Arvosoittimet luovutettiin lainaan nuorille muusikkolahjakkuuksille

OP Ryhmän Taidesäätiön arvosoittimet jaettiin lainaksi lahjakkaille nuorille torstaina 1.2. Vallilassa. Tällä kertaa yksi arvosoittimen saajista oli historian nuorin: vasta 14-vuotias lahjakkuus. Ensimmäisen kerran OP Ryhmän Taidesäätiön arvosoittimia annettiin lainaan vuonna 1987.

Tänä vuonna soittimia haki ennätykselliset 47 nuorta muusikkoa. Haussa olleista soittimista kuudelle valittiin uusi haltija ja kaksi jatkaa aiemmilla haltijoilla. Jousisoitintoimikunta kävi kaikki hakemukset läpi. Valintaan vaikutti esimerkiksi urakehitys sekä paneutuminen soittamiseen, mutta sen lisäksi myös soittajan tulevaisuudennäkymät. Soitinlainan perimmäinen tarkoitus on auttaa nuorta urallaan eteenpäin.

– Kun meillä kerran on arvosoittimia, niin tärkeää on, että niitä myös soitetaan. Samalla voimme auttaa nuoria matkalla eteenpäin, kertoo OP Ryhmän viestintäjohtaja sekä Taidesäätiön hallituksen jäsen Carina Geber-Teir.

Arvosoitinten lainaaminen on myös osa OPn yhteisöllistä roolia. Kuluneen kolmenkymmenen vuoden aikana OP Ryhmän Taidesäätiön arvosoittimia on lainattu noin sadalle nuorelle, ja monista heistä on kehittynyt kansainvälisestikin arvostettuja taiteilijoita. Nykyisistä arvosoitinten haltijoista esimerkiksi Kasmir Uusitupa on parhaillaan Radion sinfoniaorkesterin kenraaliharjoituksissa ja huomisessa konsertissa hän soittaa 1. viulua. Klaus Mäkelä on tällä hetkellä erittäin kysytty kapellimestari. Hän debytoi ensi lauantaina Orchestre National du Capitole de Toulousen kapellimestarina, ja häntä kuullaan myös Ruotsin radion sinfoniaorkesterin päävierailijana ja Tapiola Sinfoniettan taiteellisena partnerina.

– Tämä on yksi tapa olla mukana kannustamassa suomalaista kulttuuria ja hyvinvointia eteenpäin, Geber-Teir summaa.

Arvosoitin vaatii totuttelua

Arvosoitin tekee soittamisesta täysin erilaista. Se vie musiikin ja soittamisen aivan uudelle tasolle.

– Suurin ero arvosoittimen ja tavallisen soittimen välillä on se, miten ääni tulee siitä ulos. Ääni saattaa omaan korvaan kuulostaa vähän hiljaisemmalta, mutta salissa se kantaa uskomattoman hyvin, kertoo Rebecca Roozeman. Roozeman sai lainaan Pierre & Hippolyte Silvestre –viulun vuodelta 1843.

Arvosoittimen lainaaminen on monen muusikkonuoren unelmien täyttymys. Se on ainutlaatuinen tilaisuus, joka avautuu vain harvoille.

– On se aika uskomatonta, että saa nuorena vähän vanhempien ja tosi mahtavien soittajien joukossa olla, sanoo 14-vuotias Maria Morfin Venäläinen, joka sai lainaansa vuoden 1989 John Terry –sellon. Venäläinen toivoo erityisesti, että pääsee esiintymään sellon kanssa.

Yksi soittimen saajista on Riina Pirilä, joka sai lainaan Joannes Florenus Guidantus -alttoviulun vuodelta 1737. Riinalla on jo entuudestaan kokemusta arvosoittimista, sillä hän on aiemmin soittanut OP Ryhmän Taidesäätiön Leonhard Maussiell -alttoviulua. Uuteen soittimeen totuttelu on oma prosessinsa, joka vie aikaa.

