Juhannus vesillä – Miten veneilijän tulee huomioida keskikesän juhla?

Tulevana viikonloppuna valtaosa suomalaisista siirtyy mökeille juhannuksen viettoon. Meripelastusseuran vapaaehtoiset pelastajat päivystävät läpi viikonlopun ja huolehtivat, että vesillä liikkujat saavat tarvittaessa avun.

– Monelle juhannus on kesän virallinen aloitus, kun loma alkaa ja mennään mökille. Tänä vuonna useampi veneilijä on koleuden takia siirtänyt veneen vesillelaskua juhannusviikolle, kertoo juhannusviikonlopun päivystävä päällikkö Kari Jalkanen Savonlinnan Järvipelastajista.

Jalkasen mukaan vene olisi hyvä testata ennen juhannuksen viettoon lähtemistä ja veneen lastaamista. Näin vältytään monilta teknisiltä ongelmilta kesken matkan.

Tänä vuonna juhannukseksi on luvattu viileää ja pilvistä säätä. Sateisella säällä huviveneily jää monella väliin, mutta Jalkanen kehottaa huomioimaan sään aina vesille lähtiessä.

– Lähdettäessä keli voi olla mukava ja tyyni, mutta etenkin pidemmillä reissulla sää voi muuttua paljonkin. Siksi veneeseen tulisi aina pakata mukaan lämpimiä vaatteita. Teknisen häiriön sattuessa avun odottaminen on lämpimissä vaatteissa huomattavasti mukavampaa, Jalkanen sanoo.

Juhannusaatto on vesiliikenteessä melko rauhallinen

Juhannuksena useimmat Meripelastusseuran rannikolla toimivat yhdistykset partioivat vesillä, mutta sisävesillä tehtäviin lähdetään pitkälti kotoa käsin.

– Vaikka kuvittelisi, että juhannus on älyttömän vilkasta aikaa, on aattoilta vesiliikenteen näkökulmasta rauhallisempi kuin normaali viikonloppu. Ihmiset asettuvat paikalleen mökeille, saaren rantoihin tai vierassatamiin, useampana juhannuksena päivystysvuorossa ollut Savonlinnan Järvipelastajien puheenjohtaja Esa Hirvonen toteaa.

Liikenne jakautuu vesillä tasaisesti juhannusviikonlopulle. Hirvosen mukaan Meripelastusseuran tehtävien määrä juhannuksena vaihtelee.

– Esimerkiksi meillä Savonlinnassa on ollut vuosien aikana juhannuksia, jolloin yksikköä ei ole juurikaan tarvittu. Välillä taas on ollut tosi vilkasta ja kiireettömiä avustustehtäviä on parhaimmillaan ollut toistakymmentä viikonlopun aikana, Hirvonen sanoo.

Turvallisuus ykkösasiana

Molemmilla pelastajilla on vinkit valmiina juhannuksena vesillä liikkuville:

– Aina tulee pitää turvallisuusasiat mielessä ja pelastusliivit päällä. Siinä kohtaa, kun vaaratilanne tulee eteen, voi olla, ettei liivejä ehdi enää pukemaan päälle, Hirvonen neuvoo.

– Hyvä suunnittelu on hyvä turva. Kipparin olisi aina hyvä kertoa veneporukan suunnitelmista jollekin maissa olevalle, jotta reitti ei ole vain hänen päänsä sisällä, Jalkanen lisää.

Silloin tällöin Meripelastusseura kohtaa veneilijöitä, joille Trossi-jäsenpalvelu on uusi tuttavuus.

– Hinaustilanteen sattuessa Trossi-jäsenmaksu maksaa itsensä helposti takaisin. Hinauksissa puhutaan usein tunneista, ja välimatkojen ollessa pitkiä ja huoltopaikkojen keskitettyjä hintaa kyllä tulee, vaikka perimme vain omakustannushinnan, Jalkanen sanoo.

Vikatilanteisiin varautumisesta huolimatta juhannus on iloinen keskikesän juhla, ja aurinkoinen mieli kannattaa säilyttää myös vesillä liikkuessa.

– Vaikka meillä on joskus haasteellinenkin avustustehtävä suoritettavana, tehtävän jälkeen näkyy hymy avustettavan kasvoilla. Se on se meripelastajan paras juhannuspalkkio, Hirvonen päättää.

Lue lisää Trossista ja hanki veneellesi turva juhannukseksi!

Tuoreimmat
Iso ketju jäi toiseksi ‒ franchaising-yrittäjyys vaihtui omaan myymälään
Kymmenen vuotta Musti ja Mirri -ketjussa franchising-yrittäjänä vakuutti Maarit Karhu-Teiskosen siitä, että yrittäjyys on hänen juttunsa. Lopulta hänestä tuli kuitenkin yksityisyrittäjä.
Mitä pakkaat jääkiekon nuorten MM-kisoihin mukaan, Miro Heiskanen?
Jääkiekon nuorten MM-kisat pelataan 26.12.2017-6.1.2018 Yhdysvaltojen Buffalossa. Nuoret Leijonat starttasivat MM-leirityksen Vallilassa OPn tiloissa 15.12. Yksi joukkueen jäsenistä on Miro...
Miten saada rahaa?
Google listasi juuri trendaavimmat hakunsa vuodelta 2017. Henkilökategoriassa voiton vei edesmennyt presidentti Mauno Koivisto, mutta kiinnostavimmat asiat löytyivät hakukoneelta kysytyistä...
Korkoa korolle -ilmiö: tunnetko jo automaatin, joka moninkertaistaa säästösi?
Oletpa kaksi-, kolme- tai nelikymppinen, ehdit vielä kartuttaa muhkean säästöpotin, kun annat korkoa korolle -ilmiön tehdä työn. Asiantuntija kertoo, miten onnistut.

OP sosiaalisessa mediassa