Soita vanhukselle ja 7 muuta helppoa tapaa tehdä vapaaehtoistyötä

Oletko miettinyt vapaaehtoistyön aloittamista? Esittelyssä kahdeksan erilaista tapaa tehdä vapaaehtoistyötä eri puolilla Suomea.

1. Kaveriksi kauppareissulle

Kertaluontoinen keikka-apu on helppo tapa aloittaa vapaaehtoistyö. Hommaan ei tarvitse sitoutua pitkäksi aikaa, vaan voit tarjota apuasi silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Voit lähteä esimerkiksi vanhukselle saattajaksi lääkäriin, seuraksi ostoksille tai auttaa tietokoneen kanssa. Yleensä vapaaehtoiset haastatellaan tai koulutetaan tehtävään. Ikäihmisten keikka-apua järjestävät monet eri tahot ympäri Suomea – esimerkiksi Helsinki Missio, ja Vaasan Seudun Yhdistykset ry. Lisää löydät googlaamalla esimerkiksi sanoilla keikka-apu ja oman paikkakunnan nimi.

2. Kokoa veriryhmä

Verenluovutus on yksi helpoimmista ja nopeimmista tavoista auttaa muita ihmisiä. Moninkertaista apusi ja kutsu kaverit, kollegat tai harrastusporukka mukaan luovuttamaan verta perustamalla Veriryhmä, eli verta luovuttava joukko. Viisi verenluovuttajaa auttaa jopa 15 ihmistä. Voitte käydä luovuttamassa verta yhdessä sovittuna ajankohtana tai erikseen.

3. Juttelukaveriksi vanhukselle

Jos oma arki on kiireistä, voi olla vaikea löytää koloa tiettyyn aikaan ja paikkaan sidotulle vapaaehtoistyölle. Onneksi muita voi auttaa myös kotoa käsin. Vapaaehtoistoiminnan verkosto VARES etsii Oulusta soittelukavereita yksinäisille ikäihmisille. Riittää, että kyselet kuulumisia ja olet läsnä. Soittamaan voi lupautua esimerkiksi kerran viikossa viiden viikon ajan.

Vapaaehtoisena voi toimia myös kerran vuodessa. Vanhustenviikkoa vietetään lokakuun ensimmäisellä viikolla ja vanhustenpäivä on 1.10. Päivän ja viikon tarkoituksena on kiinnittää huomiota vanhenemiseen, vanhuksiin ja heitä koskeviin asioihin sekä vanhusten asemaan yhteiskunnassa. Vapaaehtoiskeikkoja järjestetään viikon aikana useilla paikkakunnilla.

4. Varaa työvuoro kissatalosta

Oletko kissojen ystävä mutta oma elämäntilanteesi ei salli lemmikin ottamista? Monet löytöeläintalot kaipaavat vapaaehtoisia siivoamaan, ruokkimaan ja pitämään kissoille seuraa. Esimerkiksi kissojentalot Hämeenlinnassa, Loviisassa ja Vaasassa kaipaavat apujoukkoja.

5. Sporttikummiksi lapselle

Haluaisitko motivoida sellaisia lapsia liikkumaan, joiden vanhemmilla on rajalliset mahdollisuudet tukea heitä harrastuksessa? Ryhdy Pelastakaa Lapset ry:n Sporttikummiksi. Sinun ei tarvitse olla ammattiurheilija, vaan riittää, että sinulla on intoa tutustuttaa lapsi uusiin lajeihin joko itse osallistumalla tai lähtemällä mukaan treeneihin.

6. Opeta nuoria

Osaatko soittaa jotain soitinta, teetkö mielelläsi puutöitä tai oletko etevä ompelemaan? Vai löytyisikö sinulta jokin muu taito, jonka haluaisit jakaa 16–29-vuotiaille nuorille? Vamos Kuopio auttaa nuoria löytämään oman polkunsa ja järjestää nuorille ryhmätoimintaa erilaisista aiheista. Voit jakaa osaamistasi esimerkiksi yhden kerran työpajassa tai muutaman kerran sarjana.

7. Ystäväksi maahanmuuttajaäidille

Oletko kiinnostunut muista kulttuureista ja haluaisit auttaa maahanmuuttajaa kotoutumaan Suomeen? MLL etsii suomea puhuvia naisia ystäväksi maahan muuttaneille äideille, jotka jäävät helposti eristyksiin tukiverkostojen puuttuessa. Toimintaan voi ottaa lapset mukaan, sillä vapaaehtoinen viettää maahanmuuttajanaisen kanssa aikaa arkisissa tilanteissa kuten kenen tahansa ystävän seurassa. Vapaaehtoiset perehdytetään toimintaan.

8. Auta asunnotonta - lahjoita lapaset

Auta asunnotonta – lahjoita lapaset on lapasten ja kaikkien muunkinlaisten käsineiden keräys, johon voi osallistua kaikkialla Suomessa. Keräyskampanja huipentuu Asunnottomien yönä 17.10., jolloin käsineitä jaetaan asunnottomille.

Kaikenlaiset käsineet ovat tervetulleita lahjoitettavaksi; voit neuloa tai virkata niin lapasia, kintaita, sormikkaita kuin vaikkapa kynsikkäitä. Käsin tekemisen sijaan voi myös tehdä kaappien syyssiivousta ja kaivella käyttämättä jääneitä käsineitä. Pääasia on, että käsineet ovat ehjiä ja puhtaita. Erityisesti tarvetta on miesten käsineille. Käsineiden mukaan voi liittää pienen, lämmittävän viestin.

Lisää mahdollisuuksia tehdä vapaaehtoistyötä löydät Hiiop!-sivulta. Viisi vapaaehtoista löysi oman tapansa auttaa. Lue, miten.

OP sosiaalisessa mediassa