– Varsinkin alttoviuluissa totuttelu vie aikaa, sillä niiden kokoerot ovat aika suuria. Se on kuitenkin itselle ollut hyvä kokemus, Pirilä kertoo.

Soittimeen kiintyy nopeasti ja siitä tulee osa soittajaa. Kun nuorilta kysyy, nukkuvatko he myös soitinten kanssa niin vastauksena on hieman totiselta kuulostava naurahdus. Niin tai näin, arvosoittimen lainaamiseen liittyy myös vastuu esimerkiksi sen säilytyksestä. Miten esimerkiksi vuoden 1795 Nicholas Lupot -selloa oikein uskaltaa säilyttää?

– Aina niin, että soitin on turvassa eikä se pääse esimerkiksi kaatumaan. Tai ettei kukaan vaan vahingossa juokse sen päältä tai muuta, kertoo Leonardo Chiodo.

OP Ryhmän Taidesäätiön Jousisoitintoimikunta lahjoitti arvosoittimet lainaan näille nuorille lahjakkuuksille.

OP Ryhmän Taidesäätiön Jousisoitintoimikunta on päättänyt lainata arvosoittimia seuraaville hakijoille:

John Terry -sello (1989)

Maria Morfin Venäläinen (s. 2003) aloitti sellonsoiton vuonna 2010 Kotkan seudun musiikkiopistossa. Tällä hetkellä hän opiskelee Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa.

Vasta 14-vuotias Maria Morfin Venäläinen on nuorin soittaja, jolle OP Ryhmän Taidesäätiö on lainannut arvosoitinta.

Ferdinandus Gagliano -viulu (1767)

Otto Antikainen (s. 1999) aloitti viulunsoiton Helsingin Käpylän musiikkiopistossa vuonna 2004. Tällä hetkellä hän opiskelee Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa.

Otto Antikainen soitti aiemmin OP Ryhmän Taidesäätiön Carlo Antonio Testore -viulua.

Carlo Antonio Testore -viulu (1730)

Emma Mali (s. 1996) aloitti viulunsoiton Länsi-Helsingin musiikkiopisto vuonna 2002. Tällä hetkellä hän opiskelee Sibelius-Akatemiassa

Pierre & Hippolyte Silvestre -viulu (1843)

Rebecca Roozeman (s. 2001) aloitti viulunsoiton vuonna 2007 Espoon musiikkiopistossa. Tällä hetkellä hän opiskelee Sibelius Akatemian nuorisokoulutuksessa.

Leonhard Maussiell -alttoviulu (1722)

Kristian Sallinen (s. 2001) aloitti viulunsoiton 5-vuotiaana Espoon musiikkiopistossa. Tällä hetkellä hän opiskelee Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa.

Joannes Florenus Guidantus -alttoviulu (1737)

Riina Piirilä (s. 1995) aloitti alttoviulun soiton 6-vuotiaana Nurmijärven musiikkiopistossa. Tällä hetkellä hän opiskelee Norges Musikkhogskolessa.

Riina Piirilä soitti aiemmin OP Ryhmän Taidesäätiön Leonhard Maussiell -alttoviulua.

Arvosoittimet, jotka olivat nyt haussa, mutta jatkavat aiemmilla haltijoilla:

Kasmir Uusitupa (s. 1995) sai hakuprosessissa jatkosopimuksen OP Ryhmän Taidesäätiön arvokkaimman soittimen, Antonio Stradivari ”Iiriläinen” -viulun (1702) haltijana.

Leena Jaakkola (s. 1987) sai myös jatkosopimuksen Charles Gaillard -viulun (1867) haltijana.

Arvosoittimet, jotka eivät olleet nyt haussa ja jatkavat aiemmilla haltijoilla:

Klaus Mäkelä (s. 1996) jatkaa Giovanni Grancino -sellon (1698) haltijana.

Leonardo Chiodo (s. 1998) jatkaa Nicholas Lupot -sellon (1795) haltijana.

OP sosiaalisessa mediassa