Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu

Vielä voi nauttia lumisista päivistä, sillä pakkanen paukkuu yhä lähipäivinä.

Jos kaipaa keväisiä kelejä, saa odottaa vielä hetken. Neljän viikon ennusteen mukaan on koleaa vuoden aikaan nähden, eikä kevään alkamista ole vielä näköpiirissä.

-Ensi viikolla on luvassa vielä pakkasia, kuvailee Ilmatieteenlaitoksen päivystävä meteorologi Cecilia Karlsson.

Tuntuuko, että kevät on myöhässä? Viime vuoteen verrattuna näin on monin paikoin. Etelässä kevät alkoi jo maaliskuun alussa ja toissavuonna jopa helmikuussa. Pitkän ajanjakson tarkastelussa kevät on alkanut etelässä myöhäisimmillään huhtikuun puolivälissä.

Virallisen termisen kevään tunnusmerkkejä on se, että päivällä lämpötila roikkuu +0 ja +10 asteen välillä. Suomessa kelit vaihtelevat reilusti, ja Sodankylässä kevät nähdään usein kuukautta myöhemmin, kuin vaikka Turussa. Kevääseen kuuluu myös takatalvi, joka iskee lumisatein tai yöpakkasin.

Helmikuussa polaaripyörre toi Suomeen hyytävän kylmät pakkaset ja hiihtolomalla sai nauttia lumesta koko Suomessa. Pitkään jatkuneet pakkaset säilyttivät lumipeitteet aina maaliskuulle saakka.

Aurinko hellii

Viikonloppuna nähdään pieni pilkahdus keväästä, kun lämpötila voi kohota Länsi-Suomessa reilusti plussan puolelle. Muuten kuluva ajanjakso on keskimääräisesti kylmempi.

-Pohjois-Lapissa mitattiin jopa 30 astetta pakkasta keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Yöpakkasia saadaan vielä etelässäkin lähipäivinä.

Korkeapaine vahvistuu Skandinavian yllä ja se tuo kylmää ilmaa Suomeen.

Pilvisyys lisääntyy hetkellisesti ja heikkoja lumisateita voi tulla itäisessä Suomessa, sekä Pohjois-Lapissa. Silloin myös pakkanen hellittää hieman.

Aurinko hellii keväisesti sunnuntaina.

-Suomeen virtaa lämmintä ilmaa ja lämpötila voi nousta kirkkaana päivänä reippaasti plussan puolelle, erityisesti Länsi-Suomessa.

Lämpöennätyksiä tuskin nähdään

  • Kevät alkaa pohjoisen ja eteläisen Suomen välillä kuukaudenkin heitolla, mutta poikkeus nähtiin vuosina 1965, 1994 ja 2011. Silloin kevät alkoi lähes koko maassa muutaman päivän sisällä.
  • Nyt on koleaa maaliskuuksi, mutta koleaa oli myös vuonna 2013. Tuolloin oli aurinkoista, mutta laajalti harvinaisen kylmää.
  • Maaliskuun lämpöennätys tehtiin yli kymmenen vuotta sitten, kun Helsinki-Vantaalla mitattiin 17,5 astetta 26.3.2007. Ennätystä tuskin rikotaan tänä vuonna.
  • Joskus maaliskuu on saattanut olla keväinen alkukuusta, mutta keli on voinut muuttua päälaelleen loppukuuksi. Lämpimiä maaliskuun alkuja on koettu vuosina 1961, 1992 ja 1997. Vuonna -97 lämpö vaihtui koko maassa pakkasiin koko loppukuun ajaksi.

OP sosiaalisessa mediassa