai 13. päivinä:

Tämän pienen otannan perusteella näyttää siltä, että liikenteessä sattuu ja tapahtuu perjantai 13. päivänä enemmän kuin tavallisena päivänä - tai ainakin viime vuosina on näin ollut. Perjantai on liikenteessä muutenkin tapaturma-alttiimpi päivä muihin viikonpäiviin verrattuna.

Toisaalta omaisuusvahinkoja sattuu perjantai 13. päivänä jonkin verran vähemmän kuin muina päivinä. Mistähän tämä voisi johtua, Samuli Savolainen?

– Hyvä kysymys! Omaisuusvahingoista suurin osa on esinevahinkoja, kuten kännykän tai silmälasien hajoamisia. Ehkäpä ihmiset varovat läikyttämästä kahvejaan tai tiputtamasta kännyköitään, kun he tietävät että on perjantai 13. päivä. Saman varovaisuuden soisin ulottuvan myös liikennekäyttäytymisen puolelle.

Kiire yleisin syy tapaturmille

Perjantaina 13.10. vietetään Tapaturmapäivää. Sen tarkoitus on kiinnittää suomalaisten huomio kiireeseen ja sen aiheuttamiin tapaturmiin. Vuosittain Suomessa sattuu yli miljoona tapaturmaa. Monen taustalla vaikuttaa kiire.

Lue myös: Suomalaiset kaatuvat, törmäilevät ja putoavat – Tässä ovat yleisimmät tapaturmat

Tuoreimmat
Iso ketju jäi toiseksi ‒ franchaising-yrittäjyys vaihtui omaan myymälään
Kymmenen vuotta Musti ja Mirri -ketjussa franchising-yrittäjänä vakuutti Maarit Karhu-Teiskosen siitä, että yrittäjyys on hänen juttunsa. Lopulta hänestä tuli kuitenkin yksityisyrittäjä.
Mitä pakkaat jääkiekon nuorten MM-kisoihin mukaan, Miro Heiskanen?
Jääkiekon nuorten MM-kisat pelataan 26.12.2017-6.1.2018 Yhdysvaltojen Buffalossa. Nuoret Leijonat starttasivat MM-leirityksen Vallilassa OPn tiloissa 15.12. Yksi joukkueen jäsenistä on Miro...
Miten saada rahaa?
Google listasi juuri trendaavimmat hakunsa vuodelta 2017. Henkilökategoriassa voiton vei edesmennyt presidentti Mauno Koivisto, mutta kiinnostavimmat asiat löytyivät hakukoneelta kysytyistä...
Korkoa korolle -ilmiö: tunnetko jo automaatin, joka moninkertaistaa säästösi?
Oletpa kaksi-, kolme- tai nelikymppinen, ehdit vielä kartuttaa muhkean säästöpotin, kun annat korkoa korolle -ilmiön tehdä työn. Asiantuntija kertoo, miten onnistut.

OP sosiaalisessa mediassa