Tekoäly leikkaa lämmityskuluja Järvenpäässä

Järvenpään Mestariasuntojen kaukolämpötaloissa lämmityskulut ovat laskeneet vuodessa keskimäärin 80 euroa asuntoa kohden. Tekoäly ennakoi sään vaihtelut ja lämpimän veden kulutushuiput. Se myös oppii itsenäisesti parhaan mahdollisen tavan lämmittää kiinteistöjä.

Tekoäly alkaa vähitellen tulla osaksi arkipäivää.

Järvenpään Mestariasuntojen vuokra-asunnoissa Leanheat OY:n kehittämä tekoäly on säätänyt asuntojen lämmitystä jo kahden vuoden ajan ja tuonut selvää säästöä asumiskustannuksiin.

Kaukolämmön huipputehoja on pystytty leikkaamaan yli 10 prosenttia. Tämä vastaa noin kuuden prosentin säästöä loppulaskussa. Käytännössä se tarkoittaa noin 80 euron vuotuista säästöä asuntoa kohden.

– Lämmityskustannusten säästöt vaikuttivat osaltaan siihen, että Mestariasunnoissa ei ole tarvinnut korottaa kuluvan vuoden vuokria, kertoo toimitusjohtaja Veikko Simunaniemi Järvenpään Mestariasunnoista.

Simunaniemi korostaa, että oleellista säästöissä on nimenomaan huipputehojen leikkaaminen. Asuntojen kaukolämpökuluista jopa puolet voi määräytyä kulutushuippujen mukaan.

Säästöt lämmittävät varmasti asukkaiden mieltä. Simunaniemi korostaa, että vielä säästöjäkin tärkeämpää on asumismukavuus.

– Haluamme varmistaa että asumisolosuhteet pysyvät hyvinä – se on tekoälyn ydintehtävä.

Säästöt syntyvät huipputehojen leikkaamisesta

Jokaisessa tekoälykodissa on sensori, joka mittaa lämpötilaa ja kosteutta.

Asuntojen anturit ovat yhteydessä lämmönjakohuoneeseen asennettuun vastaanottimeen. Lämmönjakohuoneessa on anturitekniikkaa enemmänkin: tekoäly seuraa muun muassa kaukolämmön ja patteriverkoston meno- ja paluuvesien lämpötilaa, ulkoilman lämpötilaa ja jopa sääennusteita.

Ajan mittaan tekoäly on oppinut ennustamaan kaukolämmön tarpeen taloissa.

Ihmiset tuppaavat käymään suihkussa samoihin aikoihin esimerkiksi arkiaamuisin. Kun lämpimän veden kulutushuippu alkaa lähestyä, tekoäly nostaa hieman asuntojen sisälämpötilaa. Kun lämmintä vettä alkaa kulua runsaasti, tekoäly vastaavasti laskee asuntojen lämpötilaa. Asuntoihin varautunut lämpö riittää pitämään yllä miellyttävää lämpöä. Kun lämpimän veden käyttö vähenee, tekoäly alkaa jälleen lisätä lämmityksen tehoa.

Tekoäly löytää korjauskohteet

Simunaniemen kokemusten mukaan tekoälyn käytöllä saavutetaan monia hyötyjä perinteisiin säätömenetelmiin verrattuna.

– Koska tekoäly tietää aina sisälämpötilan ja osaa ennakoida sään vaihtelut, voidaan varmistaa aiempaa tasaisempi sisälämpötila etenkin keväisin ja syksyisin, jolloin ulkolämpötilat poukkoilevat paljon. Kaukolämmön hintakaan ei käytännössä ole tasainen, sillä kulutuspiikkien suuruus vaikuttaa kaukolämmön hintaan.

Toinen tekoälyn keskeinen hyöty on sen huoltovapaus.

– Tekoäly oppii itsenäisesti parhaan mahdollisen tavan lämmittää kiinteistöä. Jos taloon vaihdetaan esimerkiksi aiempaa energiatehokkaammat ikkunat, tekoäly oppii itsenäisesti miten lämmitystä pitää muuttaa, että sisäolosuhteet pysyvät hyvänä.

Tekoäly auttaa myös kunnostuskohteiden löytämisessä.

– On keskeistä varmistaa, että asunnoissa ei ole puutteita. Esimerkiksi parvekkeen oven tiivisteet voivat olla kuluneet, mikä näkyy kylmempänä sisälämpötilana. Tällaiset puutteet saadaan mittausten avulla esille ja ne voidaan korjata. Kun puutteita korjataan ja kiinteistön tasapainoa parannetaan, kiinteistötason säätökin toimii hyvin. Asuntotason reaaliaikainen säätö voi olla tulevaisuutta, mutta pitää edetä askel kerrallaan. Investoinnit pitää aina perustella taloudellisesti.

Simunaniemellä on myös vinkki taloyhtiöille, jotka harkitsevat tekoälyn käyttöönottoa.

– Lämmönjakohuoneen sensorit on halpoja. Kun tekniikkaa asennetaan, kannattaa samalla kertaa asentaa kattava sensoripaketti. Ei sitä koskaan tiedä mihin dataa voi tulevaisuudessa käyttää!

Tutustu OPn palveluihin taloyhtiöille.

Tuoreimmat
Suunnittele työuran jälkeinen elämäsi – lue eläköitymisvalmentajan vinkit
Piilaakso ei ole vain nuoria startup-yrittäjiä. Teknologialaaksoa rakentamassa olleet ovat nyt eläkeläisiä, jotka toteuttavat unelmiaan ja tekevät asioita, mihin työelämässä ei ollut aikaa. Kaiken...
Rahat kaverin tilille saman tien? Näin se onnistuu
Miten puhelinnumerolla maksaminen oikein toimii? Missä tilanteissa Siirto-palvelua kannattaa hyödyntää? Entä onko se nyt varmasti turvallista ja helppoa?
Hyvällä työntekijäkokemuksella kohti parempia tuloksia
Asiakas on ykkönen yrityksen arvoasteikossa, ja odotukset ylittävän asiakaskokemuksen tuottaminen on melkein jokaisen työntekijän tavoitelistalla. Kovana kakkosena tulevat työnhakijat. Tänä päivänä...
6 vinkkiä, joilla saat vanhan asuntosi kaupaksi
Pitääkö keittiö tai kylpyhuone remontoida, jotta vanha asunto menisi kaupaksi? Tuskin, mutta pieni ehostus on paikallaan. Asiantuntija kertoo, mitä muuta vanhojen asuntojen ostajat arvostavat.